Няма идеално решение за газа, трябва да се търсят алтернативи

Експерт: Ако сега започват преговори, със сигурност сме закъснели
1 авг 2022 09:00, Елка Василева
64
Няма идеално решение за газа, трябва да се търсят алтернативи
Снимка: архив, БГНЕС

Със задълбочаването на газовата криза в Европа капацитетите на терминалите за регазификация на втечнен газ изчезнаха, защото всички търговци се ориентираха натам. Това обясни пред БНР Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

Още по темата
Възможностите тези кораби (седемте танкера, анонсирани от премиера – бел. ред. ) да се разтоварят на някой от трите терминала – двата в Турция и единия в Гърция, вече са твърде ограничени, каза той.

Според експерта страната ни е трябвало да реагира по-рано.

Преговори трябваше да са започнали още с началото на войната в Украйна или през април, когато "Газпром" спря доставките за България. Ако сега започват преговори, със сигурност сме закъснели, изтъкна Стайков.

"Няма да вземем идеалното решение, защото го няма и трябва да се търсят алтернативи," каза той.

Дебатът е доминиран от политически изказвания, експертните са изключение. Има постоянни нападки, трупа се политически капитал, но това не помага да разрешаване на ситуацията, посочи Калоян Стайков.

Никой не е казал, че един дългосрочен договор трябва да покрива пълните количества, които са ни необходими, коментира икономистът. По думите му има много варианти, но "Булгаргаз" трябва да излезе от този навик да осигурява над 90% от количествата от един доставчик", защото така се превръща в пощенска кутия, а ситуацията вече е различна.

Стайков е на мнение, че "Булгаргаз" има доста пасивно поведение и не са направени достатъчно решителни стъпки.

Относно газовата връзка с Гърция икономистът смята, че "нямаше нужда да се залагат нереалистични срокове", които след това да не се изпълнят, но изрази надежда възможно най-скоро да влезе в експлоатация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"АЛТЕРНАТИВА"-та е само една, единствена възможност.............Няма "алтернариви" -мн. ч. ............Учете българския език уважаеми!!!
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си ходят обратно в Харвард като се чувстват недооценени тук въпреки, че си поставиха високи оценки това което направихе беше да изпълнят мандата на БКП/БСП и нишо друго.
55
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 1 година
Нямало газ, нямало горива - напротив има, акъл няма ...
54
5
 
1
 
! Отговори
гледащ преди 1 година
ИМА РЕШЕНИЕ СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ НАРОДЕЦА- БОЙКО БОРИСОВ И ГЕРБ ПОБЕДА !!!!
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Булгаргаз е с стратегическо значение за националната сигурност и това, че е праволно да осигурява около 90% от газа в българия е правилно. Иначе малката ни икономика може бъде изнудвана от всеки средно голям енергиен бизнесмен. Това би трябвало да е ясно на всеки експерт с претенции за експертиза. Раздържавяването на стратегически отрасли е чист грабеж, а прокламиращите го са протежета на крадците готови да застанат на входа на този стратегически отрасъл, прикривайки се зад диверсификация и пр.
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има, има газ до дупка от Москва, не послушни слуги на Козяк.
51
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Как да няма идеално решение. Имаме съществуващ договор на много по-ниски цени. Плащаме си и получаваме евтино и сигурно. Както правят много други европейски държави. Сега купуваме руски газ с посредник от Гърция. Идиотска му работа...
50
1
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Главният икономист в Института за енергиен мениджмънт би трябвало да посочи конкретно какви са алтенативите, вместо да разтяга общи приказки и локуми.
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оп айде на студено зимата и без индустрия, поздрави от нато.
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Предложение: В смисъл, да платим на Шеврон, за да му подарим газа, едновременно съсипвайки Добруджа? Да, да, отлична идея!
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин: Обзалагам се, че никога не си гладувал и студувал. И пишейки така, предполагаш, че на тебе няма да ти се наложи. А така, да вееш байрака и викаш "Ура!"
46
8
 
1
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
Предлагам да земеме $10 милиарда заем и да намеме Шеврон да разработят шистовите находища в Добруджа.
45
12
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По-добре да студувам и обеднявам, отколкото да бъда роб на Путин. Газта може да е скъпа, но свободата е безценна.
44
3
 
2
 
! Отговори
САМО ГЕРБ ГО МОЖЕ! преди 1 година
БАЦЕ И ЕРДО ВЕДНАГА ШЕ РЕШАТ ПРОБЕМА И ЩЕ СЕ ЗАБРАВИ ЗА 10-ГОДИНИ ПОНЕ...ХА,ХА,ХАААА.....ЗАТОВА ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ТЯХ!!!
43
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България има собствен газ (конвенционален) в Северозападна България за 100 години напред, и шистов газ в Добруджа за още 100! Т.е. не само можем да покрием собственото си потребление, но и да изнасяме и да станем един Катар на Балканите! В предаването на Сашо Диков темата е обсъждана многократно! Защо не се прави, е въпрос който трябва да бъде разследван от прокуратурата (но не от Гешефтурата, а от истински независими прокурори)
42
3
 
9
 
! Отговори
Правилно! преди 1 година
До КириловНали софиянци са най-големите любители на свободата, която нямала цена. Нека се топлят на пазарни и борсови цени, а ние, несвободолюбивите и прости провинциалисти и селяни, да тънем в евтина газова зависимост.
41
1
 
9
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Института за енергиен мениджмънт къв тоз институт ? :)))
40
2
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Как да няма идеално решение, има и то е газ от Русия, като преди това си оправим отношенията с тях, веднага ще ни дадат хубава цена, ама с тия амерински/евро ***, дето гледат интереса на Америка пред тоя на България, няма как да стане, затова на есен хубаво внимавайте за кого ще гласувате!
39
3
 
4
 
! Отговори
Пари в джоба преди 1 година
Време е да пускаме доказаните български находища! Ако при при предишните евтини цени на газа са били неизгодни, то вече е изгодно да се източат!
38
4
 
0
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
До ЛевчевДа сме с Турция не би било лошо, въобще даже... срещу нас да тръгнат няма да ги стигнем, те ония даже тръгнаха "срещу" нас, лирата им стана 10'стинки и пак са 100 пъти по-добре от нас... мене лично ми писна от поклонничество, про-чужди държавни интереси и т.н... един да ни помогне да подишаме малко, народът да се успокои, щотро масово всички са на ръба с нервичките поради ГОТИНИЯ живот в БГ...