Йотова: Българите в конституцията на РСМ, преди да започнат преговорите

България не може да отстъпи от 4-те условия, свързани с историята
18 юни 2022 08:34, Елка Василева
55
 Йотова: Българите в конституцията на РСМ, преди да започнат преговорите
Снимка: архив, БГНЕС

Коментирайки френското предложение, изпратено до Народното събрание, което предвижда вдигане на българското вето за европреговорите на Република Северна Македония, вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че записването на българите в югозападната ни съседка като държавотворен народ в конституцията на страната трябва да стане, преди Скопие да започне преговори за членство в Евросъюза.

Още по темата
По думите ѝ това е едно от условията, от които България не може да отстъпи.

"Аз очаквам да видя крайния вариант, който ще излезе от заседанието на „Корепер“, преди да влезе в Съвета, за да бъдем достатъчно етични или когато коментираме, а не само по предварителни бележки, защото България е поставена в една много трудна ситуация и всяка една излишна дума може да попречи и в едната, и в другата посока. Знаете, България има две неща, от които няма как да отстъпи - това е промяната в конституцията и записването на българите в Македония не като малцинство, държа да подчертая, а като държавотворен народ и това е преди започването на преговорите. И второто това са четирите условия, свързани с нашата история", каза Йотова, цитирана от БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РСМ не е изпълнила и една точка от договирте, ако я пуснем да преговаря без условията да са изпълнени после изобщо няма да ги изпълнят, освен ако не са залегналю юридически като точки в преговорния процес, за да може да слагаме вето, когато не са изпълнили условията.
43
5
 
1
 
! Отговори
Един Турчин преди 1 година
Няма да удържите. Българите често предавате род и родина.
42
0
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 1 година
е, айде сега.. до преди малко се обясняваш в любов на оня престъпник Тито, а сега стана с модерни възгледи хахахахахахахавашите "модерни" и (без)платени възгледи ги знаем..
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно. Може да вдигнем ветото до края на следващата председателство на Франция! Така рсм ще имат достатъчно време да изпълнят договора за добросъседство! Стига сме гъзили, да покажем и ние малко достойнство!
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пляс, пляс парапетите! Пляс, пляс парапетите! Пpocтo същество...
39
1
 
0
 
! Отговори
Пеги Бънди преди 1 година
Това не е достатъчно, генетично или само по паспорт?
38
11
 
2
 
! Отговори
Гр преди 1 година
Темата Македония в Бг за съжаление се ползва за ежедневни политически цели при което вредата е за самата държава. Когато на народ не може да се предложи идея или конструктивизъм , тогава се връщам назад и търсим виновници за нащо нещастие, а Македония е перфектното алиби на наще неуки политици които с най-грозното -национализъм и агресия се опитват да съборят правителството и да спечелят някоя друга точка за сметка на унищожаването на имиджа на страната ни. Грозно.
37
5
 
12
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Евала Йотова ! Само така.Що не станеш министър председател.Да го разкарате това мекотело усмихнато?
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 39 -- Играя го рационален човек с модерни възгледи а не пещерен патриот вдъхновяващ се от разни предавания за псевдо-история която няма нищо общо с 21-ви век.
35
2
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 1 година
чакай сега.. ти с тоя перфектен български правопис какъв го играеш.. "югославянин" ли.?! :)няма такова животно.. не съществува от 30 години хахахахахахаха.. ама Милошевич, ама Тито, ама Мито.. м;айната й на Югославия.. умря!
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До България над всичко -- Не съществува заради грешки на Милошевич. Тито беше лидер на ниво далеч над него и на светлинни години от който и да било българин за това и имаше уважението на цял свят а вашият тошо трепереше от него.
33
3
 
9
 
! Отговори
България над всичко преди 1 година
смотания ЕС собствените си интереси сам не може да брани и е куче на каишка на САЩ, но иначе щял да брани нашите хахахахахахаха
32
0
 
6
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
като не ти харесва - границите са отворени!лек път
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колкото и да унищожават историческите ни паметници в северната македония, не могат да унищожат доказателствата в полза на България, които се пазят в различни музеи по света, във Ватикана... не мисля, че крадейки, северомакедонците утвърждават новосъздадената си държавата
30
4
 
8
 
! Отговори
До 31 България над в преди 1 година
Коя българия над всичко бе ? Тая ли сегашната ограбена приватизационно управлявана от американските ционисти ? Аейсектер бе
29
3
 
15
 
! Отговори
България над всичко преди 1 година
интересите на България могат да бъдат защитавани само от България!тия глупости, че ЕС щял да бъде гарант за исканията ни ги дрънкат само продажници от нпо - та
28
1
 
10
 
! Отговори
жоазиньо преди 1 година
Явно от германия са дошли грантове и местното джендер се стреми да се облажи с някой и друг грант. Нищо, че по темата за фиром знае само от талавизора...
27
4
 
4
 
! Отговори
България над всичко преди 1 година
умрялата Югославия така се би срещу фашизма, че.. днес не съществува хахахахахахаха
26
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
според мен трябва да вдигнем ветото и исканията ни да бъдат бранени от Европа в годините, когато измислената руска креатура-сев.македония ще трябва да покрива изискванията за приемане в европейското семейство, не разбирам защо никой не разяснява как е правилно и цивилизовано да се справим с този проблем... изпадаме в грозна ситуация с това вето, нека Европа се справя с езика на омразата там и всичките им трески за дялане!
25
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уикипедия -Българи: 1417 или 0,073%При такова численост на българите в Македония, изкуствено се използва случая в интерес на сатрапа от Кремъл чрез петата колона. Разединяват изкуствено за да останат в тяхното сфера на влияние. 1500 човека турци в едно село има тук ако се обърнат картите с какво ще се оправдаем.