В търсене на природен газ: Очаква ни студена и скъпа зима

Експерти с прогнозни варианти за възможностите
8 авг 2022 10:58, Петя Славова
269

Служебният кабинет анонсира миналата седмица оздравителен план за оздравяване на "Булгаргаз". Към момента дружеството не разполага с достатъчно средства за закупуване на необходимите количества природен газ. Очакванията са тази финансова нестабилност да доведе до редица проблеми по веригата доставки – разплащане – енергийна обезпеченост.
Още по темата

"Интерконекторът с Гърция има голямо и истинско значение, когато бъде построен терминалът в Александруполис. Тогава този интерконектор ще има истински смисъл, защото ще можем и като съсобственици да си доставяме собствен втечнен газ. Но дотогава дали ще минава оттам азербайджанският газ или през сделки, единствената разлика е, че към момента 30% от този газ се купува на цената на договора, а другите проценти на пазарна цена", коментира бившият заместник-министър на енергетиката Явор Куюмджиев в "България сутрин".

Председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов смята, че много се политизира темата за интерконектора. Той подчерта, че се политизира икономиката и сме вкарани в икономическа война.

Куюмджиев посочи пред Bulgaria ON AIR, че за пореден път някое от енергийните дружества ще бъде инжектирано с пари от бюджета или от БЕХ, само че за първи път се прави за "Булгаргаз". Според него това огромно задлъжняване на енергетиката пак ние ще го платим, рано или късно.

Според него поредица от глупави решения на европейско ниво са довели до сегашната криза, а те са били умножени от още по-глупави решения от предишните управляващи - обричат ни на скъпа и студена зима.

"Купуваме газ, който е на вторичен пазар. Ние купуваме от Турция, Гърция, остава да започнем да купуваме от Сърбия руски газ, който преминава през нашата газова транзитна система и после ние го купуваме. Този щаб трябва да прегледа какво трябва да се направи, за да може да не се повтаря това вторично купуване на природен газ. Задължително трябва да се започнат преговори с "Газпром" за тези обеми неползван газ, които ние сме платили. Трябва да помисли този щаб не е ли добре да направи така, че пазарът да бъде конкурентен - нека да има втечнен и тръбен газ и те да бъдат обект на конкуренция", обърна внимание Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 160 В земята си е мза бъдещите поколения, а защо трябва да го подаряваме на ЕС и НАТО.
136
3
 
8
 
! Отговори
:):) преди 1 година
Новите министри май мнооооооого искат Газпром :):)Ех този Киро, как можа да направи тази връзка с Гърция. Бойко я бави 14 години :):) - за това плаща Газпром. А от Гръцката връзка няма Рушвети.
135
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най лесно е да ги ползваме за подпалки тия от продажните *** ПП- това са заслужили
134
1
 
7
 
! Отговори
буци преди 1 година
сашо дончев и прокопиев да си пазят паричките за платените протестиращи пред президентството за есента, когато софиянци ще трябва да плащат двойни цени за парно и топла вода, да не кажа, че и може да има режим на парно, на ток, на топла вода ... въобще киро про100то и другите *** кукли на конци на прокопи, дончев, хера и сащ само това могат да правят - да продават българския национален интерес за пари!
133
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцарското правителство предупреди гражданите си да се запасят със свещи и дърва за огрев. Но гражданите им са добре платени и могат да си позволят дърва. А ние как ще си позволим дърва като един кубук е 180 лева Това са евтините дърва дето ни обеща другарката от Крушовица.
132
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 158 "както златото" Къде са стотиците тонове злато, които добивахме от тези мини, които били такива доходоносни. Преди това нямаше "западняци", които уж ви крадели. Та, къде ни е златото от тези мини?
131
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пич "Един няма, дето да удари с ръка по масата и да вземе отговорно решение отговарящо на българския интерес." 16та реСпублика? Тва ли е "отговорното решение отговарящо на българския интерес"?
130
1
 
11
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Обичам пропагандните статии. Видиш ли, ние търсим, ама то няма... Ще трябва някак да внасяме руски газ чрез посредници... е, срещу скромна надценка разбира се. Защото няма как да продължим да си плащаме на Газпром по старите цени в евро... няма как... не е в евро-атлантическите ценности. Изобщо аман от слагачи и ***. Един няма, дето да удари с ръка по масата и да вземе отговорно решение отговарящо на българския интерес.
129
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Иcкайте евтиния газ на Урсулата, дето още средата на м. Март се закани да го купи от борсите за колективния ЕС!
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 149 Аууу, ти си бил враг не само на Газпром, ами и на социалистическия труд. За какво са ти толкова имоти, ти знаеш ли, че има хора без жилища. Анатема, анатема. Само да вземем властта, Народен съд за такива като теб (и естествено национализация, пък после ще видим кой другар ще се облажи. Има един само с 22 имота,може за него да има нещо), дето подкопаваш здравите икономически устои на държавния монопол на родината (чия е вече друг въпрос)!!!!
127
2
 
8
 
! Отговори
ееееееее ! преди 1 година
кирчо каза четири пъти по евтин газ , газ от Азербайджан и танкери пристигат , па и нали крана отвърте . как така студена и скъпа зима ?
126
1
 
9
 
! Отговори
Тони преди 1 година
aбе важното е че има райски газ!
125
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ъъъ, на газ не знам кой реално се топли у нас, освен разни провинциалисти, дошли в Манастирски ливади и газифицирали кутийката от 100м2.. Нормалните хора мислещи се топлим на преработен климатик в термопомпа и радиатори (излиза петорно по-евтино от термопомпа), климатици и за кеф твърдо гориво, ако не сме в големия град. В София имам 4 жилища, къща в Симеоново и огромна къща за постоянен живот в Ярема. Всичко е на ток и соларни системи. Сметка за отопление на 400м2 над 300-400лв. не сме имали.
124
1
 
5
 
! Отговори
айде бе преди 1 година
киро,асен,корнелиА и ицо заявиха че оставят държавата стабилна , осигурена и подредена . кви са ся тия работи , кризи и студена зима , па и скъпа ?
123
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 145 "Рycoфобииииии, хайде да си налoжим още caнkции за да е на Рycия много, много зле, а ние да сме на седмoтo нeбе от щacтие" Явно. нЕкои другаре, окрилени от чистата фантазия за "мръзнещи европейци" попрекаляват с полюциите, щото явно са пропуснали факта, че всъщност в огромна част от Европа, зимните темепратураи рядко падат под 0та, а пък има европейски страни, в които през зимата се ходи най-добре на почивка щото е поносимо топло :)))
122
5
 
10
 
! Отговори
Значи преди 1 година
... досега се топлих с климатик, но понеже експертите ми казват, че зимата ще е студена заради липсата на газ, явно ще трябва да си газифицирам спешно къщата, за да са прави :))))))
121
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рycoфобииииии, хайде да си налoжим още caнkции за да е на Рycия много, много зле, а ние да сме на седмoтo нeбе от щacтие.
120
3
 
2
 
! Отговори
до ся преди 1 година
се на газ се топлих, ся ко ши прая ни знъм изопще. Важното да има драма и страхуванки
119
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма страшно, Бат Асен каза че го чака лека зима. Нацепил е дърва, натрупал е пачки в банковата сметка, нека зимата идва. Дет се вика ако е много студена има и топли страни, имаш ли пари.
118
1
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Сега прочетох радев е обидил борисов като го сравнява с кироЯвно има голяма вражда между тях