В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос

Катимерини: Нашата съседка тъне в безкрайна политическа криза
148
В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос
Снимка: БГНЕС

Нашата съседка България тъне в безкрайна политическа криза, от която изходът съвсем не е ясен. Преди броени дни прозападното коалиционно правителство на Кирил Петков се срина, отнасяйки със себе си визията му за реформи и разправа с корупцията, а той публично заяви, че е бил свален от мафията и руснаците, които използват достъпа си до властта.

Изглежда, че страната отива към избори за четвърти път в рамките на една година, най-вероятно през есента, когато те може да съвпаднат с нашите собствени национални избори. Независимо дали ще съвпаднат или не, изборите в България и Гърция ще имат една обща черта: ще се проведат по системата на пропорционалното представителство.

Опитът на България трябва да ни плаши. Североизточната ни съседка върви без лидер в момент, когато в региона се вихрят политически бури, изискващи силни ръце начело. Системата на пропорционално представителство в България разпределя местата в парламента по такъв начин, че не може да се формира стабилно парламентарно мнозинство и може да се създаде само сглобена управляваща коалиция, обикновено чрез взаимни отстъпки.

Под натиска да се състави правителство, за да може най-бедната държава - членка на Европейския съюз да получава европейски средства, за да не гладува, и след безмилостни пазарлъци четири партии първоначално намериха общ език и се съгласиха да съставят коалиция. Но с появата на първите тъмни облаци на хоризонта администрацията потъна. Всеки от партньорите имаше свой собствен дневен ред и зависимости от икономически и геополитически центрове, които, когато почувстваха, че интересите им са застрашени, свалиха правителството.

В този случай това беше телевизионният водещ и популярен певец Слави Трифонов, който напусна коалицията под предлог за някакъв "национален проблем" на управляващата коалиция. Можеше да бъде и някой друг, по някаква друга причина.

Въпросът е, че България плаща цената на пропорционалната система, която улеснява политическата фрагментация и не позволява, при липса на консенсусна политическа култура, формирането на силни правителства. Междувременно се обсъжда предложение за преминаване към система на засилено пропорционално представителство с бонус места за партията, спечелила най-много гласове, подобно на предишната гръцка система.

В Гърция ще се отправим към урните с пропорционално представителство, като се молим да не се окажем в хаос, подобен на този в България. Освен това опитът от прилагането на пропорционалната избирателна система в нашите избори за местна власт, където избраните съвети не могат да вземат никакви решения, трябва да ни отвори очите.

Коментар на Ставрос Цимас за "Катимерини"/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
12
 
25
 
! Отговори
дддд преди 1 година
Докъде стигнахме.Гърция да ги е страх да нямат управляващи като Кирчо и КОкорчо,и коалиця като ПП-БКП-ДБ!
95
13
 
15
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
България трябва да анулира про комунистическата конституция и да върне старата действала до референдума от 1947 г. Търновската Конституция. Която с малко техническо осъвременяване ще ни извади от застоя за по малко от 5 г. Въобще ще е добре да се върне цялото устройство на страната от преди 1940 г.
94
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всичко са виновни Русия и комунистите. България трябва да скъса дипломатически отношения с Русия.
93
9
 
19
 
! Отговори
Хайде преди 1 година
...да не забравяме, че ГЕРБ отдавна не са във властта! Щатните плювачи си продължават с един и същи припев..."Ама те ГЕРБ..."! Не се иска много акъл да си спомниш, че при Борисов такива кризи нямаше! И ако са били "проруска" партия, нямаше да се съберат всички БКП-та, барабар с Фелдфебелът Радев, да го свалят!
92
9
 
12
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Всички партии в БГ са създадени от БКП и по нареждане от Москва. Политическата система и Конституцията, също. БГ все още е в лапите на КГБ и тяхното прокси ДС. Това е в основата на българските проблеми, икономически и политически, а от тук и на всички останали. Гърците отдавна се оглеждат в нас и си правят изводи какво не бива да се допуска в националната политика.
91
4
 
