Депутатите са за малко и гледат да захлебят

Коментари за депутатските заплати
10 окт 2022 20:12, Росен Стойчев
18
Депутатите са за малко и гледат да захлебят

Новите депутати ще взимат с около 300 лева по-високи заплати от народните представители в предишния парламент. Един депутат получава утроената заплата в обществения сектор за последния месец на тримесечието.
Още по темата
Така основната заплата на народните представители става 5145 лева, съобщи Bulgaria ON AIR.

Месечното възнаграждение се увеличава, ако участват в комисия. А председател може да взима до 6945 лева.

Председателят на парламента пък, по правило, взима още 55% над депутатската заплата – така новият шеф на Народното събрание ще получава основно възнаграждение от почти 8 000 лева.

Увеличава се и заплатата на президента - основното трудово възнаграждение на държавния глава вече е 10 290 лева.

Обикновено възнагражденията в обществения сектор се движат със стрелка нагоре 4 пъти годишно, което увеличава и депутатските заплати. Според Мика Зайкова за времето, в което депутатите няма да направят правителство, ще вземат около 40 хиляди лева на фона на ниските заплати на обикновените хора.

"Направо ужасно, като имаш предвид, че 75%от българите не могат да си плащат сметките. Едва ли болшинството ще си намали паричките и честно да кажа - не вярвам, защото те знаят, че са за малко и идват нови избори. Те все пак трябва да захлебят нещо и това не са парите, които слагат в сметките си, защото това са им парите за харчелък", коментира бившият председател на НС Мика Зайкова.

Бившият депутат проф. Минчо Христов вече е гласувал в Народното събрание именно за намаляване на възнагражденията на депутатите. Надява се, че в 48-ото НС това ще стане факт.

"Това е безобразие спрямо останалите български граждани. Предполага се, че депутатът е народен представител и той трябва да представлява интересите на народа. И вместо да предлагат увеличение на мизерните пенсии, необлагаем минимум от 1000 лв. поне, депутатите гледат безучастно как заплатата им расте", заяви проф. Минчо Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те още не са почнали да работят и вече заплатите им увеличени. Заплата се дава за свършена работа, а те си прекарват приятно времето в раздумки и закачки. Това закони, положение на хората само на приказки ги интересува. Затова *** и пульо се натиска да влезе в тоя Парламент, заплатката е осигурена и сигурна.
11
0
 
4
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Защо ще взимат ли ,защото ще работят по малко,!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как не ги е срам. Заложили са си да им се вдига заплатата 3 пъти в годината, а на работещите с години няма никакво движение. Никаква работа не вършат, но торбата с пари им е гарантирана, отделно си вземат за разни комисии. Уж народа ги назначава за да мислят за него, а те забравят моментално това. Имунитета им трябва да се ограничи само в нужното, а не всичко. Те сами си определят заплатите, което е ненормално.
9
0
 
7
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
Борисов не трябва да прави правителство България няма нужда от правителство
8
4
 
4
 
! Отговори
МАРШ В КАЗАРМАТА..!! преди 1 година
ПП = БСП = ДБ = КОМУНА.........В КАЗАРМАТА - ИНАЧЕ НИКАКВИ ЗАПЛАТИ....!!!
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще изкарат макс до април. Вие как мислите.
6
1
 
9
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Те само ако това вземат ще са златни
5
4
 
11
 
! Отговори
шега от бузлуджа преди 1 година
другарката нинова също не била доволна от увеличението и щяла да дарява 90% от заплатата си на различни пенсионери !
4
0
 
12
 
! Отговори
Бай Ганя преди 1 година
Бре бреее..ще ми вземат по 8 бона месечно дупедатите!? Де е Киро на Кирия? Че вършат ли изобщо неква работа на ползу роду!?!? Бах вашта мама,идвам със СОПАТА и ги почвам наред...
3
2
 
7
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Българите трябва да бъхтят за минимална заплата ,а любимите ви депутати за 10 хилки.Това е справедливо.
2
3
 
14
 
! Отговори
Най-лесното преди 1 година
Политиката е най-прекият път да забогатееш. Забогатява се бързо, но много малко вероятно с комар, наследство или женитба. Политиката е най-сигурният начин, но и най-мерзкия и нечестен. Иначе честните хора стават предприемачи, ходят на курсове, усъвършенстват се. За сметка на това, ние имаме потомствени политици-нехранимайковци. Особено младичките в пп, направо са от скамейките. Ами хайде да направите нещо в бизнеса, някаква идея, или поне 10 г стаж, преди да сядате на банките да празнословите?!
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те с плюене по ГЕРБ колко такива захлебиха и още колко се наредиха на опашката.