До 10 дни властта решава как да се издължи на пътните строители

АПИ ще обяви търгове за зимно почистване по съкратена процедура
35
До 10 дни властта решава как да се издължи на пътните строители
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Възложил съм в рамките на следващите десет дни да има готова тръжна документация за обявяване на търгове само за зимно почистване по съкратена процедура. Става въпрос за националната сигурност. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на среща с представители на Камарата на строителите в България и на Българска браншова камара „Пътища“. На нея бяха дискутирани най-належащите проблеми пред бранша, допълват от пресцентъра на МРРБ.

Регионалният министър призова за отговорно поведение от страна на фирмите, така че в рамките на закона да бъде осигурено зимното поддържане през предстоящия сезон. Ще се опитаме заедно конструктивно да излезем от ситуацията, заяви той.

Още по темата

Агенция „Пътна инфраструктура“ е започнала подготовката на процедурите преди встъпването в длъжност на служебния кабинет и вече финализират документация за следващия етап на поддръжката на пътищата, информира още министърът. Целта е от следващата година да няма напрежение. Арх. Шишков заяви, че ще се върви в посока нормативна промяна, така че спорът дали един ремонт е текущ или основен повече да не се случва.
До дни в Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде внесена справка за плащанията по старите договори за пътно поддържане, каза председателят на Българска браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков.

Той посочи, че от дължимите от държавата към пътностроителните фирми 720 млн. лв. 200 млн. лв. не попадат в обхвата на решението на Народното събрание и могат да бъдат разплатени. Останалите средства са блокирани от решението на парламента.

Вече имаме диалог с държавата, надяваме се той да продължи, отбеляза Стефан Чайков.
Министър Шишков обясни, че плащанията ще се правят след проверка. На срещата стана ясно, че при необходимост бюджетът на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще се преструктурира, за да могат да бъдат извършени.
Ще направим всичко възможно изпълненото строителство по големите инфраструктурни обекти – първите три участъка на магистрала „Хемус“ и пътя Видин – Ботевград, да бъде платено, така че да не се забавя тяхното изпълнение, каза още регионалният министър.

До 10 дни се очаква проектът на методика за индексация на договорите да бъде финализиран съвместно с Министерство на финансите, след което ще бъде внесен за одобрение от Министерския съвет. Това стана възможно след като промените в Закона за обществените поръчки бяха обнародвани в Държавен вестник. В рамките на ден или два предложения по проекта на методика ще дадат и браншовите организации. Темата е важна не само за строителния бранш, а и за общините,  каза министър Шишков.

Подготвената по време на редовното правителство методика не предвижда таван на индексацията, а ще се прави по формула, обясни почетният председател на Камарата но строителите в България Светослав Глосов.
За индексация на труда на проектантите и консултантите настояха и от Консултативния съвет на браншовите организации в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, с които регионалният министър се срещна по-късно днес. Той ги призова да дадат конкретни предложения в най-кратки срокове, за да бъде финализирана скоро методиката.

Представителите на браншовите организации и министър Шишков дискутираха  детайли на някои текстове по Наредба 7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони. Като основен се очерта въпросът за отмяна на член 114, свързан с ориентацията на жилищните помещения. Министър Шишков коментира, че има категорично становище от Министерство на здравеопазването срещу разрешаването на т. нар. северни жилища. От Камарата на архитектите в България също изразиха категорично несъгласие да отпадне недопускането жилища да се ориентират изцяло на североизток, северозапад или север.

До седмица предстои втора среща с представителите на браншовите организации в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, при която да бъдат прецизирани и финализирани всички текстове в нея.
Министър Шишков изрази увереност, че проектът на Наредба 7 ще бъде завършен скоро.
 


35
Още по темата: Шишковснягпътища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 1 месец
А пътните строители към власта вече се отчетоха преди година и 1/2
31
1
 
1
 
! Отговори
И каква стана тя преди 1 месец
Накрая Слави пак ще се окаже прав.
30
0
 
1
 
! Отговори
Ралица преди 1 месец
ПРОМЕНЕТЕ СЕ ВИЕ ПИСАЧИТЕ НА ОМРАЗА ПРОМЕНЕТЕ СЕ ЗА МОЖЕ БЪЛГАРИЯ В СЛЕДВАЩИТЕ 100 ГОД ДА УСПЯВА
29
0
 
