Росен Христов: Чакаме отговор от "Газпром" до края на деня за газа

Служебното правителство очаква компания да посочи човек, с когото българската страна ще може да преговаря
29 авг 2022 14:35, Красимир Ангелов
241

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България очаква отговор от „Газпром“ до края на деня дали ще бъдат възобновени преговорите за доставка на природен газ. Това стана известно от думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов след срещата при президента Румен Радев с представители на ръководството на компаниите Gastrade и Copelouzos Group, на която бяха обсъдени възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

Още по темата
Служебното правителство очаква руската компания да посочи човек, с когото българската страна ще може да преговаря.

"Ние не искаме да променяме договора с „Газпром“, искаме да започнем преговори, с които да изпратим нашите желания за някои модификации, включително разсрочване на доставките така, че физически да можем да ги получим, някои гаранции, свързани с плащането, както евентуално да обсъдим и цената", обясни служебният енергиен министър, цитиран от БТА.

"Постигнахме споразумение да удвоим капацитета, който България има в терминала за втечнен природен газ (LNG), който се строи в Александруполис. Това е част от нашата стратегия за диверсификация и стабилно доставяне на газ от алтернативни източници. Както знаете, желанието ни е да увеличим възможностите да доставяме LNG през терминалите в Гърция. Последните трудности, които имахме, свързани с офертата на "Шиниър" и невъзможността да осигурим терминали, ни накараха да се замислим за това средносрочно и дългосрочно сътрудничество", коментира още Христов за провелата се среща при държавния глава.

"Увеличението на капацитета не струва нищо на бюджета. Увеличаваме банковата гаранция. Нашето дялово участие в самия проект е едно, а капацитетът е нещо съвсем отделно. В момента го увеличаваме двойно", допълни още енергийният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умнокрасиви отпадъчета,стига сте драскали,поемайте към паветата,дългът(центовете)ви зоват!Мъъърши ДОООЛНИ!!!!!!!!!
141
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се чака. Газпром са пуснали днес в пет без пет минути пощенски гълъб който ще кацне при премиера Гълъб Донев на девети септемри с дългоочакваната вест, че преговори няма да има.
140
1
 
13
 
! Отговори
333 преди 1 година
Кво стана бе, дойде ли тоя край на деня или астрономически край на деня се чака до 23:59? Няма такава пародия като тия гълъби
139
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затвор за този национален предател
138
4
 
10
 
! Отговори
Фото 4 преди 1 година
още като видиш къв бурсук в червено се е изтипосал на тва фото, трябва да ти се изясни всичко. Малко изгони Кирето, то освен цялото руско посолство и някой "българи" са за гонене от държавата
137
4
 
7
 
! Отговори
най-големите преди 1 година
мишоци се плодят по тез места. Без допстойнство, без чест, без морал. Плод на управление което 80 години е в слугинаж на кремъл, напоследък облагородени с малко чалга и кючек. Жалка , много жалка история
136
10
 
12
 
! Отговори
Оня преди 1 година
Колкото по-далеч от сибирската смрад , толкова по-добре за България !
135
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРИЯ Е ТУРСКИ САРАЙ ЗАОБИКОЛЕН ОТ РУСКИ ПЕТРОЛ И АМЕРИКАНСКИ ВОЙСКИ!
134
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСИЯ ОБЯВИ БЪЛГАРИЯ СТРАНА ВРАЖДЕБНА И НЕПРИЯТЕЛСКА А ПЪК ВИЕ ИСКАТЕ ГАЗ,ЧЕ И ПО-ЕВТИН ОТ НЕЯ!ЗАТОВА СКЪП ПРЕСКЪП ВТЕЧНЕН ГАЗ ОТ САЩ!
133
0
 
0
 
! Отговори
155 преди 1 година
сефте
132
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩЕ СИ ЧАКАТЕ ОЩЕ ДЪЛГО!АМЕРИКАНЦИТЕ БИЯТ ПРЕЗ РЪЦЕТЕ!
131
3
 
9
 
! Отговори
Кфкднф преди 1 година
Толкова сме се надупели, че не можем да си вдигнем гащите. Сега с руския евтин газ ще цъфнем и вържем, който след два месеца ще бъде спрян за да се шантажира Европа. Честит ви Путин който толкова защитавате. Газ са септември 600лв. толкова ще е евтиния Руски газ!!
130
2
 
18
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
Май започнахме сложна игра с идеята България да загуби много пари в полза на Путин.
129
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Телефонче 153 Ние плащаме в евро или долари , те си ги оправят след това . Затова никой не разбра , защо спряхме да купуваме газ . Единствена причина - така ни наредиха от Козяк господарите
128
2
 
4
 
! Отговори
Телефонче преди 1 година
Алллоуу? А да, пак съм аз от Радев... да, от името на Радев за газа нали щото докрая на деня и за тва... ааа може другата седмица да е краят на деня? Добре, няма никакви проблеми, ние сме ви изпратили цялата сума в Рубли както изискахте... да ... да ааа още трябва, да добре няма проблем, веднага плащаме в Рубли, няма проблеми колкото - толкова. Чакаме с нетърпение вашият Отговор! Спасиба, чао-чауу
127
6
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Росиньееееее, довечера да си си подал оставката! Наивник, на психопата в Мордор му дреме на жилетката за теб :)))))))))))))))))))))))))))))
126
6
 
6
 
! Отговори
dam преди 1 година
гледам психодесните *** са се развилняли:)
125
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Звучи някак назидателно - ние свирнахме и руснаците трябва да скачат! Нека видим дали ще има отговор, може би не след всичко случило се!
124
9
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Абе Росене, що отказа корабите бре? Само наивник може да се надява на психопата в Мордор.
123
11
 
12
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 1 година
Колкото по-близо до Русия, толкова по-близо до просия.