Енергийният министър: Не продадох българските интереси, защитих ги

Христов: Няма опасност от режим на тока през зимата, енергетиката е в добро състояние
22 окт 2022 09:11, Елка Василева
91
Енергийният министър: Не продадох българските интереси, защитих ги
Снимка: архив, БГНЕС

„В предишното правителство не е имало компетентност по отношение на енергетиката. В последния си ден министър-председателят отиде в АЕЦ „Козлодуй“ и нареди сключването на договор с „Уестингхаус". В България е решено да се търси доставчик, който не е от Русия, но ядреното гориво на „Уестингхаус" не е лицензирано, а технологията не е доработена. Договор не е сключен, но е направен опит да се ограничат всички други възможни доставчици“. Това заяви пред bTV министърът на енергетиката Росен Христов.

Той добави, че друг основен конкурент е френска компания, която произвежда сходни на касетите, използвани в АЕЦ „Козлодуй“. Според него отменянето на постановлението на Министерския съвет ще позволи включването на компании с други оферти  в търга за ядрено гориво.

„Не продадох българските интереси. Не само, че не ги продадох, но ги и защитих“, подчерта Христов в отговор на коментар в социалните мрежи на министъра на енергетиката в редовния кабинет Александър Николов, който говори за „родоотстъпници“.

Електроенергията

„Домакинствата, които потребяват над 800 киловатчаса електроенергия на месец, ще продължат да плащат ток по ниската тарифа. Консумираната енергия над тези 800 киловатчаса, ще бъде по пазарната цена, определена от дружествата“, посочи министърът.

„Няма опасност от режим на тока през зимата. Енергетиката е в добро състояние. България е и нетен износител на електроенергия“, добави той.

За момента няма опасност от пренатоварване на електропреносната мрежа, обясни министъра, но уточни, че не е препоръчително много домакинства да сменят начина си на отопление: „Излишни разходи и инвестиции е смяната на енергия. След две години другият източник може да стане по-скъп“.

Относно доставките на природен газ Росен Христов уточни, че се подготвя търг през ноември за доставките за следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Пълни лъжи преди 1 година
Не моето момче. Не отглеждам канабис. Нямам ТЕЦ и се отоплявам на ток от 50 г.
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пълни лъжи: "През три от зимните месеци надхвърляме 1000 KW часа на месец"? Много е. Да не би да отглеждате канабис в хола си?
72
0
 
8
 
! Отговори
Не експериментирайте преди 1 година
Опасно е да се експериментира с ядреното гориво. АЕЦ е направена за касети, които винаги е доставяла Росатом. И това се прави веднъж на две години. Голямата полза за нас от този договор за доставка е, че Русия прибира обратно отработеното ядрено гориво. Ако не беше така, щяхме да строим хранлище за отработено гориво и щеше да има голям вой от еколози, зелени, и т.н.
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още по времето на Първанов се говореше за далавери с ядреното гориво, явно нещата продължават по старо му.
70
2
 
13
 
! Отговори
Пълни лъжи преди 1 година
Ние сме двучленно домакинство и отопляваме 2 стаи на ток и двамата работим през деня. През три от зимните месеци надхвърляме 1000 KW на месец и то с икономии. Ако се приеме това безумие на този *** за останалите 200 KW над 800-те ще плащам повече от цената на 800 -те киловата, т.е. през няколко зимни месеца ще плащаме двойно спрямо миналата година. Представете си млади семейства с две деца или бебе какви сметки ще плащат. След това държавата От некадърните решения на политици и министри
69
2
 
2
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 1 година
ха ха ха ааааааааааааааааааааааа
68
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всички руски мактии в България са купени от САЩ
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако увеличат заплатите с 20% всичко ще е на шес
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма политическа сила която да спре процеса започнат от Петър Стоянов, Иван Костов и Бойко Борисов! Радев ще ни въведе пазарни цени на тока, френско гориво за АЕЦ, оръжие от САЩ, ще ни вкара в Шенген и ще смени лева с евро. Всичко това до една година ще е факт
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да спрете комунизма за бизнеса. Те са богати хора, хвалят се. Нека се хвалят, кой по-скъп ток купува, защото е богат, както се хвалят, кой по-скъпа кола има. Капитализъм за капиталистите, социална държава за народа.
64
1
 
32
 
! Отговори
GHB преди 1 година
Пазарни цени и принципи, когато си построите централи и електропреносна мрежа от нулата на пазарни принципи. Всичко дотук е строено с държавни пари, т.е. на народа. С готови заварени държавни/безплатни неща ще ми се правите на капиталисти. Няма да стане тая. Много хора просто нямат избор, няма накъде повече. Това е все едно да ги опреш на стената. Оттук нататък следва само атака. Какво не ви е ясно?! Много семейства с деца няма как да извадят 1000 лева само за ток, за да се стоплят. Дърво ще има
63
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква пазарна цена ве, иддиотт. Нали плащате сметките на бизнеса с държавни пари? Няма пазарна цена. Източват се държавните дружества в полза на бизнеса и населението ще плаща сметката на бизнеса.
62
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е социална държава за бизнеса и крайнодясна за населението. Бизнесът направи комунизъм са себе си и див капитализъм за народа.
61
1
 
11
 
! Отговори
евро Култ преди 1 година
Всички управлявали последните 12 години са за измитане.
60
2
 
6
 
! Отговори
Тома Биков преди 1 година
Смърф!
59
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще изринем ли фатмашкото правителство
58
0
 
19
 
! Отговори
Неутрален преди 1 година
Никой обаче не обръща внимание на факта, че в лицензите за удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок пише, че са валидни само при използване на гориво от ТВЭЛ (руско). И смяната (дори частична) на горивото прави лиценза невалиден! Което пък означава, че МААЕ моментално ще изиска спиране на блоковете!Който има желание - може да ги види на сайта на КИАЕМЦ или на сайта на МААЕ.Оставам с впечатлението, че никой от нашите "политици" не може изобщо да чете - камо ли с разбиране!
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медиите унижаваха и се подиграваха на всеки излязъл да протестира като платен.Сега тихичко ще поемати последствията от политиката.
56
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите няма да протестират и 1000 лева да стане токът.Биха излязли на улицата само ако им пипнат цените на цигарите.Затова от 2010 год им стоят на 5 лева,а в ЕС отдавна са по 10 евро.
55
1
 
14
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Важното е да се спаси партийната касичка Топлофикация София. Истински гробаджия.