За октомври има само един танкер с газ, за ноември и декември не е ясно

В момента получаваме газ на цени над 300 лева за мегаватчас
19 авг 2022 19:19, Александър Попов
193
За октомври има само един танкер с газ, за ноември и декември не е ясно
Снимка: БГНЕС

Приехме офертата за доставка на един кораб с газ за месец октомври, за месец ноември и декември не можахме да намерим слотове. Офертата е коригирана за доставка на един танкер през октомври в Турция.

Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов на извънреден брифинг тази вечер във връзка с газовите доставки.

Преговорите за намиране на слотове бяха изключително тежки, уточни Христов, заявявайки, че предлагане има, но цените за слотове са много високи.

От тук нататък ще насочим усилията си за подписване на средносрочни договори, за да осигурим тръбна газ на конкурентни цени. В момента количествата не ни притесняват, притеснява ни цената и системното ѝ повишаване. В момента получаваме газ на цени над 300 лева за мегават час, което е гранично за повечето компании в индустрията и на тази цена ще предизвикаме инфлация, която ще е трудно да се поеме от някои компании, каза още Христов, уточнявайки, че цената е по-близка до горна граница от 400 лв. на мегават час.

Месец октомври не е обезпечен, увери Христов. Танкерът, който ще бъде разтоварен в Турция ще задоволи, горе-долу, 1/3 от нуждите, азерският газ ще обезпечи още 1/3. Остава да договорим още 1/3 от доставките, както и доставките за ноември и декември, посочи Христов.

Очаквайте подробности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: газРосен Христов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - няма такова животно като квантов компютър освен в научната фантастика
82
1
 
6
 
! Отговори
Микроинженер преди 1 година
Ей, смешльо.. ти първо завърши микроелектроника и мехатроника и после се излагай в нета.. 3нм момента правят само Тайван, а за 5нм сащ разчитат на корея и тайван.. сега тепърва ще правят 7нм в аризона, ама през 2024 като им построят фабриките, които ще са тайвански и корейски ;) айде ходи първо научи закона на Ом и после се прави на експерт.. преди година сигурно и за рнк полимеразата си давал акъл като имаше ковид..
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И работат без ток
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** и предатели
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците ще бъдат обилно нахранени, изкъпани, ще стоят на топло, ще имат работа, държавата им е защитена и осигурена с всичко, а българте ще обедняват, ще студуват и ще треперят за работата си, безработицата ще расте и икономиката ще спира в цяла западна Европа.
78
3
 
4
 
! Отговори
Пуржо преди 1 година
Хахахаххааа 7нм и Китай. САЩ не усвоиха 5нм защото минаха на 3нм и там всичко е топ
77
1
 
5
 
! Отговори
Микроинженер преди 1 година
Назад си с матриала колега.. Китай вече прави 7нм, а сащ така и не усвоиха 5нм..
76
4
 
5
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Шанхай има най-високата минимална заплата в цял Китай - $400. Има области, в които е $80-100. Направо са смазали американците. Разминали са ги яко.
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди китайците бачкаха за купичка ориз, а българите за килограм месо.. сега българите бачкат за половин хляб, а китайците за половин килограм месо!
74
3
 
3
 
! Отговори
До 78 преди 1 година
Китай нито прави високи технологии, нито заплатите се доближават до тук. По-скоро са колкото в Молдова. И най-най-най добрият им процесор е 14нм, което се равнява на САЩ преди 15 години. Затова и във всички китайски телефони и умни устройства щракат US процесори.
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналната заплата в България е 710лв, минималната заплата в Китай е 690 долара!
72
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха, сигурен съм, че ако ти сложат една западна и една китайска кола, ще избереш китайската.
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зора им е до изборите да избутат ,после студ и на тъмно. Истинска Промяна
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Месец октомври не е обезпечен", "ще задоволи, горе-долу, 1/3 от нуждите", "Остава да договорим още 1/3 от доставките". Всичко в сигурно!
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' ИСКАМ ДА РОБУВАМ НА АМЕРИКА, А НЕ НА РУСИЯ! '' .......................... а защо не пробваш някога какво е да си свободен човек и сам да решаваш съдбата си ? Ясно е, че си селянче произхождащо от комунистическо семейство в посткомунистическа България, НО ДОРИ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ИМАТ ШАНС, освен ако просто лежиш и чакаш путин да те спаси от лошия капитализъм.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прехвърлено от 1000 куб.м газ в Квт/час колко излиза в пари за 2-те измервания щото трябва да имат някакво съотношение в единиците на измерения относно този продукт в съответствие нормите на харчене и нормите на качество за приложения по назначения относно целите и инсталациите за ползване чрез които се употребява щото те са с различни технически характеристики и параметри са изчислени за да съответстват на мощностите в Квт/часа,а също е важно съотношението м/у тез измерения в парично отношение.
67
1
 
8
 
! Отговори
до 70 Таня преди 1 година
в Китай била ли си?! наясно ли си какви съм им Заплатите или каквото Козяк ти спусне като Информация! Например, наясно ли си, че по Закон Минималното Заплащане в Китай е Повече от в България, при Цени в пъти по-ниски, т.е. СредноСтатистическият Китаец ефективно е няколко пъти по-богат от Средният Българин!!
66
6
 
0
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Чмодан ( с рубли)-вокзал- Москва. Самал. Тръба-газ-София ! Простичко е! И евтино !
65
0
 
5
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
значи за Октомври имаме Газ за по-малко от 10 дена и то ако се случи Топъл месец! така, че още Октоври Топлата вода - спира!!
64
7
 
3
 
! Отговори
До 73 преди 1 година
Какви ядове ти докараха? Докараха газ, като оня ниския реши да ти я спре, въпреки че си плащахме и имахме и все още имаме договор за доставка