Енергийният министър: Не продадох българските интереси, защитих ги

Христов: Няма опасност от режим на тока през зимата, енергетиката е в добро състояние
22 окт 2022 09:11, Елка Василева
91
Енергийният министър: Не продадох българските интереси, защитих ги
Снимка: архив, БГНЕС

„В предишното правителство не е имало компетентност по отношение на енергетиката. В последния си ден министър-председателят отиде в АЕЦ „Козлодуй“ и нареди сключването на договор с „Уестингхаус". В България е решено да се търси доставчик, който не е от Русия, но ядреното гориво на „Уестингхаус" не е лицензирано, а технологията не е доработена. Договор не е сключен, но е направен опит да се ограничат всички други възможни доставчици“. Това заяви пред bTV министърът на енергетиката Росен Христов.

Той добави, че друг основен конкурент е френска компания, която произвежда сходни на касетите, използвани в АЕЦ „Козлодуй“. Според него отменянето на постановлението на Министерския съвет ще позволи включването на компании с други оферти  в търга за ядрено гориво.

„Не продадох българските интереси. Не само, че не ги продадох, но ги и защитих“, подчерта Христов в отговор на коментар в социалните мрежи на министъра на енергетиката в редовния кабинет Александър Николов, който говори за „родоотстъпници“.

Електроенергията

„Домакинствата, които потребяват над 800 киловатчаса електроенергия на месец, ще продължат да плащат ток по ниската тарифа. Консумираната енергия над тези 800 киловатчаса, ще бъде по пазарната цена, определена от дружествата“, посочи министърът.

„Няма опасност от режим на тока през зимата. Енергетиката е в добро състояние. България е и нетен износител на електроенергия“, добави той.

За момента няма опасност от пренатоварване на електропреносната мрежа, обясни министъра, но уточни, че не е препоръчително много домакинства да сменят начина си на отопление: „Излишни разходи и инвестиции е смяната на енергия. След две години другият източник може да стане по-скъп“.

Относно доставките на природен газ Росен Христов уточни, че се подготвя търг през ноември за доставките за следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горивото за АЕЦ трябва да е безопасно, цената и доставчика са на второ и трето място
13
2
 
23
 
! Отговори
Коце преди 1 година
Срам и позор!Едно домакинство ако е от 1 човек има огромна разлика с това домакинство от 5 човека. Защо? Ами тези 5имата ядат 5пъти повече - означава 5 пъти повече ядене за готвене, носят 5 пъти повече дрехи, употребяват повече електронни устройства, вкл. компютри, гледат повече телевизия, стоят и спят в повече стаи, къпят се 5 пъти повече, гладят 5 пъти повече и т.н. мога да изброявам още. Няма ли кой в това министерство да се сети за разликите в домакинствата? Щом аз се сетих.....
12
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да лицензират горивото на Уестингхаус, поне да имаме алтернатива, гадовете само затвърждават руския монопол и умишлено подписват заробващи договори. Ей това е простата истина, за една шепа рубли ни обричат на руско енергийно робство.
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гответе се за сметки за тока от първи януари по 5, за това и никой не иска да прави правителство
10
4
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Какво става с отговора от Гьzпром бре, сурикат? Маметоти.....
9
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Националните интереси ги продохте след като се отказахте 6те танкера газ.Лъжата, че няма слотове лъсна, след като гърците казаха, че има. Разигра се голям театър и никой от слугинажните журналисти не си направи труда, да разследва лъжата на служебните клоуни.
8
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е русофил продажник трето поколение ама иначе е защитил българските интереси като ги е продал на Русия.
7
1
 
20
 
! Отговори
Всички ни продавате! преди 1 година
Продавате ни и още как, и не само служебното, предходното започна, вие довършвате, а скоро няма да има какво да продавате. Ще вземат около 13 милиарда по плана за "кражба", ще ги откраднете и после ние ще ги плащаме. Ако не знаете какво ще стане със свободният пазар вижте Франция. Тези пари за които се борим сега ще отидат във външният дълг до 3 години. Крайният резултат ще е откраднати 26 милиарда, огромен външен дълг, инфлация, стачки и доволни крадци.
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямаме проблем с енергетиката, ама ползвайте по-малко от 800 киловата. Малко си противоречим, а? Това е меко казано странен подход, щото домакинство от 1 човек може да му стигат 800 киловата, но на семейство с три деца - общо пет човека - вече е ми3ерия.
5
0
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НЕПРАВИЛНО НАПИСАНО ИЗРЕЧЕНИЕ: Домакинствата които потребяват под 800 киловатчаса- е правилното
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 Не само вие,А не се друсай сутрин и тогава се пробвай да пишеш бе
3
6
 
38
 
! Отговори
Нане преди 1 година
С 800 киловата, при минусови температури можете да отоплявате само 1 стая с климатик... ===))) няма да се къпете, няма да се перете, няма да готвите, защото отивате на 5 пъти по скъпата тарифа... Честито!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така казва и един мой познат данъчен: Не продадох българските интереси, не взимам подкупи, защото никой не ми ги предлага.
1
19
 
11
 
! Отговори
Не само вие, преди 1 година
Г-н Христов.Цвлото служебно правителство,предава българските интереси в полза на Русия.