9
 
! Отговори
######### преди 1 година
До 97 Ти грешиш също. В Гърция и без комунистите ,които аз не наричам екстремисти протести има почти всеки ден . Манталитета на държавата е такъв. Всеки ден някой е на улицата и иска нещо от държавата и нищо не получава в крайна сметка. Известно е ,че това е държавата с най мързеливия народ,който търси всякакви поводи да кръшка и да не работи а да получава пари наготово. Това е и една от страна та с най много официални почивни дни. От 365 дни годишно в мързеливата ни Южна съседка 186 са протест
90
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нима? Гръцката корупция няма равна на себе си, в света, освен ако не я сравним с някоя африканска монархия. С подправени доклади и лъжи гръцките политици измамиха ЕС и накрая се оказа, че са откраднали 380 млд, които им бяха опростени?! Така че по-добре за си мълчат.
89
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Получава европейски средства, за да не гладува?!? Това да не е някакъв виц?!? При това кой го казва. Най-задлъжнялата и провалена държава в ЕС.
88
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално "борбата" и "парламент" Е :че "партии" няма - в действителност СА клуб ПО и ЗА интереси ( А НЕ ПОЛИТИКИ ИЛИ ИДЕОЛОГИИ и.т.н дъвки)-И В МОМЕНТА ЦЕЛТА Е ДА ПРОДЪЛЖАВАТ СХЕМИТЕ И "ИЗГРАДЕНАТА И ПОДЪРЖАНА СИСТЕМА" - ОТ ВСИЧКИ "ПОЛИТИЦИ И БИЗНЕСМЕНИ"- ДО СЕГА - с неохотни предложения към новите да намажат и те по някоя "филия с мас" /процент - ей на ЗАЩО сме и КЪДЕ сме- и състоянието на всичко е такова..БОРБАНо има "едни минувачи от Харвард"- които не слушкат- Браво ако е вярноВРЕМЕ Е
87
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
95 Грешиш, в Гърция си имат екстремисти, комустическа партия, която създава големи проблеми на демокрацията там. Дано никога не преживеем това, което червените екстремисти правят в Гърция, мащабни протести, срещу които излизат силите на реда в пълно бойно снаряжение, след които остават разрушени и запалени сгради, с много ранени, дори и смъртни случаи понякога.
86
4
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Той хаосът и анархията у нас си имат име, имат си и знак - един вдигнат болшевишки юмрук, след който България остана само като име на територия и добре че тая територия е поне в Европа, че иначе тук вече щяха да вият гладни сибирски вълци, не че сега не вият ... всичко започна от един фигурант спуснат с парашут след посещение на Импексова в маскава, който се огради с бивши кадри на ДС, комунистически милиционери и червената олигархия от Прехода, след което държавата се плъзна стремглаво надолу
85
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора от Харвард имате в Гърция. Но си нямате ГЕРБ и ДПС.Така че няма как да заприличате на България.
84
4
 
25
 
! Отговори
Кольо преди 1 година
Страната в топ 3 по задлъжнялост в света се плашели да не станели като нас.
83
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди около 10 години в Гърция имаше някакви протести и тогава измислиха този виц "Малко по-тихо да не събудим българите".
82
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички гърци ли се молят, или само някои? И за какво точно се молят? Видял някой в един гръцки вестник нещо за България и го представил тук като страшна новина... И всички му се повлекли по ума. А гръцкият журналист просто използва ,,лошия" (според него) пример България, за да доказва своите твърдения относно избирателната система. Т. е., човекът си пише за вътрешните гръцки спорове, а не за България. Но кой да чете, и то с разбиране... Функционална и четивна грамотност, драги коментиращи.
81
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има резон в преразглеждане на изборната система, може наистина или бонус депутати за печелившите или подобно на САЩ в който регион печелиш имаш всички депутатски места от региона , така няма да е толкова фрагментиран парламента -
80
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-далечните ни съжаляват и гледат с недоумение, по-близките се плашат да не станат като нас. Обичайното!
79
0
 
7
 
! Отговори
до 83 преди 1 година
Ти да си чувал, че БВП се разделя на броя на хората. (на глава). Само така е показател за стандарт. Тя и Русия има доста висок БВП, но на глава са 10 пъти по-зле от Люксембург.
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
`Преди броени дни прозападното коалиционно правителство на Кирил Петков се срина` - прозападно с участието на бившото БКП малко не ми звучи ,само вижте изискванията на комитата - без оръжие за Украйна,да върнем дипломатите,да преговаряме с Газпром, все прозападни решения
77
3
 
8
 
! Отговори
Край преди 1 година
"България плаща цената на пропорционалната система" Е те това никой български социолог, политолог, никоя телевизия или партия не ще да ви каже.Те са си храненици на олигархията и тази система при която гласувате, но не избирате нищо освен някакви абревиатури, ги устройва идеално.