Йотова: Липсва публичен дебат за българската външна политика

България трябва да говори с по-висок глас, а не да изпълнява чужди решения, смята вицепрезидентът
11 сеп 2022 18:50, Красимир Ангелов
43
Йотова: Липсва публичен дебат за българската външна политика
Снимка: Президентство

Темата за българската външна политика блести със своето отсъствие в публичния дебат. Темата не е сред водещите и в предизборната кампания. Често България търпи чужди решения, а не се опитва да бъде пълноценна част от процеса по вземане на решения на европейско и на световно ниво. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на откриването на заключителния курс Национална програма "Управленски умения" на Българско училище за политика "Димитър Паница".

Йотова разгледа българската външна политика в контекста на членството в Европейския съюз и НАТО. "Безспорно като част от тези съюзи България е равноправен член и участва във вземането на решения. Но страната ни трябва да има по-силна и по-категорична позиция, да говори с по-висок глас, а не да изпълнява чужди решения", посочи вицепрезидентът.

Още по темата
По отношение на европейската външна политика Йотова беше категорична, че тя отдавна се е превърнала от политика на инициативата в политика на реакцията. „Това се вижда особено в кризисни ситуации, когато Европа предпочита декларативната дипломация“, заяви вицепрезидентът и посочи войната в Украйна като пример за липсата на капацитет на ЕС да предотвратява и влияе върху управлението на конфликти.

"Кризата се разви в сърцето на Стария континент в регион, на който е обещано европейско сътрудничество и който директно застрашава европейската сигурност. Към Украйна бяха приети много ангажименти, но Европа не превърна ангажимента във влияние, както и по отношение на Грузия и Молдова", посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна, че България е можело да има ярка роля в началото на конфликта, и припомни предложението на президента Румен Радев да бъдем посредници за мир. "Вместо това войната в Украйна раздели българското общество и се превърна във вътрешнополитически проблем. Вместо влияние и отстояване на позиции навън, войната повлия на вътрешнополитическите процеси у нас", заяви Илияна Йотова, цитирана от пресслужбата на държавния глава.

Йотова акцентира върху т.нар. икономизация на външната политика, като даде пример с енергийната зависимост от Русия. „Доколко външната политика може да се води по класическия начин, въобще възможно ли е това или икономическите интереси и зависимости диктуват международните отношения?! На път сме да допуснем в най-големия фактор в международен план да се превърне „Газпром“, посочи вицепрезидентът. "В България кризата с газовите доставки се прерасна в политически въпрос – за или против Русия, който се изостря по време в предизборната кампания, като се използва най-вече от тези, които няма какво друго да предложат", заяви Илияна Йотова.

Като основен аспект на българската и европейската външна политика, вицепрезидентът открои политическото разширяване на Европейския съюз, в частност европейската перспектива на Република Северна Македония и отношенията й с България. Йотова отново подчерта, че всеки, който иска да бъде част от европейското семейство, трябва да разбира, че то не е нито банка, нито донор, а свобода и защита на човешки права.

"Искаме гаранции за правата на македонските българи, за истинско добросъседство, уважение на историята“, посочи вицепрезидентът и открои като успех на българската външна политика отстояването на българската позиция за вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония. „Това е пример как успяваме, когато работим заедно всички институции и политически партии", каза тя.

"Разширяването на ЕС към Западните Балкани засяга и друг основен въпрос – Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово. Този възел може да бъде разплетен само при ясна перспектива за тази страни и знакът трябва да дойде именно от ЕС, в противен случай те винаги ще останат конфликтни точки", заяви Илияна Йотова.

