Христов е уверен, че газ от Гърция ще потече до 1 октомври

Вече има чернова на график
18 авг 2022 14:48, Нели Христова
26
Христов е уверен, че газ от Гърция ще потече до 1 октомври
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на енергетиката Росен Христов инспектира българския участък на Междусистемната газова връзка България - Гърция. Обиколката му започна от газоизмервателна станция Стара Загора и завърши на Диспечерския център, разположен до хасковското с. Стамболийски.

Христов заяви, че "Ай Си Джи Би" и "Авакс" са представили чернова на график за завършване на всички дейности по въвеждането в експлоатация на интерконектора.

"До края на деня обещаха да го внесат официално в Министерството на енергетиката и в МРРБ. Този график ще бъде от тук нататък отправната точка, за да следим изпълнението и да подпомагаме с всички наши експерти и ресурси, така че проектът да бъде завършен и да бъде пуснат в експлоатация до 1 октомври", каза енергийният министър.

Росен Христов обясни още, че в момента системата за управление на газопровода е в тестови режим и се управлява компютърно. Договорено е на 14 септември експертна компания, наета от Министерството на енергетиката, да дойде и да направи пълен контрол на системата.

Вторият важен елемент са системите, свързани с пренасянето на данни, което става с оптичен кабел. В проекта е предвиден и втори оптичен кабел, което да осигури готовност на системата да заработи, добави Христов. Третият елемент е свързан с безопасността от противопожарна гледна точка.

"Четвъртият критичен елемент е преглеждането и пренасянето за одобрение на цялата документация, т.е. за официалното получаване на Акт 15 и Акт 16 и всички необходими лицензи, което може да стане в средата на септември", каза още министрът.

Христов изрази увереност, че проекта е готов и газ ще потече по него на 1 октомври. И уточни, че дори и да е готов по-рано, газ няма как да потече по-рано заради договореностите, които са направени от предишното правителство.

Интерконекторът Гърция - България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа. Свързването на инфраструктурата на двата независими преносни оператора за България – ICGB и "Булгартрансгаз", е извършено близо до Стара Загора в периода 16 - 17 август.

Газопроводът IGB вече е успешно свързан със съседните оператори в двете държави, като по този начин физическият пренос на газ по съоръжението е технически обезпечен..


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и този шашкънин приказва на аба, каквото му текне в момента! Нали на 9. 9. 22 щеше да е пуснат в експлоатация газовият конектор. Тръбата беше под налягане 40 Bar. Лъжи на куп!
18
2
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 1 месец
"братушките порят краварските дух.aчи" АХАХХАХ. Само където въпросните "кравари" даже още не са пристигнали но са порени. Аххаах Цялата икономика на русия е по-малка от икономиката само на щата Ню Йорк. Намалете руската дезинформация с която ви облъчват и пробвайте с разнообразни източници. : )
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе важното е , че братушките порят краварските духaчи и целият свят им се радва. Идват избори и всичко ще си дойде на мястото.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И цените ще спаднат и затова ли е сигурен
15
4
 
5
 
! Отговори
Ицо преди 1 месец
Няма да се молим за кървав руски газ. Втората световна война когато Германия и СССР си поделят Полша, свободния свят обявява война на Германия. Сега когато кръвожадното джудже окупира Украйна най-малкото което може да направи света е санкции. Колкото по-сериозни, толкова по-добре. Рецесията ще я преживея, руския ботуш нямам желание.
14
0
 
4
 
! Отговори
рН преди 1 месец
Да изчакаме до Октомври, да видим какъв обем Газ ще "потече" от Гърция и на каква цена!
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
каква поредна футболан драма за рубляците...
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че беше Кирчо, иначе путинистите начело със сикаджията от Банкя щяха да го мотат до безкрай!Проекта е от 2012г, но Бойко се занимаваше да клечи пред вратата на джуджето в Масква и да му подарява кучета!Сикаджията ревностно пазеше монопола на Газпром и им построи за една година газопровод през цяла България като за целта взе от бедния българин 3,5 млд лева и ги подари на Путин за да заобиколи Украйна и да е нападне. Чак когато Херо Мустафа го заплаши тогава започна да строи гръцката връз
11
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
На 1 октомври приключваме с темата "руска газ".Очаква се мощен рев от четирихилядниците.
10
5
 
13
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
От гръцката тръба ,руски газ ще тече....да му е гадно на Путин...
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тозиминтерконектор беше изграден изцяло от парвителството на ГЕРб. ПП за седем месеца не успяха да го довършат.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е ,и ?-пак същата руска газ на петорна цена - честито *** народе !На всеки пет дена нов милионер в Бг !
7
0
 
4
 
! Отговори
Аман преди 1 месец
Връщай се на катамаранчето да чукаш богати лелки, гларусче!!!
6
3
 
10
 
! Отговори
МЕТ преди 1 месец
По 100 млн на месец плащаме на постеднуците за доставка отново на руски на газ от фирмата МЕТ, собственист на Кирил Петков и Асен Василев.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
руското лоби РЕВЕ
4
2
 
5
 
! Отговори
Март 2020 преди 1 месец
Две Седмици и Спираме Заразата!
3
1
 
6
 
! Отговори
Преди над 10 години преди 1 месец
"Една боя остава само да Ударим и влизаме в Шенген!"
2
3
 
11
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
Коя Година?!
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще потече , ала Колко ще струва и Какво количество ? -това е Важното !то и от запалката ми тече газ ....