Експерт: Проблемите в енергетиката се решават на парче

Липсва дългосрочна стратегия
Обновена: 25 юли 2022 14:30 | 25 юли 2022 14:30, Анисия Иванова
7
Експерт: Проблемите в енергетиката се решават на парче
Снимка: БГНЕС

"Липсва дългосрочната стратегия, която да се следва в енергетиката. За съжаление и това правителство не успя да наложи на себе си и на мнозинството подобна дългосрочна визия",  каза в интервю за БНР Тодор Галев, експерт от Центъра за изследване на демокрацията:

Според него големият проблем е, че дългосрочните проблеми (като договорът за газа с друг доставчик, както проблема с натрупване на дългове на топлофикациите и другите държавни институции към "Булгаргаз“, макар и да са много по-малки техните дългове) не се решават систематично и когато се случи такава микрокриза като липса на председател на КЕВР поради някаква причина, се използва и като политически аргумент за една или друга цел, в случая за задържане на мандата.

"Изборът на председател на КЕВР е изключително важен, но вече има гласове на експерти, които споделиха публично своето мнение, че може да се стигне до процедура за избор на временно управляващ длъжността от останалите членове на КЕВР, нещо, което не е правено до момента, но не пречи да бъде направено, тоест темата за енергетиката и за газа в момента е изключително важна, но да не забравяме и нещо друго, че точно БСП е политическата сила, която попречи на ясното определяне на позицията на България спрямо войната в Украйна и спрямо Русия и сега да се използва темата за газа от същата политическа партия изглежда малко противоречиво в техните позиции", добави експертът от Центъра за изследване на демокрацията.

"Въпреки всички усилия на сегашното правителство и на парламентарното мнозинство, докато го имаше, в някаква форма за решаване на проблема с газа, няма публична информация да е имало стъпки към преговори за нов дългосрочен договор с друг доставчик, а се решаваше всичко на парче. Сключваха се договори месец за месец, вследствие на което както всички запознати знаят, че в момента отново купуваме руски газ, но през други доставчици, а не през "Газпром“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко от години съсипва енергетиката, не може икономист да движат този сектор, трябват си инженери. На всякъде само юристи и икономисти, е така не става и то се вижда.
6
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
истината е ,че проблемите в енергетиката не се решават, дори на парче, а се задълбочават и то умишлено от Киро и сие.
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оо, путинистчетата се активираха и под тази новина, но малко слабо. Сигурно не плащат добре за коментари на тема енергетика. Ахахахахахахахахахахахахахагаахахахахахахахахахагахагагагагахахайахахахахаха. Муууууухахахахахахахахахахаха.
4
0
 
3
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 1 година
Проблемите в енергетиката ни въобще не се решават. Няма как пиндостански слуги да решат проблемите ни в наш интерес. Те само могат да ги задълбочават. Русия няма проблеми в в енергетиката, защото преди 5 дни в Техеран Президентът Путин осигури на "Газпром" най-големия газов проект в света. Руският гигант ще разработва 8 нефтегазови находища в Иран /Киш, Северен и Южен Парс и други/ и ще изгради множество газопроводи за износ от Иран за Индия и Пакистан.
3
0
 
0
 
! Отговори
гугу преди 1 година
електората вижда ,че ,,царят е гол,, ---чака го глад ,мизерия и студ ,но никой от залисаните в борбата за софрата няма смелостта да му каже .
2
0
 
0
 
! Отговори
Sigoturi Nakura преди 1 година
колко да е дългосрочна, нали света свършва 2050 според гретенистите, да вържем тази и другата година, и е добре.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ-ДПС преди 4 месеца ме предупредиха че след месец ще дойде невиждана досега криза. Аз си направих и 10 дена почивка в Гърция преди 3 дена, и все още чакам тази невиждана досега криза. Аз съм обикновен работник и засега проблеми с парите нямам. Кога ще дойде кризата?