Росен Христов: Чакаме отговор от "Газпром" до края на деня за газа

Служебното правителство очаква компания да посочи човек, с когото българската страна ще може да преговаря
29 авг 2022 14:35, Красимир Ангелов
241

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България очаква отговор от „Газпром“ до края на деня дали ще бъдат възобновени преговорите за доставка на природен газ. Това стана известно от думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов след срещата при президента Румен Радев с представители на ръководството на компаниите Gastrade и Copelouzos Group, на която бяха обсъдени възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

Още по темата
Служебното правителство очаква руската компания да посочи човек, с когото българската страна ще може да преговаря.

"Ние не искаме да променяме договора с „Газпром“, искаме да започнем преговори, с които да изпратим нашите желания за някои модификации, включително разсрочване на доставките така, че физически да можем да ги получим, някои гаранции, свързани с плащането, както евентуално да обсъдим и цената", обясни служебният енергиен министър, цитиран от БТА.

"Постигнахме споразумение да удвоим капацитета, който България има в терминала за втечнен природен газ (LNG), който се строи в Александруполис. Това е част от нашата стратегия за диверсификация и стабилно доставяне на газ от алтернативни източници. Както знаете, желанието ни е да увеличим възможностите да доставяме LNG през терминалите в Гърция. Последните трудности, които имахме, свързани с офертата на "Шиниър" и невъзможността да осигурим терминали, ни накараха да се замислим за това средносрочно и дългосрочно сътрудничество", коментира още Христов за провелата се среща при държавния глава.

"Увеличението на капацитета не струва нищо на бюджета. Увеличаваме банковата гаранция. Нашето дялово участие в самия проект е едно, а капацитетът е нещо съвсем отделно. В момента го увеличаваме двойно", допълни още енергийният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
6
 
8
 
! Отговори
ТРОЕН МУТРОСТАНДАРТ преди 1 година
Предлагам да се построи газово находище, което да събира газта на психодесните протестъри, че да кярим от тях...
161
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Роско, краят на деня дойде, имате ли отговор? Или ви казаха да се наг_ъзите още и тогава ще преговаряте? И сега те е срам да го обявиш на българите?
160
3
 
15
 
! Отговори
Леля Пена преди 1 година
КАКВО ЧОВЕЧЕНЦЕ САМО, КАТО ГО ГЛЕДАШ, ТИ ИДЕ ДА ЗАПЛАЧЕШ.
159
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
181 избери си отново Петков тогава. Направо като го избирате му дайте Конституцията навита на руло тойлет пейпър, че да не се мъчи като я ползва под формата на книжка. Купи си западни якета, гушни се с някой от своя пол, докато Киро пак подпира парапетите и се топли на свещи, докато той хвърли с правителствения Флакон с Ленчето на ресторант в чужбина. Щом те кефи Киро, избери си го пак. А пък народа да реши дали иска да е като тебе или не!
158
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто Киро и себеподобните му още април окензаха нещатата, защото тогава глупаците от Продължаваме падението не направиха като Германия, Австрия , Италия., общо 13 държави си решиха въпроса и сега получават газ, а сега само реване по форумите и празни приказки ... газ ще има, но на космически цени и виновна за това е четворната коалиция - Просто Киро , Кокоррестия, Крушовската виволица и Мравоедчо... и Чалгарю естествено ...
157
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москва не вярва на сълзиМосква не вярва на предателиМосква не дава газ на неприятелски държави
156
3
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Оставка Росеньееееееее!!! Разбра ли, че с психопати не се преговаря, а?
155
17
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
някой хора така и не разбраха че освен руска газ няма как да дойде друга в момента. Дори някой да търди че не купува от Газпром, той купува от посредници и в крайна сметка газата пак е от Русия и Газпром. Други тръби няма у нас!
154
1
 
15
 
! Отговори
Pepe преди 1 година
Дойде ли отговора? Тези хора са позор!
153
2
 
18
 
! Отговори
... преди 1 година
100% , радев заедно с мутрофанова свалиха правителството на Петков.
152
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
надпревара в назначаване на невежи хора на важни постове! Този христов публично, по ТВ, направи изявление, че нищо не разбира от енергетика и договори! Иначе се титулова министър!
151
4
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Чакане му е майката,поне до изборите.После ще има стопляне на вижданията що е то отопление посред зима,и има ли почва у нас!
150
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
отговориха ли от газпром?
149
0
 
8
 
! Отговори
мхъ преди 1 година
Чакай, да тъибъупредателя.
148
7
 
19
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 1 година
Никоя сериозна държава няма да се занимава с палячовци като нас......
147
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болгария упустила последний шанс нагаз изРоссии"това са новините от русия това ли искахте а сега плюваите и ваще медии колкото си искате
146
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е най-жалкият министър в Българската история!
145
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Денят свърши, а газпром не се обажда. тези служебните са още по-прости от простоКиро.
144
6
 
11
 
! Отговори
КАКЪВ ГАЗПРОМ БЕ преди 1 година
ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧЕТА ПРОСТИ! КАКВИ ПРЕГОВОРИ ВЕ ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧЕТА ПРОСТИ? ЗАЩО ОТКАЗАХТЕ ПО-ЕВТИНАТА АМЕРИКАНСКА ГАЗ БЕ ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧЕТА ПРОСТИ? ЗА ДА СЕ ИЗБЕСИТЕ КАТО СЛОБО ЛИ, ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧЕТА ПРОСТИ???
143
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
22 ч. московско време.Дали на министърът-поцелуйко са му пуснали газ по тръбата?