Пеканов: Европа е зависима от Русия, трудно ще изкара без руски газ

Ще трябва да използваме националния ресурс – въглищата, до Зелената сделка
25 авг 2022 14:05, Елка Василева
183
Пеканов: Европа е зависима от Русия, трудно ще изкара без руски газ
Снимка: архив, БГНЕС

До края на годината трябва да бъде направена законодателна промяна, която да даде дефиницията за енергийна бедност. Това заяви пред БНР вицепремиерът Атанас Пеканов, който отговаря за управлението на европейските фондове и придвижването на Плана за възстановяване и устойчивост.

Още по темата
"Много важна тема е темата за енергийната бедност. От години експертите по цял свят спорят. При нас е особено важно, защото изключително много хора спадат в тази категория и е много важно това да се случи, за да забравим тези компенсации на калпак. Трябва да имаме възможност да таргетираме тези помощи. Чрез дефиницията ще решим на кого да се помогне и на кого няма да се помогне," каза Пеканов.

България е страната с най-много енергийно бедни в Европа, допълни вицепремиерът. "Тук ще трябва да сме и с оглед на общественото напрежение възможно по-щедри и критериите да обхващат повече хора."

По темата за Зелената сделка и енергийния преход Атанас Пеканов подчерта: "По отношение на въглищата ще трябва да се борим може би за преосмисляне. Миналата година европейският подход беше – използвайте газа за транзитно гориво, за да преминете от въглища към нещо малко по-чисто, след което да преминете към ВЕИ. Сега ще трябва да обърнем логиката. Ще трябва да използваме националния ресурс – въглищата, в периода, докато постигнем Зелената сделка. Дългосрочно не можем да се откажем от Зелената сделка, тя ще ни даде тази независимост. Слънцето, вятърът са наши ресурси. Те не се контролират от геополитическите конфликти."

Проектът, свързан с МВР, ни спъваше да изпратим т.нар. фактура, припомни вицепремиерът относно очакваното първо плащане по Плана за възстановяване. "Ако проектът на МВР се реализира успешно, очакваме парите през есента – 1,3 милиарда евро."

По първото плащане голяма част от индикаторите са успешно покрити, уточни Пеканов.

Относно втория транш по Плана за възстановяване Атанас Пеканов заяви, че срокът да се изготви законодателството е до декември. "Това е спешно, парламентът ще има два месеца, в които трябва да приеме тези закони. България е поела ангажименти. Трябва да спрем да отлагаме пред Европа. В момента има приета само 1 от 22 (мерки – бел. ред.), има входирани четири, по другите се работи."

Пеканов коментира, че по някои теми работата се движи доста добре. Като пример за това той даде правосъдното министерство, нарече "по-проблемна" ситуацията в Министерството на енергетиката, защото там тематиката е "по-щекотлива", а ведомството се занимава с непосредствените кризи.

Според вицепремиера в страната има много проблеми, някои от които са натрупани през годините, а други – насъбрани в последните месеци.

"И наша отговорност като служебен кабинет е да не ги премълчаваме. Доста е грешно впечатлението, че служебният кабинет трябва да организира само изборите," каза вицепремиерът.

Според Пеканов в гласуваните европейски санкции срещу Русия са оставени "вратички", една от които използваме и ние – дерогацията за петрола, като резултатът е, че в момента "всяка страна се опитва да се спаси сама".

"В Гърция - рекордни, милиардни печалби на танкерите, които превозват руския петрол, тъй като руските танкери не могат да го правят. Германия и Австрия продължават да внасят руски газ. Такава е ситуацията, такава е реалността. Не бих казал, че каквито и да било търговски взаимоотношения с Русия са антиевропейски. Напротив, за съжаление, виждаме, че другите страни го правят. В краткосрочен план Европа е зависима от Русия и трудно може да изкара без руския газ," смята вицепремиерът.

За очакваните трудни преговори с "Газпром" Атанас Пеканов каза още, че "доста ескалираха отношенията ни с Русия след изгонването на дипломатите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
През януари 2022 този господин твърдеше че ЕЦБ не трябва и няма да вдига лихвите. Не разбирам какъв фактор е той по каквато и да е тема
148
0
 
0
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
До 151Защо в русското посолство? Аз след 1 час свършвам работа, разтрийвам ръцете си и отивам в магазин Фортуна ( производител на водка в Краснодарский край) и си купя твърде добра бутилка 0,5, ну, примерно 8-9 USD. Ще купя добра закуска за цял вечер, примерно други 8-9 USD и се радвам, че русские принудиха българи на своите условия. Доброго вечера вам
147
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До кубанская столица Пак свършихте водката в руското посолство.Кажи на Митрофанова да купи!
146
3
 
0
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
Ну, какво, драги другари? България започная преговори с Газпром. Най-важнотоЖ Газпром приема платежи само в Рубли. Ако България е готова дп плати в рубли - добре дошли. Ако не - ще остана без газ. Това е независим избор на България.
145
0
 
