Разговорите с "Газпром" започват до дни

Росен Христов: Ако не получим оптимални условия, прекратяваме
109
Разговорите с "Газпром" започват до дни
Снимка: БГНЕС

Възобновяването на разговорите от българска страна с "Газпром" се очаква до дни, заяви служебният енергиен министър Росен Христов пред Нова тв.

"Искаме да заменим авансовото плащане към "Газпром". Искаме банкова гаранция, тоест да платим тогава, когато получим газ. Разговорите тепърва започват, ако условията, които искаме, не ги получим, няма да продължим с преговорите", категоричен бе Христов и допълни, че има алтернативни източници на природен газ.

Още по темата

"Идеята е да свалим цената на микса. Предлагаме и оптимизация на самата формула. Казахме им, че сме готови да възобновим преговорите по договора и че имаме предложения по редица изменения, които биха го оптимизирали", каза още министърът.

Сред предложенията на служебния кабинет е удължаване на периода за взимане на оставащите количества газ.

Няма как да изразходим количествата газ по този договор, категоричен е Христов, затова предложението им е те да бъдат приемани и през 2023 г. Той поясни, че разговори за възобновяване на договора няма да има, "говорим само за стария договор".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: газГазпромдоговор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кая Калас: "Газта може да е скъпа, но свободата е безценна".
43
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ми умираите без руски газ !!! белким станем по умни ! защо ще трябва да умиръм от глад и студ за да е добре на краварите които нито едно работно место не са направили
42
1
 
4
 
! Отговори
До 40 преди 1 година
Браво на тебе, ама недей приказва, че повече работа няма да пипнеш. Да не ти се наложи да ходиш да бъхтиш в склада на Лидъл за едни мизерни 3к. Животът е много непредсказуемо нещо. Днес имаш, утре нямаш, и обратното.
41
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А вие защо си мислите, че Газпром ще иска да ви продава газ? България е толкова нищожна и незначителна като клиент, че оборотите са нищожни за Газпром. Купувайте газ от САЩ, от Азербайджан, правете каквото иската, товарете разтоварвайте на терминали, това си е ваша работа. Да купуват газ от Газпром е привилегия която трябва да се заслужи.
40
4
 
15
 
! Отговори
до 37 преди 1 година
До Анонимен национални предатели сте вие караварите - зарорихте българския бихнес и оствихте хората да мрът от глад и студ за да е добре на ам- те банкитри които спряха потоците за да нямат конкуренти по газ в европа- продажни тва.ри за чаша хамерска помия
39
1
 
5
 
! Отговори
До пияндето преди 1 година
Дреме ми на мура за теб. Нито ми пука за личността ти, нито за мнението ти.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи и правителството на Киро купуваше руска газ, но чрез посредник на 30% по скъпа цена в сравнение с нормалния ни договор директно с Газпром. Ми тогава по добре директно от Газпром, да няма спекула и корупция толко!
37
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно нещо трябва да им е ясно на империалистическите opkи - ние българите може да студуваме и да гладуваме, но никога няма да купуваме кървава руска газ напоена с кръвта на дечицата от Буча.
36
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре скъпа газ с разходи за терминали и разтоварване и транспорт отколкото да бъдем роби на Путин който избива дечицата в Буча.
35
18
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
До === Русоробе путинонагъзeн. Аз пари имам и по 300 лева да стане кашкавала. За икономиката не ми дреме грам, защото милиард пъти тук съм писал, че приключих с работническата класа още 2016 година и сега си харча мулти-милионите за кеф. Тия дето бачкате за 1000 лева му мислете :))) Аз повече и с маша работа няма да пипна докато съм жив :)))) Отделно имам и други 2 имота, дето ги давам на "отворени" като теб за 700лв на месец единия :)))
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да изразходим количествата газ по този договор.. Моля? За какво говарят, как така получаваме повече газ отколкото можем да израсходваме?
33
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румен Радев е путинистко протеже. Срам, че се води български офицер. Не е далеч времето, когато ще бъде съден като национален предател.
32
4
 
8
 
! Отговори
Cartman1912 преди 1 година
До 28Като няма къде ще разтовари танкера, който приехме за октомври. Къде разтовариха двата от юни? Единственото, което няма е желание за договаряне. Като платиш малко повече се намира място за разтоварване. А ако си купим по-евтин газ от Газпром нищо не пречи да продадем излишъка зимата, когато цената ще е космоческа и ще направим даже печалба. Сега гледай ни танкери ни Газпром и Ал Бънди ще гледа тъпо.
31
2
 
2
 
! Отговори
От Брюксел преди 1 година
Всеки ваксиниран с 5 бустерна доза ще получи по 10 л газ. Носете си съдове за наливане.
30
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички които са против доставките на газ от "Газпром" в знак на протест да стоят зимата на студено и да не ползват газ за друго по никакъв начин! То бива idiotizъм ама все пак и gluposta трябва да си има граници!
29
12
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Аз не мога да си обясня, защо и се отдава такова огромно значение на тая смешна газ. Сложете си като мен 7 камерна немска дограма KOMMERLING за 15 хиляди и зимата при минус 20 във вас ще е +21 градуса без никакво отопление. Лятото при +40 градуса във вас пак ще е 21 :) Това ми беше първата работа като си купих апартамента - дограмата. А тогава нямах и парно. Сега имам и зимата на минимум пуснато ми е 26 градуса и ходя по *** :) Само пyтин0питeците плашат със студена зима. Сигурно живеят в панел
28
3
 
11
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Веднага ти казвам. Миналата година сметката за газ за август ми беше 35лв. Тази година 130лв. Тъй че трай
27
7
 
9
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Какво щеше да ги правиш тези невидими тамкери? Няма хъб, където да се обслужат. Няма. Щеше да носиш газ в уста ли? Или в джоб? Кравофилите сте мега ***
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А разговори с путин КОГА? Всичко зависи от путин не от гъъзпром.
25
1
 
2
 
! Отговори
До Баба Радка 15 преди 1 година
Аз съм дядо Гошо.И аз от 30 ги чакам. Казват че след още 80-90 г. ще ли да да ни одобрят.Според мен са само слухове.