Мартин Димитров: Наивно е да очакваме евтин руски газ

По думите му евтиният газ е само азерският, по дългосрочния договор
24 авг 2022 12:12, Росен Стойчев
45
Мартин Димитров: Наивно е да очакваме евтин руски газ
Снимка: БГНЕС

Много наивно е да смятаме, че руският газ е по-евтин.

Още по темата
Евтиният газ е само азерският, по дългосрочния договор. Той е в пъти по-евтин от руския, защото зависи от петролния компонент. А служебният кабинет тръгна директно към Москва. Това коментира енергийният експерт и икономист Мартин Димитров за "Нова Нюз".

Той определи като голям гаф отказването на танкерите с втечнен газ.

"Слотове има, можеше в краен случай да се препродадат на по-висока цена. Трябваше да бъдат потърсени гръцките и турските власти на много високо ниво, за да се договарят капацитети. При такива ситуации се разговаря на ниво премиери и щяха да осигурят слотове за разтоварване", сподели той.

Според него имаме конкретна причина за поскъпване на горивата - целенасочената руска политика към ограничаване на доставките.

"Няма фиксирана цена на газа. Тя зависи от текущата борсова спот цена. Русия нарочно ограничава доставките и цената постоянно расте. Руският газ всеки ден става все по-скъп. Затова е голяма грешка, че не бяха купени седемте американски танкера, защото тяхна цена не зависи от борсата в Нидерландия, а от такава отвъд Океана", подчерта Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Мамин златен преди 1 година
Мартинчо е проводник на американски интереси, грантаджия от много време, платен лаладжия, така че не очаквайте нищо истински патриотично от него. Пореден службогонец-демокраД, за който е в пълна сила максимата "който плаща, поръчва музиката", в случая - опорките, които ще защитава протежето на Костов
33
0
 
3
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Айдуче си е марто ако бях сьдия само за физиономия му лепвам -10гКато го видя , без да са четени обвиненията още
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наивно е да смятаме че Марто няма да краде и да вика дръжте крадеца. Всички докопали се до властта са едни и същи . Айдуци.
31
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Наивно беше да очакваме 4 пъти по-евтин американски, както и общите покупки на газ който псевдо съюза ни обеща, когато ни употреби като опитно зайче, къде са 3 м по-късно? Евро-атлантическата солидарност я видяхме под формата на 100% надценка за руски газ за техни фирми и родната обслужваща прослойка от министри, псевдо експерти, журналисти и платени протестиращи.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МаЛтинчо пак пропуска (както и медиите), че азерският газ също е руски... Добива се и се изнася по дългосрочни договори от руски компании
29
6
 
0
 
! Отговори
dl преди 1 година
Брей,коментаторите подолу големи"разбирачи"се оказаха!Колкото повече не си внимавал в час и учил,толкова поразбираш!Сега по тематамоето скромно мнение е,че е много изгодно за някои България да бъде държана на късо въже за изток,но добре,че има и знаещи хора,които не се примиряват с това
28
2
 
17
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 1 година
Това е Марто-Компресора, само въздух под налягане създава...
27
2
 
17
 
! Отговори
Айде стига вече преди 1 година
Ти Мартине, каза, че е ненормално да строим Белене, ама сега ако го имаше щяхме да имаме достаъчно пари и за компенсации на газа.Та по добре да почнеш да мълчиш, защото живота показва, че си просто едно тъпо дрънкало на което само тъпите софиянци вярват, но и те скоро ще усетят за какво става въпрос.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Затова е голяма грешка, че не бяха купени седемте американски танкера"-Не това е грешката! ГОЛЯМАТА ГРЕШКА Е ПРЕКЪСВАНЕТО НА ДОСТАВКИТЕ РУСКИ ГАЗ! "УМНИТЕ" ПОДМЯНАДЖИИ ТОВА НАПРАВИХА!! ДА НЕ СЕ ОПРАВДАВАТ ОБАЧЕ С УСЛОВИЕТО ЗА ПЛАЩАНЕ В РУБЛИ,КАКТО ВСИЧКИ ОТ ЕВРОПА,ТАКА И НИЕ ЩЯХМЕ ДА СИ ПЛАЩАМЕ!СЪСИПАХА ТОТАЛНО ВСИЧКИ ВРЪЗКИ И ДЪЛГОСРОЧНИ ДОГОВОРИ!!! ДА ИМ СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ПО НАЙ -СТРОГИЯ ЗАКОНЕН НАЧИН!!!
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фъфляка пак излезе да ръси акъл. ДС не бяхте затривали договорите на фиксирана цена - сега щеше да е евтино. Ама затрихте договорите на фиксирана цена и търсихте борсова. Сега борсовата е висока и ревете - скъпо е. Еми скъпо е. Като сте про3ти. А с тоя интелект искате държава да управлявате - видяхме какво стана, бензин 4 лева за литър.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експерт по търговия с газ?
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе крадец скапан,още ли не сте с белезници.
22
6
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
До коментаруст 16. Щеше да е добре ако известна доза стрес от липса на газ се настани на Запад,но уви,руското лицемерие грам срам няма и руска газ ше има достатъчно Защото между коконата Захариева,която пляка всекидневни глупости на конвейрн и реалността разлика има. В тази двойнственна политическа и икономическа история невинни и почтени няма. Руската газ си тече без задръжки и всички ,западняци и руснаци,лъжат като роми.Същото е и с хранителните руски продукти.Да Ви почерпя с руски "Ескимо"?
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера, защо този на снимката го показвате всеки ден с неговите глупави изказвания. Скрий се бе.
20
8
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
В момента газовата политика на Русия е да вдига цената.Нашите четирихилядници чакат евтина газ от Русия.Колкото ще дойде дядо Коледа,толкова и ще получим евтина газ от Русия.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този тикквеник поне да беше обяснил защо ще ни е скъп газът от Русия. А то е защото продажните ни политици го сътвориха!
18
1
 
12
 
! Отговори
До МаЛтин ДимитЛов преди 1 година
При сключване на дългосрочен договор с Газпром цената със сигурност ще бъде по добра отколкото да плащаме свръхскъп демократичен газ от Юесей домъкван с гемии и да не знаем къде да ги разтоварим. А на всичко отгоре любимата ви Юесей ни постави ултиматум че ако не си купим от техните бидони щели да ни съдят. Това не е ли изнудване ? Никой не те кара насила да купуваш от Русия. Просто трябва да си плащаме с рубли. Америка с какво иска да и плащаме ? И тук чужденците пазаруват с левове. Нали така ?
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е пишман икономист имного далече от експерт. Все едно да сравняваш пожарникар Боце с фрау Меркел. Има фирми, които се занимават от години с търговия на газообразни и течни горива, натрупали опит и познания в тази област. Има и екземпляри като Малтинчо Димитров, Тома Биков, Георги Ангелов, леля Цона, които се смятат като специалисти по всичко. Техните познания стигат до публикации, които малко хора четат. Сега всички бивши депутати, политици се упражняват в съвети или искания към служ.каб
16
1
 
13
 
! Отговори
Московские новости преди 1 година
Тази зима ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ ще се топлите като се завивате с украинското знаме. А напролет оцелелите ще танцуват казачок пред централата на Газпром. НО! Само, ако Русия им издаде визи.
15
1
 
13
 
! Отговори
да преди 1 година
мартинчо, наивно е да мислите че ше влезете отново е парламента !