За пореден път вицепрезидентът изтъкна необходимостта от сила и лидерство сред европейските политици. "Сега задачата пред европейците е да успеем да претворим своята отбранителна и външна политика от думи в реалност, а защо не и да създадем механизъм за предотвратяване на конфронтацията", посочи Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че външната политика е тясно свързана с политиката за сигурност, и акцентира върху темата за миграционната политика на ЕС, която не може вече осем години да намери адекватно решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ние външна политика нямаме. Ние сме васална територия и всичко по отношение на външната ни политика се диктува от Брюксел и САЩ.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът който е другарката Йотова завоалирано поставя е, "А защо не тръгнем след Русия."България е малка държава от която много малко може да влияе дори на РСМ и Албания взети заедно. Трябва да си знаем възможностите.А и сме член на ЕС и НАТО и малко или много трябва да се съобразяваме с това.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то има ли български външни политики? Аз мислех че отвън ни казват каква да ни е външната политика, а ние само изпълняваме...
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще ни занимавате с тази скъпоплатена,нищоправеща охранена к....,защо не отиде да дари някоя заплата която не заслужава на бедстващите които нямат средства,нямат подслон
25
4
 
17
 
! Отговори
НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ..? преди 1 година
ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА ВЪРХУШКА ОТ 30-г. НАСАМ ---СЕ ВОДИ ОТ РУСОФИЛИ , ПРЕБОЯДИСАНИ КОМУНИСТИ И ОБИКНОВЕННИ НЕГОДНИЦИ--ВЪЗПИТАНИЦИ НА БКП И КПСС!ЦЯЛАТА ТАЗИ ПОЛИТИЧЕСКА ПО МИЯ ---ТРЯБВА РЕШИТЕЛНО ДА СЕ ИЗЧИСТИ ---ИНАЧЕ НЯМА СПАСЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!
24
2
 
11
 
! Отговори
КЪВ ДЕБАТ У СРО.... преди 1 година
....КОГА КОЛЕНИЧАШЕ И МУ ЦЕЛУВАШЕ ЧЕ ПА НА ГУНДЯЕВ ИМАШЕ ЛИ ДЕБАТ ПО "ПОСРЕЩАНЕТО"... А??!
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
метаните пред гундяев, които въпросната йотова правеше какво са, плод на съгласувана външна политика?
22
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква външно политика могат да имат идни роби??
21
7
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Външна политика и то успешна имаше по време на управлението на ГЕРБ. Да си спомним само посредническата мисия на Борисов - Ердоган -ЕС за спиране на многомилионния емигрантски натиск към Европа. Имаше облекчен режим за издаване на визи за руски туристи. Многобройни срещи с държавни ръководители най вече от нашия регион.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да занимават народа с дреболии.
19
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Външната политика на България се решава от Брюксел и Вашингтон . Тука само се надупват . Преди на изток а сега на запад . На тази порнография и викат - ,, цивилизационен избор ,, и ,,ценности,, . Избор нямахме .Пак някой реши вместо нас а проституцията не е ценност . Не трябваше да затваряме Белене . Сега вече тоталната безнаказаност на властта затрива България . Водят ни към четвърта национална катастрофа и пак с Германия срещу Русия.
18
0
 
10
 
! Отговори
зер преди 1 година
тази госпожа в час ли е? Дебат има, и то много остър и показва дълбокото разделение на нацията точно по отношение на външния въпрос. Само празнословия или лъжи излизат от президенството напоследък...
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На изборите ще можем да гласуваме за външна политика.
16
6
 
5
 
! Отговори
Червената Соня преди 1 година
Заблудена ов-а.Външната ни политика се определя от вън,Сащ и ЕС.И малките деца го знаят.
15
3
 
9
 
! Отговори
Гундяев преди 1 година
браво .. молодец си йотона
14
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До Българин...... Доброволните руски роби не сте българи а само роби! Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си!
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българаия липсва,тя за липса на външна политика се сетила.
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е никой.
11
5
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аз мисля, че България не трябва да налага визи на гражданите на САЩ, САЩ са демократична свободна страна и наши рилайабъл партньори и американските граждани може да си влизат свободно в България когато си поискат без виза. Това че те са решили да въведат визи за български граждани е техен избор, САЩ са наши рилаябъл партнъри и ние уважаваме техния избор, не се месим във вътрешните работи на нашите партнъри.
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България не може да има външана политика, България е васална територия.