Росен Христов: Чакаме отговор от "Газпром" до края на деня за газа

Служебното правителство очаква компания да посочи човек, с когото българската страна ще може да преговаря
29 авг 2022 14:35, Красимир Ангелов
241

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България очаква отговор от „Газпром“ до края на деня дали ще бъдат възобновени преговорите за доставка на природен газ. Това стана известно от думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов след срещата при президента Румен Радев с представители на ръководството на компаниите Gastrade и Copelouzos Group, на която бяха обсъдени възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

Още по темата
Служебното правителство очаква руската компания да посочи човек, с когото българската страна ще може да преговаря.

"Ние не искаме да променяме договора с „Газпром“, искаме да започнем преговори, с които да изпратим нашите желания за някои модификации, включително разсрочване на доставките така, че физически да можем да ги получим, някои гаранции, свързани с плащането, както евентуално да обсъдим и цената", обясни служебният енергиен министър, цитиран от БТА.

"Постигнахме споразумение да удвоим капацитета, който България има в терминала за втечнен природен газ (LNG), който се строи в Александруполис. Това е част от нашата стратегия за диверсификация и стабилно доставяне на газ от алтернативни източници. Както знаете, желанието ни е да увеличим възможностите да доставяме LNG през терминалите в Гърция. Последните трудности, които имахме, свързани с офертата на "Шиниър" и невъзможността да осигурим терминали, ни накараха да се замислим за това средносрочно и дългосрочно сътрудничество", коментира още Христов за провелата се среща при държавния глава.

"Увеличението на капацитета не струва нищо на бюджета. Увеличаваме банковата гаранция. Нашето дялово участие в самия проект е едно, а капацитетът е нещо съвсем отделно. В момента го увеличаваме двойно", допълни още енергийният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
19
 
12
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Национален предател и кремълски долен лакей!
101
16
 
10
 
! Отговори
Свети Джавелин преди 1 година
Много са проо'сти тия русофили, да се радват на пУтин..! Ама и аз се радвам, най-накрая се появи някой дето ще затрие пPozzия!
100
8
 
9
 
! Отговори
Укронацизъм преди 1 година
До Свети Джавелин: Всеки ден укронацистите обстрелват жилищни квартали далеч от фронтовата линия само за да предизвикат жертви и разрушения сред мирното население. И не само това - разхвърлят забранени противопехотни мини, жертвите на които стават инвалиди. .................................................................................................... Не че има връзка с темата.
99
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледаш Украйна как плаща за руската газ и си викаш по добре да нямаме вземане даване с Газпром
98
2
 
12
 
! Отговори
ТЕРМИНАЛ 2 РАБОТИ ЛИ преди 1 година
НАЛИ ПРИ ГЕРБ БЯХМЕ ПОСЛЕДНИ В ЕВРОПА, СЕГА СЛЕД КАТО ПРОМЯНАТА НА РАДЕВ НИ ВЪРНА 10 ГОДИНИ НАЗАД - КЪДЕ ЛИ СМЕ СЕГА С ТЕЗИ ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ?
97
5
 
9
 
! Отговори
Арбитраж? преди 1 година
До Анонимен 114: С Арбитраж ли предлагаш да захранва Булгаргаз клиентите си? Няма да се получи. ......................................................................................................... А това за правото на Русия да променя договора би трябвало да е ясно на всички. В западни банки са блокирани 300 милиарда евро руски активи от продажбата на газ и нефт. Да продължи да продава в долари и евро за Русия е все едно да се съгласи да доставя газ безплатно. Няма как да продължава така.
96
10
 
16
 
! Отговори
Свети Джавелин преди 1 година
Хубават новина днес е, че руснаците са ги зашибали здраво в Херсон!
95
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си мислите че ще взимате газ от Газпром и от още пет шест доставчика , едва ли ще стане.
94
7
 
10
 
! Отговори
НЕ СЪМ МАЙКА преди 1 година
СИСТЕМАТА НА РАДЕВ НИ УБИ! ВДИГНА ЮМРУК, НАТРАПИ НИ ХАРВАРДЦИ И ЧАЛГАРИ И СЪСИПА ДЪРЖАВИЦАТА НИ. БОЙКО С МЪКА Я БУТАШЕ КЪМ ШЕНГЕН, ЕВРОТО, КЪМ БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ, НО ДОЙДЕ ФААТМАКА И НИ НАБУТА КЪМ КРИЗИТЕ И ГЛАДА!
93
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не е ли ясно? Не е ясно в момента имаме действаш договор до края на годината по който договор се плаща в евро или долари.Русия не може едностранно да променя договора.Плюс това Ние искаме газ ...Русия не дава...кой е виновен за нвзети количества...Арбитраж...
92
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пак по опорката? "Нас ни интересуват доставките на газ." Мхм. И къде е газа, който сме договорили и платили на Газпром?
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не е ли ясно? "Ние няма да сме първата държава в ЕС, която ще плаща по тази схема." Всъщност сме. Не си добре информиран.
90
1
 
3
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До до 104: Нас ни интересуват доставките на газ. Какво откъде лъха не е наша работа.
89
1
 
6
 
! Отговори
ЗА ДА ВИ Е ТОПЛО преди 1 година
ТЪРКАЙТЕ ТАЛОНИТЕ НА ЧЕРЕПА И ЩЕ СЕ СГРЕЕТЕ!
88
6
 
10
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
Ако получим газ по договора с Газпром, той със сигурност ще е по-евтин от този, който получаваме чрез посредници. Имаме го договорен, можем да го получим ако го заплатим по схемата на Газпром. И защо не? Ние няма да сме първата държава в ЕС, която ще плаща по тази схема.
87
10
 
12
 
! Отговори
до 104 преди 1 година
от русия лъха на мизерия и корупция :)
86
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Росенчо, момче зелено, доста нагло от твоя страна е да произнасяш "Чакаме отговор от "Газпром" до края на деня за газа", след като буквално в края на седмицата даде да се разбере, че България не иска да има нищо общо с РФ и търси газ колкото да презимува. Забрави думите на руския сенатор, който предложи на "Газпром" да не пречи на България да презимува без руски газ, след като тя толкова много желае това.
85
1
 
11
 
! Отговори
Танкерите преди 1 година
Намериха ли пристанище къде да разтоварят руският газ през швейцарски посредник, пърдон Европейски Посредник и американска газ исках да кажа.
84
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз ако бях на Газпром, щях да блокирам телефона и емайла. Оправяйте се БГ продажници
83
3
 
6
 
! Отговори
СПЕСТЯВАЙТЕ! преди 1 година
ПО 800 ЛВ. НА МЕСЕЦ ЗА ТОПЛО. ЗИМАТА НИКОЙ НЯМА ДА МРЪЗНЕ.