Вигенин: Обръщаме се към "Газпром" при липса на алтернатива

Според него проблемът с газа и енергетиката е основен
26 авг 2022 15:50, Петя Славова
76
Вигенин: Обръщаме се към "Газпром" при липса на алтернатива
Снимка: БГНЕС

Продължава да е сериозен проблем енергийната криза в страната. Все още няма реалистична алтернатива, гарантираща сигурни доставки на газ на приемлива цена.

При тази ситуация, според заместник-председателя на БСП Кристиан Вигенин, е нормално страната да се обърне и към "Газпром експорт", за да изпълнят ангажиментите си по договора с България.

"Енергетиката е ключов елемент, ако няма газ хората ще стоят на студено. Вероятно някои напълно ще затворят предприятията си или ще намаляват обема на дейността си. Хората ще останат без работа. Това са последиците, ако ние не си гарантираме нужните количества природен газ, така че наистина това е най-сериозният проблем в момента и той трябва да бъде решен. Има стъпки, които могат да се извървят. Правителството трябва да свърши тази работа", заяви Вигенин пред bTV.

Още по темата

Според него проблемът с газа и енергетиката е основен, защото към днешна дата нямаме достатъчно гарантирани количества газ, които да покрият нуждите на страната до края на годината. Той уточни, че не се говори за нов договор, това твърде силно се политизира и идеологизира.

Призоваваме да бъдем прагматични, защото ако не бъдем прагматични, ще страдат хората. Политическите лидери, които се опитват да късат ризи и да обясняват каква драма ще настане, ако България внесе руски газ, добави Вигенин.

Според него трябва да се остави настрана идеологията и геополитиката, а да се реши един реален въпрос.

Вигенин каза още, че има съмнения за корупция в МВР, но тя едва ли е на високите равнища.

Смятам, че Министерство на вътрешните работи има капацитет да се справи с възпирането на мигрантите. Според него няма системен проблем. Истината е, че още предишните месеци имаше индикация, че ще се засили мигрантският натиск в Европейския съюз. Струва ми се, че сега е моментът правителството да направи един пълен преглед на това какъв е проблемът, добави Вигенин.

Вигенин коментира и конфликта между президента Румен Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова за предстоящата изборна кампания.

"Това не е някакъв персонален конфликт. Прави се опит да се персонализира, за да изглежда по-прост и по-лесен. Аз смятам, че първите дни на служебното правителство дадоха за мен един ненужен сигнал, че чрез служебния кабинет се прави опит да се кадрува или да се намесва президентската институция във вътрешните работи на БСП", каза той.

Разбира се, когато атакуваш една партия е нормално е да започнеш с лидера. Партийните въпроси са работа на партията. В момента президентската институция чрез служебното правителство, което президентът е назначил, има далеч по-сериозни проблеми за решаване, добави Вигенин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя ****дерас защо го показвате?
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вигенин, каква ти е комисионната???
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руски лакей
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този човек ходи в Украйна при хунтата в Украина, а сега господине искай газ от тех не от Газпром.
58
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Може ли някой да каже точно защо се дърпат Радев и Нинова? Никой не знае това! Ясно е, че това са предизборни хватки за да замаскират принадлежността на Радев към БСП..Поредните интриги на БСП!Колкото до Вигенин,аз съм убедена, че БСП го използват заради неговата умереност като щит,зад който разиграват своите "политики", значи..Но тук Вигенин не е прав за отношението си към газовия проблем-България не може да убеди Европа по въпросите с руската газ, така че трябва да приеме тяхното становище
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е подвеждащо Елементарна лъжа е да твърдиш , че ,,вече" е необходимо да се обърнем , демек да заявим доставки от ,,Газпром.При положение , че такива заявки не са преставали от наша страна , как Вагенин предлага?
56
3
 
6
 
! Отговори
Долу БКП преди 1 година
***, ти птицо проклета. Колко долна пасмина сте всички комунистически наследници, мога да ви псувам един час без да се повтарям.
55
1
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До кубанская столица Кубанская столица да хваща за Москва в такъв случй.
54
1
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Вече е ясно,че БСП-то е търговски представител на "Газпром".Остава само да си кажат на какъв процент работят.
53
4
 
11
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Незнам на руснаците, как им се отразяват санкциите, но на нас ни се отразяват чудесно... ===))) само не разбрах брюкселсите нас ли ни санкционират или Русия?!
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да сте мислили навреме - ВРЕМЕ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
51
0
 
13
 
! Отговори
Праведен преди 1 година
Нали, до скоро бяхте на власт, бе, маймуни ! Или това, не се брои !
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милички, не бяхте ли вие където гласувахте да не се плаща на Газпром... нещо преди изборите друга песен запяхте
49
0
 
12
 
! Отговори
Joko преди 1 година
***, не ставате за нищо. Успешни търговски преговори се водят не когато е опрял ножът до кокала, а когато може да се разговаря от приблизително еднакви позиции. Нали бяхте в управлението само преди месец. Защо тогава си мълчахте като зад ници, когато Ассен шибекът рече, че спираме да търгуваме с Газпром. Мълчахте като зад ници, когато изгониха 70 "дипломата". та питам, сега на чий х..й се надявате ?
48
2
 
5
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Защо? Една икономическа причина? Една.
47
2
 
10
 
! Отговори
Росс преди 1 година
Газпром может не согласится преговаря с времмено правителство за газ. То няма прерогативи за дългосрочни международни решения. хващайте гората
46
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама всичките тези мераклии - що не си вземете куфарчетата...багажа и айде към гъзпром и си пускайте спирайте тръби кранчета газ..петрол и так дале - оставете най после тоз народ и тази държава да се развива - а не да я заробвате отновоМааарш руски слуги и ***
45
7
 
3
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
Само не забравяйте, ако русские ще се съгдасяват да говорят с вас. Дошло е время и на русские и на Россия!
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При договорени 7 танкера, да върнеш 6 си е отказване от алтернативи, при това на същата цена като на Газпром. Единствения шанс Русия да ни осъди е ако договора е подписан срещу наще интереси иначе не виждам някой в Европа да се е уплашил, че Русия ще ги осъди за неспазване на договорите от тяхна страна.
43
0
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
- Вигенин, много си проост! - Аммм, ко да напраяяя, вааа...