Мартин Димитров: Наивно е да очакваме евтин руски газ

По думите му евтиният газ е само азерският, по дългосрочния договор
24 авг 2022 12:12, Росен Стойчев
45
Мартин Димитров: Наивно е да очакваме евтин руски газ
Снимка: БГНЕС

Много наивно е да смятаме, че руският газ е по-евтин.

Още по темата
Евтиният газ е само азерският, по дългосрочния договор. Той е в пъти по-евтин от руския, защото зависи от петролния компонент. А служебният кабинет тръгна директно към Москва. Това коментира енергийният експерт и икономист Мартин Димитров за "Нова Нюз".

Той определи като голям гаф отказването на танкерите с втечнен газ.

"Слотове има, можеше в краен случай да се препродадат на по-висока цена. Трябваше да бъдат потърсени гръцките и турските власти на много високо ниво, за да се договарят капацитети. При такива ситуации се разговаря на ниво премиери и щяха да осигурят слотове за разтоварване", сподели той.

Според него имаме конкретна причина за поскъпване на горивата - целенасочената руска политика към ограничаване на доставките.

"Няма фиксирана цена на газа. Тя зависи от текущата борсова спот цена. Русия нарочно ограничава доставките и цената постоянно расте. Руският газ всеки ден става все по-скъп. Затова е голяма грешка, че не бяха купени седемте американски танкера, защото тяхна цена не зависи от борсата в Нидерландия, а от такава отвъд Океана", подчерта Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Разчитам на известно благоприличие от страна на Днес,ако въобше у евреите има такова,тъй-че да не бъдат блокирани възможностите на коментаристите да харесат или не даден коментар. Цялото българско обшество вече знае ,*** евреите имат нужда ,всеки един отделно,от психиатър и личен джандарм. Припомням,че България не е Израел и евреите могат да си практикуват злобата само там,сред своите. Някак си е патологично.
13
2
 
10
 
! Отговори
7777 преди 1 година
Не искам да чета и анализирам! Заглавието ми е достатъчно. Имам един въпрос-защо драги ми Мартинчо казваш "трябваше"? Точно до преди три седмици вие бяхте в управлението. За какво "ще" говориш. Нагли, нагли и пак нагли. Лакоми! Дано се вразуми този народ и заедно с Гнома и Господин Нос да гледате първото заседание на новия парламент по телевизията.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо с азерите може дългосрочен договор ,а с Русия не може ?
11
2
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Мартин Димитров е още по-м.у.р.г.а.в от преди. Предполагам инагресията му към реалността е реципрочно оше по-интензивна и неконтролируема. Някак си този свръхпосредствен човек ми е принципно безразличен,но шаманските сили на обетованият му Невърленд го ръчкат и ръчкат в в една политика,която се израелизира и осиротя откъм българи. Не е ли крайно време да поставим ултиматом на Израел,тъй-че същият да си прибере версиите аврамови ит крипто и стандартен тип.Вократце,Мартин Димитров е евреин.
10
0
 
17
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Е от такива "експерти" и " икономисти" като Мартинчо, България не може да излезе от тинята.
9
0
 
6
 
! Отговори
БайХ преди 1 година
НАЙ-ВАЖНОТО е да защитят 3000000 $ пред САЩ,иначе ДЕНГИ НЕТ,някой запитал ли се е ТЕЗИ ВЕЛИКИ АНАЛИЗАТОРИ кой им плаща,е за тях цената на газта не ги интересува
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и ГЕРБ посредници
7
0
 
9
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
всички промянаджии се изреждат да обикалят медиите и да ръсят акъл какво трябвало и какво можело да бъде :) ами бяхте във власта бе що не го направихте ? аааа , да , Борисов е виновен , войната в Украйна също , също така и гръмотевиците тези дни . ама да питам : киро нали отвърте некакъв кран , за какво е тоя кран щото газ не потече ?
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти ли ще ми пщаш сметките бе брюкселски дребен гризач?
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския газ е изкуствено по-скъп пак заради някакви глупави директиви на ЕС в които 70% от цената се определя от борсови спекуланти и търгаши.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този талибан спря Белене, тогава разправше ,че нямало нужда от нов АЕЦ да се дават 3 милиарда, щяло да се избиват за 25 години, само от тази година щяхме да ги избием. Аец белене ни гарантираше енергийна независимост. Нашите приятели от САЩ специално дойдоха да го спрат
3
1
 
12
 
! Отговори
Митко преди 1 година
Че е наивно, наивно е да очакваме евтин газ от Газпром. Но също така е наивно да се вслушваме в съветите ти Мартине...
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
първо протестите с американското знаме от 2-3 всякакви новоизлюпени екперти и дб а от дес от посолството са активирали герб гепи
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам колко безмозъчен трябва да си за да взимаш този продажник на сериезно. В Брюксен нито ще студуват, нито ще гладуват.