ПП настигат ГЕРБ, ИТН отпадат от следващ парламент

"Алфа Рисърч": Стефан Янев влиза в парламента
6 юли 2022 11:58, Росен Стойчев
398
ПП настигат ГЕРБ, ИТН отпадат от следващ парламент

С ръст от 2 пункта спрямо април и 20,2% потенциален вот, "Продължаваме промяната" остава на малко над процент след ГЕРБ (21,5%). "Продължаваме промяната" постига ръст в столицата и няколко големи града, ГЕРБ запазва подкрепата си в по-малките областни центрове и селища.

Предизвикалата политическата криза ИТН бележи нова загуба на избиратели и при избори днес би останала под парламентарната черта (3,3%), сочи проучване на "Алфа Рисърч".

Умелото лавиране на Корнелия Нинова между участието в управлението и „червените линии“ успява за момента да стабилизира електоралните позиции на левицата (11,5%), но динамиката в този сектор е твърде силна, се посочва в анализа на социологическата агенция.

"Възраждане" спира възхода си, както поради изострянето на конфронтацията ГЕРБ – "Продължаваме промяната", която ги оставя встрани от водещата политическа интрига, така и поради конкуренцията в ляво-русофилското пространство с БСП и новата партия на Стефан Янев.

Още по темата
Партията на Костадинов остава с 8% подкрепа.

"Български възход" на Стефан Янев стартира с малко над 5% подкрепа и едва следващите месеци ще покажат как ще се разпределят гласовете между него, БСП и "Възраждане". Демократична България също запазва избирателите си в София и големите градски центрове, което ѝ осигурява 7.1% потенциален вот.

Силно поляризирано обществено мнение между опцията "ново правителство в сегашния парламент" (49,5%) и предсрочни избори (46,7%). Около три четвърти от поддръжниците на правителството в оставка, както и хората без ясни политически предпочитания,  са "за" сформирането на ново правителство, докато симпатизантите на опозиционните партии  - "за" предсрочни избори.

Острите сблъсъци на партиите от управляващото мнозинство и на правителството в оставка с президента Румен Радев водят до оттегляне на доверието към него сред част от подкрепилите го преди година негови симпатизанти. Въпреки че остава най-одобряваният политик в държавата, положителните му оценки спадат с 8 пункта (от 51% през април до 43% през юни), а отрицателните нарастват със 7.

Проучването е проведено в периода 25 юни – 1 юли 2022г. сред  1017 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Реализирано е със собствени средства.


398
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
350
1
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 4 седмици
За другото не знам, НО за ПП определено ако сме реалисти ти изпадат напълно от властта. Не виждам нормални хора да гласуват повече за ПП или за Царя или Волен Сидеров. Ако искат Кирчо все едно да върнат Сидеров няма как да стане веднаж потопен кораб да се върне обратно.
349
1
 
2
 
! Отговори
ЧАО ИТН,ЧАО ДБ преди 1 месец
СМЕШНИЦИ!!!
348
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сори хора, но истината боли. Първо се избират пионките от презокеанска крав ария, след това се съобщава в центъра на европа и чак тогава се ''избира'', ''демократично'' кандидат. Просто ви съобщават едни цифрички и това е.
347
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
pilcite se broqt na esen
346
0
 
3
 
! Отговори
Коментатор преди 1 месец
Копейката нещо се обезценява. Отровното хапче Елена.
345
0
 
5
 
! Отговори
С МАШИНИТЕ ... преди 1 месец
..ГЛАСУВАНЕТО Е ОБРЕЧЕНО НА МАНИПУЛАЦИИ И НЕ Е "ДЕМОКРАТИЧНО" СПОРЕД КОНСТИТУЦИЯТА И БРЮКСЕЛ!
344
0
 
7
 
! Отговори
ДПС СА ВТОРИ ..... преди 1 месец
...Корнела нема да успее да си купи 3-тото място с парите от износа на оръжие..ГАРАНЦИЯ!
343
0
 
8
 
! Отговори
ЧАО , ЧАЛГАРО , ЧАО. преди 1 месец
...ЧАО , ЧАО , ЧАО....ха,ха,хааааааа
342
1
 
7
 
! Отговори
Недоразбрал преди 1 месец
Кокорчо към Кирчо,Айде Киреее,стегай машинките на Мадуро щото ни чека голем улов на златни шарани!Есенния риболов е най благодатен,хем е хладно,хем рибата огладнява до изтъпяване!!Ох на батко шараните!Па и некоя и друга таранка,нема да ни дойде излишна!!Бой с пръта,че ни чекат милиардите по планът,ама ний кат сме нефели и неграмотни,кой ни крив!?
341
1
 
7
 
! Отговори
Статистик преди 1 месец
Само да не се окаже, че първа политическа сила са ДПС, че на хората им писна от лъжи и въобще няма да гласуват.
340
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Про100 Киро ако има 5% ще е успех... Скоро ще се види горчивата истина!
339
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Невярно проучване, Възраждане са 2ри след Герб
338
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Биволъ те от ПП не могат дори да говорят нормално ти за далавери говориш.Доказаха,че от вънка им дърпат конците
337
1
 
12
 
! Отговори
Нов преди 1 месец
Фалшификация и маниполация.Народа ни не *** просто киро.
336
1
 
10
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 1 месец
всичко е платено и нагласено но на изборите ще се броят пилците както са се броили съвсем скоро в нова загора.
335
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1000 човека "специално"подбрани гласуват и ето го резултатът лъжи,лъжи и пак лъжи.Възраждане е първа политическа сила твърдението обратно е манипулация на СМИ
334
2
 
8
 
! Отговори
Мими преди 1 месец
Резултатите на Алфа Рисърч трябва да се разбират с обратен знак...също като новините на т.н големи медии...
333
3
 
3
 
! Отговори
Lina преди 1 месец
3.3 и.тн - не са ли множко?
332
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Медиите създадоха образ на мъченици на Пълен Провал около падането на правителството. Едва ли не всички са срещу тях, а те добричките само милеят за държавата ;( Затова им е по-високият резултат за май.
331
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахах, някой вярва ли им още на тези стъкмистики. Половината от тези няма да влязат изобщо, камо ли да се борят за първите места