КНСБ поиска 800 лева минимална заплата от 1 януари 2023 г.

В частния сектор средната заплата на годишна база е нараснала с 10-11%
19
КНСБ поиска 800 лева минимална заплата от 1 януари 2023 г.
Снимка: Dnes.bg, архив

От 1 януари 2023 година минималната заплата трябва да е поне 800 лева. Политиката по доходите трябва да бъде тема номер едно в управленската програма на следващ кабинет, каза за БТА директорът на Института за социални и синдикални изследвания на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и главен икономист на синдиката Любослав Костов.

Той коментира темата, потърсен от БТА за синдикалната гледна точка към заложеното в управленската програма, по която втори ден продължават експертните разговори между представители на политическите формации "Продължаваме Промяната" , БСП за България", "Демократична България" и независимите депутати, напуснали парламентарната група на "Има такъв народ".

Хубаво е, че се говори за програма за управление, тъй като шест месеца имаше коалиционно споразумение, а не програма, посочи Костов. Според него политиката по доходите трябва да бъде извадена пред скоби, преди всичко останало, тъй като българинът основно се интересува от това какви пари влизат в джоба му, как да си посрещне основните нужди, а в момента мнозинството от хората не успяват да ги посрещнат.

По думите на Костов това, което се получава като ръст на заплати, е доста по-малко дори от средната инфлация и много по-малко от инфлацията на основните стоки, които хората употребяват. Хлябът поскъпна 30 процента за една година и личната инфлация отива вече към 45-46 процента заради стоки като хляб, олио, брашно, млечни продукти, посочи Любослав Костов.

Ръстът на доходите трябва да бъде приоритет за следващ кабинет, като на първо място трябва да има ръст на минималната работна заплата - от 1 януари 2023 година трябва да е поне 800 лева. Важно е размерът на минималната работна заплата да се обвърже с някакъв тест за адекватност, отбеляза главният икономист на КНСБ. Той припомни, че според директивата за адекватните минимални заплати, която се предвижда да влезе в сила от есента, минималната заплата трябва е да е поне 50 на сто от средната за съответната страна.

Друг измерител би могло да бъде изследването за издръжката на живота, което се прави от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, като минималната заплата трябва да е поне равна на издръжката на живот. И едно условие от двете да е изпълнено, ние ще одобрим такъв размер на минималната заплата, но всичко под това не е социално приемливо и икономически аргументирано, тъй като не е нормално да работиш и да не успяваш да си посрещаш основните нужди, заяви Любослав Костов.

Той посочи, че българският бизнес плаща два пъти по-малко данъци като номинална стойност спрямо българските граждани.  Бизнесът твърди, че той създава брутния вътрешен продукт, а ние твърдим, че трудът го създава, средната класа, тя е гръбнакът на икономиката, заяви синдикалистът. Тази средна класа трябва да бъде подпомогната през ръст на минималната работна заплата и ръст на доходите на хората в бюджетната сфера, каза Любослав Костов. Според него първото и основно задължение на изпълнителната власт трябва да бъде хората да могат да си купят това, което са могли и миналата година.

По думите му в частния сектор средната заплата на годишна база е нараснала с 10-11 процента, пазарът е принудил бизнесът да я повиши, тъй като и търсенето, и предлагането са при по-високи равнища в момента заради липсата на кадри, но държавата не е дала и една стотинка на хората в бюджетната сфера. Под нашия натиск, при първо и второ четене на актуализацията на бюджета, дадоха около 500 милиона лева за различни агенции, които работят на терен, културни институции, читалища, но това, което е дадено, ще позволи ръст на заплатите не повече от 10-12 процента при вече акумулирана инфлация от над 15 процента, според националната статистика и при лична инфлация - от над 40 процента, каза той.

Според Костов това, което се предприема в момента, е доста слабо и доста ниско като ниво на амбиция. Настояваме в програмата, която ще бъде мултиплицирана в бюджет 2023, да има повече пари за политика по доходите, заяви главният икономист на КНСБ.

