Енергийният министър: Не продадох българските интереси, защитих ги

Христов: Няма опасност от режим на тока през зимата, енергетиката е в добро състояние
22 окт 2022 09:11, Елка Василева
91
Енергийният министър: Не продадох българските интереси, защитих ги
Снимка: архив, БГНЕС

„В предишното правителство не е имало компетентност по отношение на енергетиката. В последния си ден министър-председателят отиде в АЕЦ „Козлодуй“ и нареди сключването на договор с „Уестингхаус". В България е решено да се търси доставчик, който не е от Русия, но ядреното гориво на „Уестингхаус" не е лицензирано, а технологията не е доработена. Договор не е сключен, но е направен опит да се ограничат всички други възможни доставчици“. Това заяви пред bTV министърът на енергетиката Росен Христов.

Той добави, че друг основен конкурент е френска компания, която произвежда сходни на касетите, използвани в АЕЦ „Козлодуй“. Според него отменянето на постановлението на Министерския съвет ще позволи включването на компании с други оферти  в търга за ядрено гориво.

„Не продадох българските интереси. Не само, че не ги продадох, но ги и защитих“, подчерта Христов в отговор на коментар в социалните мрежи на министъра на енергетиката в редовния кабинет Александър Николов, който говори за „родоотстъпници“.

Електроенергията

„Домакинствата, които потребяват над 800 киловатчаса електроенергия на месец, ще продължат да плащат ток по ниската тарифа. Консумираната енергия над тези 800 киловатчаса, ще бъде по пазарната цена, определена от дружествата“, посочи министърът.

„Няма опасност от режим на тока през зимата. Енергетиката е в добро състояние. България е и нетен износител на електроенергия“, добави той.

За момента няма опасност от пренатоварване на електропреносната мрежа, обясни министъра, но уточни, че не е препоръчително много домакинства да сменят начина си на отопление: „Излишни разходи и инвестиции е смяната на енергия. След две години другият източник може да стане по-скъп“.

Относно доставките на природен газ Росен Христов уточни, че се подготвя търг през ноември за доставките за следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
3
 
! Отговори
Виждам преди 1 година
Няма политическа сила която да спре процеса започнат от Петър Стоянов, Иван Костов и Бойко Борисов! Радев ще ни въведе пазарни цени на тока, френско гориво за АЕЦ, оръжие от САЩ, ще ни вкара в Шенген и ще смени лева с евро. Всичко това до една година ще е факт
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си ходите време ви е... Да се сложи човек, който ще търси решение с оглед интереса на хората.Поне имайте срам и като не знаете какво говорите , помолете някой да ви разясни. Да се надяваме че все още има и хора реално разбиращи, какво е ток, кои го произвежда, и колко и за какво се потребява. Вместо да се възползвате от условията в България, производство, регулации, ресурси и разпределение,за да се променим, вие пак с идея за робство и ограничения.
52
5
 
7
 
! Отговори
Радост преди 1 година
Правителството на Радев ще ни въведе пазарни цени на тока, френско гориво за АЕЦ, оръжие от САЩ, ще ви вкара в Шенген и ще смени лева с евро. Всичко това до една година ще е факт
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно,продажниците са други,вие само сте удобната маша която ще изпълни това решение,до 2025 година да бъде ликвидиран регулираният пазар и българина да бъде скубан подобаващо с цените на електроенергията!
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ще се увеличат кражбите и ефекта ще е отрицателен
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега има много млади семейства без брак, жилището е разделено на две. Давате 700лв за нова партида и връзвате инсталацията към двата електромера така ще получите 1600квт през зимата и 600квт през лятото на евтина тарифа
48
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
800 киловата са една духалка включена по 15часа на ден в месеца. Това трябва да се прекрати на момента. Има квоти, този пазар е сегментиран и е на урегулиран пазар. Няма как да не се знае колко е тока за бита. Стига продажнически политики.там сте да намерите решение.
47
9
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Вие действително не продадохте българските интереси, за разлика от едни случайници преди вас.
46
0
 
1
 
! Отговори
Закона преди 1 година
Ако искате на всеки етаж електромер трябва Нотариалния акт. Разделяте къщата, втория етаж отивапри съпруга, а първия на съпругата. Открива се партида. Енергодружеството ще ви сложат безплатен електромер, но пък ще трябва да платите такса присъединяване, която е от порядъка на 696 лева в случай, че НЕ СЕ НАЛАГА да вложат повече от 15м кабел до електромера, който те ще поставят на улицата пред вас и оттам насетне собствениците на партидата си изграждат каквато искат мрежа. Общо ще ви струва 1500лв
45
0
 
19
 
! Отговори
ЕС продажбици преди 1 година
На борсови цени да си плащат онези тъпани от ЕС. Ние си искаме цените от нашето производство.
44
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския продажник. Срам ме е от такива бок.луци които руснаците са си отгледали у нас.
43
0
 
13
 
! Отговори
пак този преди 1 година
Тези пари ще ги откраднат точно тези с басейните и другите дето не плащат нищо! Това е истината! Да му мислят тези дето си плащат редовно. Всичко е на техен гръб.
42
1
 
6
 
! Отговори
евроКулт преди 1 година
Само в САЩ и в Русия ще са на топло.
41
0
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Голяма защита. Офисите на фирмата ми харчеха 4000лв ток през зимата преди 3 години. Сега същите офиси, със същата площ харчат по над 20 000лв месечно. Чувствам се защитен.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подайте от понеделник заявка в енергодружеството за разделяне на партидата защото втория етаж го давате под наем на съпруга си
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във Франция вдигнаха от септември тока нощна х4пъти,дневна х3 пъти.Новите сметки ще дойдат средата на ноември.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди време познат си постави втори електромер, на всеки етаж по един. Има вариант за доплащане на такса 'мощност' или разделянето на сегашната на новите партиди. По този начин се спестяваше цената от около 600лв (тогава) за нова партида. Е, ако в момента сте на 63А предпазител, ще ви разделят на два по 32, но то така или иначе си поделяте допустимия товар. Ще се изплати за 1 година таблото и електромера
37
0
 
19
 
! Отговори
Аз преди 1 година
А посмейте да направите тази простотия с тока и ще видите как заспалите овце ще се събудят изведнъж и ще се чуете на къде да пбегнете. Опитвате се да мислете обаче нямате мозък за това как може 300 киловата за домакинство. Има домакинства с 2,3,5 члена и кво да спрем да се къпем и перем ли бе *** и такива ще ми кажеш че двама човека изразходват ток колкото за 5.Гледах ти изказването сутринта ти си пълен тъпун бе.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко го каза лятото ходите на Гърция ама за зимата приответе по 500 лева за тока.Всичко знаят предварително и се забавляват.
35
0
 
16
 
! Отговори
msm преди 1 година
Този нещо се подиграва с населението. 800 kWh? Еднофамилна къща със 130 кв.м РЗП на ток - с 3 маслени радиатора по 2,5 kW, един климатик 2,7 kW, 60 л бойлер за топла вода 2,5 kW, лира баня 0,5 kW, хладилник с фризер и готварска печка, два телевизора, 10-12 крушки - 1800-2000 kWh/месец е консумацията в студен януари. Поредна неадекватна оценка и нагнетяване на напрежение в обществото! Радееев!?