Петков за "Таймс": Мога да се боря с корупцията, но не и с намесата на Москва

Премиерът в оставка се опасява, че Русия смята да го свали от власт завинаги
28 юли 2022 08:13, Елка Василева
519
Петков за "Таймс": Мога да се боря с корупцията, но не и с намесата на Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Кирил Петков вярва, че си е спечелил могъщи врагове в Русия, когато е сложил край на зависимостта на страната си от нея по отношение на доставките на газ, пише журналистът Том Кингтън в британското издание "Таймс".

Още по темата
Петков заявява в интервю пред журналиста, че е научил ценен урок за борбата срещу корупцията в Източна Европа по време на краткото си управление на България. "Ние ограничихме корупцията на местно ниво, но открихме, че имаме по-голям враг - руското влияние", казва българският премиер в оставка. "Ние не разбирахме, че корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият инструмент на външната политика на Москва на Балканите".

Петков е решен да се бори срещу търговията с влияние на руския президент Владимир Путин в Източна Европа, но се опасява, че Русия смята да го свали от власт завинаги, пише британското издание. То добавя, че проблемите за Петков са започнали през април, когато той отказал да плаща за газ на Москва в рубли и след това сключил сделка за алтернативни доставки от Азербайджан.

"Азерският газ струваше три пъти по-малко от газа от "Газпром", но предишното правителство някак си се беше отказало от него. Те казаха, че нямало газопровод, но се оказа, че имаме съществуваща връзка, която е достатъчна. Някой беше направил сделка да плаща три пъти повече", заявява Петков. "Трябва да си изключително глупав или корумпиран, за да направиш това", добавя той.

Според Петков Москва отговорила на този ход, като подхранила опозиция в парламента, което и довело до вота на недоверие към неговото правителство миналия месец. В интервюто той споменава и 70-те изгонени руски дипломати, митническия пункт "Капитан Андреево" и ветото за Република Северна Македония, като твърди, че зад всички тези скандали стоят руски интереси или интереси на организираната престъпност.

В края на интервюто българският премиер в оставка твърди, че все още би могъл да победи престъпните олигарси в България. "Осъзнах, че има 20 ключови лица", казва Петков. "Корупцията не е разпространена в системата. Всичко опира до ключови хора в правителството и около 20 души в частния сектор – дългосрочните играчи. Ако имахме напълно независим прокурор, тази страна можеше да бъде прочистена за година", твърди пред британското издание Кирил Петков.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
26
 
14
 
! Отговори
болшевишкофоб преди 1 година
Петата колона плюе Киро значи е на прав път. Давай Кире бой по болшевиките кратуни!
23
29
 
16
 
! Отговори
Само така преди 1 година
Прав е на 100% и ще го докаже след изборите, а вие вийте за 17 копейки на пост.
22
29
 
26
 
! Отговори
бг преди 1 година
За пръв път български премиер формулира точно проблема и го изрича. А по просташките коментари може да се направи извод какви хора ползва Русия срещу българския народ.Същите през 1945 клаха народа както турчин не го е клал.
21
16
 
7
 
! Отговори
сина преди 1 година
киро, научили си урока, че *** пред хера не се свалят, щото после ти гласуват вот на недоверие - хахаха, първият такъв в България минал - ей това си ти!
20
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждам невероятни прилики между Киро, Зеленски и Байдън, това са говорители, предаващи бионични гласове на чужди мисли интереси и идеи. Тези не мислят с главите си, зомбитано изричат, каквото им се спусне в междуушието. Това няма общо с мисловна дейност в поведението и на тримата.
19
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прокурорът е ясен, че е човек на мафията. Ама твоят вътрешен министерство защо не арестува единия,.посочен от теб за мафиот - Слави? Или и ти си закрилник на мафията, според собствените ти определения?
18
28
 
14
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Русофилите са извън кожата си, че вместо послушно да си изпълни ролята си, заради която беше доведен от ДС и Радев, Киро взе да им разкрива мръсния произход и игрички и кой стои зад тях.
17
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всичко му е виновен Путин. Най-лесното оправдание.
16
16
 
32
 
! Отговори
лено-нагнетител преди 1 година
А с наместата на САЩ можеш ли да се бориш ? Родоотсръпник!
15
14
 
24
 
! Отговори
абе преди 1 година
на тоя що продължава да му се обръща внимание ?!
14
14
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-хубавото е,че Просто Киро и Кокорчо са пътници и слава богу,народа няма да ги избере повече ,колкото и да ни убеждават разни политолози,че щели пак да бъдат ако не на първо,то поне на второ място...
13
35
 
6
 
! Отговори
БСП..ППО преди 1 година
Кирчо, с теб сме...писна ни да ни натрапват тая "дружба"с Русия
12
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Някой беше направил сделка да плаща три пъти повече". Кой е този "някой"???? Посочвай имена и в затвора за безстопанственост ! Какво "бориш" инъче ,вятърът ли ?
11
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кази кои са тези 40 човека, боклуко ей така да знае българския народ. Да ги трепем тогава тези 40 и да станем нормална държава,
10
21
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбрахте ли сега този *** защо изгони руските дипломати ?? За да може после да оправдава провала си с Путин и Русия. Без изобщо да мисли за последствията от подобно решение. И този човек вместо да си тръгне с вот, трябваше да си тръгне със сопи тояги!
9
14
 
41
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 1 година
Кирил Петков - исках да се боря с корупцията ама нямах желание
8
0
 
17
 
! Отговори
БСП РУСОФИЛИ преди 1 година
Изгони и нас и всичко ще се оправи....
7
23
 
38
 
! Отговори
taschunka witko преди 1 година
Киро си отива спете спокойно децаАзерският газ двойно по-скъпБензинът с левОлиото с дваВсичко друго нагоре.Киро си отива спете спокойно деца.
6
20
 
46
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 1 година
С каква корупция ще се бориш бе, корупционер??? Нали вече пребори конкуренцията заедно с президента и вкара в управлението Лена, кума, кумицата, баджанака, ортака??? Евахта и в бореца за корупция!! Жалък, *** плазмодий си, нищо повече, маша на задокеанските ти господари! На РФ изобщо не и дреме за тебе, защото колкото ти е междумозъчната гънка винаги могат да те изпържат с някоя засукана Наташка и няма и да се усетиш как си в ла'йната до гушата
5
10
 
1
 
! Отговори
ДРАГАН ЦАНКОВ 28 преди 1 година
Затова ли ни изгони ев Москве.