Енергийният министър: Не продадох българските интереси, защитих ги

Христов: Няма опасност от режим на тока през зимата, енергетиката е в добро състояние
22 окт 2022 09:11, Елка Василева
91
Енергийният министър: Не продадох българските интереси, защитих ги
Снимка: архив, БГНЕС

„В предишното правителство не е имало компетентност по отношение на енергетиката. В последния си ден министър-председателят отиде в АЕЦ „Козлодуй“ и нареди сключването на договор с „Уестингхаус". В България е решено да се търси доставчик, който не е от Русия, но ядреното гориво на „Уестингхаус" не е лицензирано, а технологията не е доработена. Договор не е сключен, но е направен опит да се ограничат всички други възможни доставчици“. Това заяви пред bTV министърът на енергетиката Росен Христов.

Той добави, че друг основен конкурент е френска компания, която произвежда сходни на касетите, използвани в АЕЦ „Козлодуй“. Според него отменянето на постановлението на Министерския съвет ще позволи включването на компании с други оферти  в търга за ядрено гориво.

„Не продадох българските интереси. Не само, че не ги продадох, но ги и защитих“, подчерта Христов в отговор на коментар в социалните мрежи на министъра на енергетиката в редовния кабинет Александър Николов, който говори за „родоотстъпници“.

Електроенергията

„Домакинствата, които потребяват над 800 киловатчаса електроенергия на месец, ще продължат да плащат ток по ниската тарифа. Консумираната енергия над тези 800 киловатчаса, ще бъде по пазарната цена, определена от дружествата“, посочи министърът.

„Няма опасност от режим на тока през зимата. Енергетиката е в добро състояние. България е и нетен износител на електроенергия“, добави той.

За момента няма опасност от пренатоварване на електропреносната мрежа, обясни министъра, но уточни, че не е препоръчително много домакинства да сменят начина си на отопление: „Излишни разходи и инвестиции е смяната на енергия. След две години другият източник може да стане по-скъп“.

Относно доставките на природен газ Росен Христов уточни, че се подготвя търг през ноември за доставките за следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски *** и корумпета,готови да продадат България за няколко копейки.Тези подли душици са за затвора.Клечиха пред батушките в Масква да ни вържат пак с вериги към Газпром, но батюшката ги нарича като кучета и те пак със скимтене пред прага му да продадат и ни направят зависима поне с ядрената енергетика! Можеш ли да имаш доверие на диктатор утре ще спре доставката и България отново ще висне като с газа и пак ще се молим на запада. Кога Москва ще ни отпусне 14млд безвъзмездно за ковид, сам
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако това стане хората ще запалят президентството
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да е за урок на Кирил. Всяко решение трябва да се приема от НС със закон иначе само се потите
31
9
 
4
 
! Отговори
Лъжец преди 1 година
Това може да стане след като промените закона, а такива правомощия нямате. Пак хвърляте димки за да потулите факта, че разрешихте на всички руски фирми да търгуват в България
30
2
 
5
 
! Отговори
Кефа преди 1 година
Живея в къща,20 години.Нямам акт 16.Плащах промишлен ток без да съм цех,фабрика или фирма до 95лв.(отопление на твърдо гориво, готварска печка на газ и ток,бойлер,хладилник с фризер,компютър,телевизор)сега сметките станаха тройни 290лв.Всички,които плащат такъв ток,трябва да имат защита от държавата.Най малко да се промени закона и с комисия да се определи какво е промишлен ток.Как плащам вода както всички останали,защо с тока е тази дискриминация.
29
1
 
20
 
! Отговори
До феновете на ПП преди 1 година
Те вкараха това предложение в плана за развитие. Те го предложиха на ЕС. Утре Кирчо като теъгне да лъже, че било изискване на ЕС, да знаете, че не а е на ПП. Не му давайте да стигне до Канада.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сложете си два електромера
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това значи ли, *** с два климатика ще плащам на евроатлантически либерални цени ? Ако е така жална иммайка на политици и управници
26
1
 
10
 
! Отговори
Тоя мухльо преди 1 година
А пипна рока, а ток ще го хване. Гарантирано от народа. Няма да може и до летището да стигне, за да избяга.
25
3
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
За къща фотоволтаици-става. Ама какво ще правим с "граЖданята" в София, как да им обясня, че една инвестиция от 15 000 ще им спести разходи 50 000 лева. Не мога да ги накарам да изолират тръбите в общите части. И да проверим защо малка сграда харчи за общи части 120 кубика студена вода-2 плувни басейна всеки месец.
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БРАВО ВСЕ НЕЩО Е
23
2
 
9
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Ако сте 2-*** човека, пробвал ли сте с малки поточни бойлерчета ли, как ги водят не знам, връзвате към чешмата и 5 минути бързо къпане. Бойлерът гълта много, с дърва и палети, газ вече не е изгодно финансово.лятото се къпех като войник, повишиха цената на подгряване вода за 2 минути в банята, за дамите не знам как е. Докъде ни докара Еврочиновниците от ЕС. В Беларус ток, вода, парно, данък сМет сграда за 85 кв. 115 лева, смееха ми се като гасях лампите, а средната им чиста заплата 900 лева.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дa ce вapgи! Ha Koзяk вeчe ca мy ckpoили шankaтa...
21
0
 
18
 
! Отговори
Ала Бала преди 1 година
Спотовият пазар е мечтата на всеки търгаш и държавите правят всичко, за да му я осигурят - създаваш една изкуствена криза като корона вируса или войната в Украйна и цените отлитат в небесата. Това са новите данъци за крепостните селяни, маскирани като форсмажорни обстоятелства.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да слагаме соларни панели на покрива за лятото ще свършат работа, но зимата трябва да зъзнем
19
4
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Абе,предложи се на руснаците,но те изобщо не пожелаха да разгледат офертата.Не успя да продадеш българските интереси,благодарение на Русия.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1200 кВт часа трябва да е през юли, август, януари и февруари. През останалите месеци по 600 кВт. Това означава че трябва да осигорите 3000 Мвт производсгво през м юли, август, януари и февруари за бита на цена 15 ст и по 1500 Мвт през останалите месеци. За бизнеса трябва да сложите таван на цената от 20 ст на мрежа 20 Кв.
17
2
 
8
 
! Отговори
преди 1 година
3apagи тaзи gъpзocт r-н министър, cera тpябвa ga cи roтoв noнeceш ygapи oт cтpaтerичeckия napтньop...
16
6
 
5
 
! Отговори
800 киловатчаса 192л преди 1 година
Стигат точно за 2 климатика отопление зима-2 стаи месечно, 2-членно семейство с готвене супа всеки ден, 2 перални седмично, комп 600W захранване, и 3 крушки нормални-топла светлина и 2 телевизора, 2 пъти седмично фурна печене, хладилник. Без бойлер.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Педи малко си проверих консумираната енергиа за година назад и се оказа че само юни,юли и август съм под 800 KW! Къщичката ми е 8/7 метра - 56 квадрата с 3 стаички тоалетна и кухненско боксче! Имам три климатика и бойлер на ток! бойлера е със серпентина и от 1 декември го топля с дърва! Само трите климатика и другите уреди са 1200 - 1300 киловатцхаса зимните месеци!Не знам за какви басейни ми говори министъра и кой му е консултанта! Сметките ми миналата зима бяха окол 280 - 300