2
 
! Отговори
коко преди 1 година
Руски шебек до шебека,безчет...
144
0
 
1
 
! Отговори
коко преди 1 година
*** до ***,безчет...
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста е грешно впечатлението, че служебният кабинет трябва да организира само изборите," каза вицепремиерът. ---------- я виж какво пише в Конституцията за служебното правителство бе пpъдльo! Отде ви намира Мyньo все такива тъпaнаpи.
142
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В МОМЕНТА В КОЙТО ПОДНОВИМ ПРЕГОВОРИ С ГАЗПРОМ ПО НАШЕ ЖЕЛАНИЕ НИЕ СЕ ОТКАЗВАМЕ ОТ НЕУСТОЙКИТЕ ПО ДОГОВОРА(МИЛИЯРДИ) В НАША ПОЛЗА. НИЕ ПЛАЩАХМЕ ГАЗ ТЕ НИ ВЪРНАХА ПАРИТЕ ОБРАТНО В СМЕТКАТА, ТОЛКОВА Е *** ТОЗИ КАЗУС. а иначе отказахме танкерите много бързичко. РУСКОТО ЛОБИ Е СИЛНО В БГ ПОЛИТИКАТА
141
1
 
5
 
! Отговори
гостенка преди 1 година
До като не сме зависиминапротив..., за жалост ще поискат защото знаят, че ние ЕС, ще бягаме от сделки с Русия! За тях сега това е златен момент да си поискат и вервай ми ще си го получат, но ЕС има читави политици не като нашите. Пеканов е свестен, Единствения който не си позволи да осъжда другите с остри нападки и думи. Много балансиран, говорещ само това що касае работата му сега. Ако коментира то не обижда и не злорадства. Това момче е добро! Да се издига, пожелавам му го
140
5
 
2
 
! Отговори
като не сме зависими преди 1 година
Е, другите няма да ни спират газа, ако не спазваме политическите им изисквания. Нито Либия, нито останалите ще ти налагат чрез газа интересите на една гнила политическа корумпирана система. А Русия нарушава договорите и се държи като страна, която освен икономически диктат, ти налага и политически.
139
3
 
6
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
1: България не е с най- много енергийно бедни. С най- голям %- да, с най- много- едва ли, прекалено малко останахме. 2. Слънцето и вятърът НЕ СА решение г-н Петканов. НЕ СА! Соларните панели не са достатъчно ефективни, КПДто им е малко, освен това после НЕ МОГАТ да се рециклират и замърсяват. А за вятърните ВЕИ няма да ми стигне мястото да обясня каква вреда нанасят на природата. Вятърът не е просто ей така- ако не го уловиш и да отива в небитието, той си има важно значение за природата.
138
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От милионите pyбaшки, дето са наводнили лошия Запад няма да се върне в Джуджашкия рай по време на тежката зима. Ще си останат в лошия Запад и ще ни пишат оттам колко е хубаво в Роzzия и колко е лошо да се приема еврото, докакто се разплащат в Евро.
137
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудно ще изкара, но все пак ще изкара.
136
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, като не сме зависими от Русия, а сме зависими от други, какво, пак сме зависими и пак плащаме като попове. Тази ненужна истерия я създават алчните капиталисти които сега искат да се наредят от страната на печелившите посредници. Колкото и да е неграмотен един човек знае, че най-добра цена ще получи от производителя, а не от прекупвачите. Месеци наред неграмотниците в БГ се мъчат да ни внушат обратното. Стига с този фарс. Милярдите на които ще ни осъди Русия, е редно да ги плаща властта
135
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрямо Христо от ДБ и другите мазни обслужвачи на сегашното статукво, Пеканов изглежда като проруски направо! А всъщност тук традицията е да се губи мярката, във вреда на националния интерес, когато се обслужва по корем и унизително чуждия заявен интерес от стопаните. ОТ ЕС идват да ни отрезвят и да ни призоват към достойнство и защита на позициите на ЕС поне, ако собствения ни интерес не ни е важен!
134
2
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Този пък какъв го играе.....
133
3
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Светът е зaвисим от тия които глeдат през oчила и нищо не виждaйки рeално ни пpиказват по микpофoни, за да ги слyшаме по интeрнета, да си купуваме телефони, така както едно време слyшахме кoмсомoлците чрез pадио на гyгутки, как са пляскали дyпeтo на Айшeтo на кoмсомолски cъбpания.
132
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът е зависим от китайският литий. Дайте да се откажем от батериите за да сме независими. Схващате абсурдността на противниците на руския газ, нали?
131
3
 
9
 
! Отговори
ццц преди 1 година
Явно ще се мре тая зима щом казва този спец. Заминавам за Русия на сигурно. Кой идва с мен да слага плюсове.
130
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде и тоя Пуканнов най-накрая си показа рогата-поредния каПу-тинофил.