Попитан как отговаря на твърденията на някои икономисти, че инфлацията расте, защото се вдигат заплатите, Костов каза, че това е безумно твърдение и тези икономисти трябва да си скъсат дипломите, защото още от първи курс са учили различните типове инфлация. Това не е инфлация на търсенето, не са виновните хората от средната класа, тези с ниски доходи, че е толкова висока инфлацията, посочи експертът. По думите му две трети от нея е привнесена отвън, а една трета е резултат от други пазарни фактори, а не от потреблението.

„Един икономист преди време каза - не купувайте тези стоки, които поскъпват най-много, защото така помпате инфлацията. Тогава да не купуваме хляб, който поскъпва най-много, да не купуваме мляко... Какво казваме ние на тези хора с тези послания“, попита Костов.

Според главния икономист на КНСБ хората трябва да бъдат компенсирани за загубената покупателна способност, тъй като шест-седем години поред БВП и икономическият растеж се движат от потреблението, от вътрешното търсене. С пасивна политика по доходите ние ограничаваме развитието на по-висок номинален БВП, създавайки реален такъв, допълни той.


19
Още по темата: минимална заплатаКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Задължително МРЗ за догодина трябва да стане 1000 лв.
16
0
 
6
 
! Отговори
Всичко е супер преди 1 месец
Само две неща не са ми ясни:- Синдикатите би трябвало да работят в защита на работниците - Защо тогава вместо политики, пробутват увеличение на МРЗ с 2-3% всяка година вместо да представят реална методика за изчисление на труда.- Как така хем е конфедерация на синдикатите, хем е синдикат?
15
0
 
13
 
! Отговори
Коко преди 1 месец
Минималната заплата веднага трябва да стане поне 1000 лв .
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия са съвсем слънчасали! Откога средна класа са хората на МРЗ? Това са нисша класа или пролетариат, защото са най-бедни и нискоквалифизирани. "Бизнесът твърди, че той създава брутния вътрешен продукт, а ние твърдим, че трудът го създава, средната класа, тя е гръбнакът на икономиката, заяви синдикалистът. Тази средна класа трябва да бъде подпомогната през ръст на минималната работна заплата и ръст на доходите на хората в бюджетната сфера, каза Любослав Костов."
13
0
 
10
 
! Отговори
До 10 преди 1 месец
От опит ли си толкова запознат със сивия сектор? Запомни едно: има ли начин работодател да ти даде минимална и нито лев отгоре, ще получаваш минимална. Разходи се из северозапада и виж кой какви пари взема. И не се изказвай неподготвен!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кнсб да развързват кесията и да почват да плащат на всички!
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
800ама евро
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименИма ли още места за чистачки?
9
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой изобщо взима 800лв. у нас?! Само наглият бачкатор в сивия сектор, който уж взима 800лв. и се осигурява на нея, а дефакто взима 5000 и нагоре. Извинявайте, ама пенсионерката ни чистачка в офиса взима 1200.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички искате да ЖИВЕЕТЕ! Всички искате да живеете спокойно и според заслугите си!. Но НИ грабят! И ВИЕ! сте съгласни, защото сте млади (още) и мнооооого глупави!
7
1
 
12
 
! Отговори
800 лв. БРУТО преди 1 месец
800 - 22,4 % = 620 лв. = 310 ЕВРО
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КНСБ казва ли защо пенсиите не се увеличават пропорционално? И защо хора, работили цял живот, след 10 години пенсионерски живот се изравняват с меркантилите, които нямат и 1 ден трудов стаж. Това ограбване на пенсионния фонд ли е? Или отглеждане на меркантилни гласоподаватели? Като гледам как и сегашните идииии0000ти купуват дУпетати за Прееееебаваме Промяната... Хайде бе, КНСБ - що не кажете какви ги вършите! Май сте като ония от Хелзингския комитет, дето за тях никой не е чувал в Хелзинки.
5
1
 
17
 
! Отговори
пак този преди 1 месец
800? Това новина от 2003г. ли е? Тогава струваха нещо.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До шеф: Що бе шефе, 400 евро много ли ти се струват? Ти кой модел BMV караш?
3
9
 
9
 
! Отговори
Шеф преди 1 месец
Ако я плаща КНСБ и 2000 лв.да я направят
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въх, цели 400 евро!!! Само наполовина на една пенсия във фалиралата Гърция.
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тогава литър бензин на черно ще е 20лв, понеже бензиностанции няма и да има.

Спонсорирани публикации