Гюров: Решението за експулсиране руските дипломати е на МВнР

Изслушват спешно в парламента Кирил Петков и шефа на ДАНС
29 юни 2022 18:50, Красимир Ангелов
4
Гюров: Решението за експулсиране руските дипломати е на МВнР
Снимка: БГНЕС

Решението за експулсирането на 70 руски дипломати и сътрудници на посолството на Руската федерация в България е на Министерството на външните работи (МВнР), заяви в предаването „Лице в лице“ на bTV председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

Той добави, че поне на две заседания на Министерския съвет въпросът с намаляването на броя на дипломатите в посолството е обсъждан.

Още по темата
Дори след изгонването на тези 70 дипломати и технически сътрудници на руското посолство у нас, в Русия ще има пет пъти по-малко български служители в посолството, отколкото руски в България, подчертаа той.

Според него има широко търсене на съгласие за сформиране на правителство с първия мандат на "Продължаваме Промяната". Той обаче увери, че политическата партия е готова за избори.

Както е известно, тази вечер от 18,30 часа парламентът изслушва премиера Кирил Петков и председателя на ДАНС Пламен Тончев относно изгонването от България на 70 руски дипломати и служители.

Изслушването беше поискано от "БСП за България" и беше включено в дневния ред по инициатива на изпълняващия длъжността председател на Народното събрание (НС) Мирослав Иванов, заради важността на темата.

Заседанието ще бъде при закрити врата.

По искане на ГЕРБ-СДС беше решено в изслушването да участват и ръководителите на Държавна агенция "Разузнаване" и на "Военно разузнаване".

Депутатите приеха също да удължат заседанието си до приключване на изслушването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Няма добра визия преди 1 година
Гюров,има нещо фалшиво в него,така изглеждат селските шмекери,не му вярвам. Що се касае до решението на Киро(че не било негово)и това е пълен фалш.Кой е този треторазряден чиновник(зам.министър)който ще се реши на такава тежка и отговорна постъпка,без да е получил съгласието поне на премиера?Няма такъв, намерили някаква да и припишат действие от епохално значение за отношенията ни с Русия.Това се прави,за да покаже Киро пред кукловодите си какъв слуга ще загубят ако не го подкрепят.