1
 
! Отговори
Ралица преди 1 месец
25 ТИ ВИДЯ ЛИ ДОКУМЕНТИ ПЛАЩАНИЯТА 25 ТИ ЛИ ГИ ПРАВИШ ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЛИ ЕЙ ТЪЙ СИ ПИШЕТЕ БЪЛГАРИ МЕСИИТЕ ОТ ПЪПЪЛАНСИРАНИ ОТ РАДЕВ И ЗАЕДНО С БКП С ПРЕВРАТ ПРЕВЗЕХА БЪЛГАРИЯ А ВИЕ СЕ РАДВАТЕ НА САБОТАЖИТЕ И ЧУДЯ СЕ БЪЛГАРИ ЛИ СТЕ ИЗОБЩО КАК МОЖЕ ДА СИ ДОВОЛЕН ОТ РАЗРУХАТА ОТ КРАЖБИТЕ ОТ ГРАБЕЖИТЕ ОТ ИНФЛАЦИЯТА ОТ БЕЗЗАКОНИЯТА ОТ ЛЪЖИТЕ ОТ НАЗНАЧАВАНЕТО НА ЛЮБОВНИЦИ КУМОВЕ СВАТОВЕ
28
1
 
1
 
! Отговори
Гана преди 1 месец
Пеевски е майстор на фалитите. Например фалира Лафка. Сега е начело на държавата така че и България ще фалира.
27
3
 
1
 
! Отговори
Петров преди 1 месец
Защо държавата ще им плаща? Първо, нищо не са построили. Второ, парите са откраднати от Борисов и Пеевски. И трето, за четвъртото няма да пиша.
26
2
 
0
 
! Отговори
до 17 преди 1 месец
Киро няма пътностроителни фирми. Те до една са на Тиквата и Доган. Не си ли задаваш въпроса защо собствениците постоянно се крият и само пращат работниците да протестират.
25
2
 
1
 
! Отговори
Гроздан Тикваров преди 1 месец
Нахранете бебета !
24
2
 
1
 
! Отговори
Някой 21 преди 1 месец
До Ралица, кое не е вярно, къде плащат авансово изцяло без да си свършил работа с държавни пари в ЕС.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нито стотинка на тия изнудвачи. Бяха свили северната тангента след кръговото на Бриколаж до една лента за движение, само съз знаци без да се прави никакъв ремонт, ей така от инат да създадат хаос. Да им затворят фирмите и да им отнемат всички договори, а парите дето уж им дължат могат да бъдат изплатени като компенсации за хаоса който създават докато протестират и извиват ръце.
22
1
 
1
 
! Отговори
Ралица преди 1 месец
ВСИЧКИТЕ ПИСАЧИ ТУК С ТАКАВА ОМРАЗА ПИШЕТЕ СРЕЩУ СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА ЧЕ НЕОСЪЗНАВАТЕ ЧЕ ВРЕДИТЕ НА СЕБЕ СИ ОМРАЗАТА ЗАВИСТТА ЗЛОБАТА ВИ РАЗЯЖДА ПИСАЧИ ОГЛЕДАЙТЕ СЕ ТОВА Е ДЪРЖАВАТА В КОЯТО ЖИВЕЕТЕ ДАЛИ ИМАТЕ МИСЪЛ ДА ГО РАЗБЕРЕТЕ НЕ НЕ НЕ И ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЗАТЪВАТЕ В БЛАТОТО ПИСАЧИТЕ НА ОМРАЗА
21
1
 
2
 
! Отговори
Някой 21 преди 1 месец
За да имаме пътища, да се строи качествено и без да се краде, трябва да има прозрачни и ясни конкурси. Тази герберунгелска практика трябва да приключи, да се дават пари предварително. Защо няма нито една чуждестранна утвърдена фирма изпълнител, защото при тези практики нямат шанс да спечелят нищо.
20
2
 
1
 
! Отговори
ил Рапоне преди 1 месец
Вече стана нееднократно ясно, че държавата е платила авансово, СМР не е извършено или не е актувано или това е изпълнено в намалени обеми. Пътните строители, физически лица, да си търсят парите от пътните строители, юридически лица, може и по съдебен ред. Държавата да си събере вземанията от контрагентите. Не разбирам кой и защо бил недоумявал. А това за съкратените процедури не е нищо, освен къс пас по посока обръчите, зер, бентлитата пари струват, бензинът и поддръжката, също.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ХАХХАХХАХХАХАХАХАЗимно разчистване по съкратена процедураБУАХАХХАХХХХХАХХАХХАХХАХХАХ
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не трябва да се плаща на тия крадци ! Лентяи някви крадливи ! Къде са тия пътища ? Яко дупки и мизерия !
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До xИ защо вие от ПП Подмяната не оправихте този участък, кой е на власт в момента, вие нали?
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киро разплати само 20% и то за неговите фирми. Тези воаяжи с Лена до Солун трябва с нещо да се плащат а.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ги плащат . Боко си е взел неговото още от авансите.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само в България ДЪРЖАВАТА плаща на ЧАСТНИ фирми с пари на данкоплатците. Бизнесмен да си в България. Носиш кюлчета в Чекмеджето и ДЪРЖАВАТА ти дава пари.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нахранете бебетата на Тиквата.