Росен Христов: Чакаме отговор от "Газпром" до края на деня за газа

Служебното правителство очаква компания да посочи човек, с когото българската страна ще може да преговаря
29 авг 2022 14:35, Красимир Ангелов
241

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България очаква отговор от „Газпром“ до края на деня дали ще бъдат възобновени преговорите за доставка на природен газ. Това стана известно от думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов след срещата при президента Румен Радев с представители на ръководството на компаниите Gastrade и Copelouzos Group, на която бяха обсъдени възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

Още по темата
Служебното правителство очаква руската компания да посочи човек, с когото българската страна ще може да преговаря.

"Ние не искаме да променяме договора с „Газпром“, искаме да започнем преговори, с които да изпратим нашите желания за някои модификации, включително разсрочване на доставките така, че физически да можем да ги получим, някои гаранции, свързани с плащането, както евентуално да обсъдим и цената", обясни служебният енергиен министър, цитиран от БТА.

"Постигнахме споразумение да удвоим капацитета, който България има в терминала за втечнен природен газ (LNG), който се строи в Александруполис. Това е част от нашата стратегия за диверсификация и стабилно доставяне на газ от алтернативни източници. Както знаете, желанието ни е да увеличим възможностите да доставяме LNG през терминалите в Гърция. Последните трудности, които имахме, свързани с офертата на "Шиниър" и невъзможността да осигурим терминали, ни накараха да се замислим за това средносрочно и дългосрочно сътрудничество", коментира още Христов за провелата се среща при държавния глава.

"Увеличението на капацитета не струва нищо на бюджета. Увеличаваме банковата гаранция. Нашето дялово участие в самия проект е едно, а капацитетът е нещо съвсем отделно. В момента го увеличаваме двойно", допълни още енергийният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
6
 
2
 
! Отговори
до Зозо преди 1 година
До Зозо, ти предпочиташ Иран - най-спокойната държава, нетерорестична, а или в Азейрбаджан няма война? АмериколаПачите НЕ сте за доброто, а всичко, ОСВЕН/срещу Русия. Колко сте ограничени. Ама ще го лап*т децата Ви(пак те ще им е ок, нали мама и тати гласуват ЗА ЛГБТ, така че и синовете и те ще са отваряни и затваряни)
121
5
 
12
 
! Отговори
Леля Пена преди 1 година
От горе до долу руско прокси.Жалка картинка.
120
9
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахаааа, рундювците ще научат по трудния начин, че с психопат не се преговаря. Газпром не е фирма, а оръжие на психопата в Мордор. Тези полезни ****** му се хвърлиха в краката и ще си получат унижението. *** хора еййй.... :)))))))))))))))
119
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н служебен министър, предупредихте ли Газпром, че от българска страна евентуален водещ на преговорите ще бъде лицето Кирил Петков, казано по-просто: Просто Киро?
118
3
 
15
 
! Отговори
Русоробе преди 1 година
Ко стана бе Росенчо? Чакаш ли още? Кога е края на деня, Росенчо? Абстрактно понятие ли е "краят на деня" Росенчо?
117
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Росен Христов чака от умрял писмо. Президента и неговите гургулици унизиха България и я направиха за смях с тъпашкото си русофилство.
116
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, отказахте го вие, на радев и бойко момчетата бе, невменяем
115
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БГ е по зле от Сомалия и сме свикали все да се молим и да се кланяме. Кирчоу къде е газа от ФАЩ бе мошеник. Къде е? Сега се моля Русия да ни игнорира тотално и да ни прати да си го вземаме газа от Антарктика.
114
3
 
13
 
! Отговори
хм преди 1 година
от къде ги намери, другарю президент?
113
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
132: мале ти си изтряскал тотално напълно залчт от западната пропагандиска боза да не казвам л%?$на. Само че който гледа различни телевизии от западните пум?ии знае че при Херсон ням пробиви, прориви и подобни. Има изоставени позиции на Урките и загуби по 200-300 човека. Това че ДНР са загубили 2 БТР3 не го броя. Видя ли ешелоните с бойна техника която Русия изпрати вчера или за това си затварях очите и ушите?
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те се били замислили?!!! Средносрочно и дългосрочно?!!! Тия дето са за 2 месеца, а мисленето им е изначално забранено по устав. Те трябва само да изпълняват. Наглеци и предатели!
111
2
 
7
 
! Отговори
Драматична България преди 1 година
Потресени сме :(((((((
110
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече е 19 ч. московско време. Дали на министъра-поцелуйко му туриха най-после тръбата отзад?
109
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо отказахте договорената газ от Щатите, на 3 пъти по-ниска цена? -- Що лъжеш бе мушморок??? Цените беха над 6 пъти по-ниски на американския газ само дето при пристигането се в българия, америкаския газ е 2 пъти по-скъп от руския ... ххахахахахха
108
4
 
15
 
! Отговори
Тилифон преди 1 година
- Ало? Ъъъъ... Газпром? Здравейте, пак ви се обаждаме, вече стана почти 5 часа нали за отговор чакаме за газа за България... ъъъ.. аааа, добре, добре, може и утре аааа другиден добре, няма проблеми , ние сме ви превели всички пари както изискахте и ще чакаме, много много благодаря, спасиба, чао-чао!
107
14
 
9
 
! Отговори
А честито преди 1 година
Преди два часа матАрьошките яко ги бият при Херсон. Руцките медии мънкат за отделни прориви, обаче нИпАбЯдимая бяга с двеста. Има клипчета и на двете воюващи страни - едно и също показват, украински бой и руцццки войййййййй. Пък вие за га(Ъ)зпром се дрънкайте.
106
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо отказахте договорената газ от Щатите, на 3 пъти по-ниска цена? Лъжци и слуги на руската мафия. Не само, че ще ни продават скъпата си газ, но и ще са заплаха за проевропейската ориентация на БГ , ще се месят в изборите, в правителството....
105
12
 
8
 
! Отговори
Абе ей преди 1 година
Русофилченца, какво ревете за Гаzпром? И без това парно не плащате, крадете го от съседите а топлофикация е във фалит и на държавна помощ! Тоест цяла България заедно с омразните ви джендерчета с високи заплати ви плащат топлото...
104
10
 
10
 
! Отговори
Макло за политика преди 1 година
До Свети Джавелин: Радвай се на г'лупостите си. Никой няма да затрие Русия. Светът не се състои от САЩ и сателитите им. А и икономиката на ЕС без руски суровини не може да работи и да бъде конкурентноспособна.
103
10
 
14
 
! Отговори
Adam преди 1 година
във фащ предстои гражданска война скоро