Божанков: Вече сме внесли предложение за 850 лв. минимална заплата

Хора от близкото обкръжение на президента искали еднолична власт
47
Божанков: Вече сме внесли предложение за 850 лв. минимална заплата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

“Продължаваме промяната“ изразиха следната теза - те били изненадани кой предложил кандидатурата за председателя на НС, а те участваха в този председателски съвет с двама представители. Би трябвало да се информират един-друг надлежно какви решения са взети и да не бъдат така изненадани в зала“. Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков пред NovaNews във връзка с избора на Вежди Рашидов за председател на парламента.

„В тази ситуация последното нещо, което ни трябва, е атаки между политически партии и то доскорошни партньори“, коментира народният представител от левицата и допълни: „Нямам съмнение, че колегите не го правят нарочно, но това налива гориво в идеята за разграждане на парламентарния модел. Има кръгове в България и план, който върви в посока еднолична власт и президентска република, което смятам, че е най-лошият сценарий за страната ни“, категоричен е той и уточни, че ПП също сигнализират за опасна вълна от популизъм, която идва от партии като “Възраждане“.

„Нинова заяви, че ако до дни този парламент не започне да работи, от една страна държавата ще е без бюджет през зимата, а от друга страна отиваме на избори - това означава директно еднолична власт на служебен кабинет“, коментира още Божанков и допълни: „Тук чуваме тези и от близкото обкръжение на президента, че единственият изход е президентска република“, посочи Божанков.

Народният представител припомни за инициираната от БСП среща за рамката на бюджета, за да не се превърне той в предизборно наддаване и вълна от популизъм. „Това е опасно за държавата, защото може да ни вкара в такъв дефицит и разходи, че поколение българи след нас да плащат сметката. Получихме разбиране и започна диалог. Точно това трябва да направим в момента - инфлацията иска таван на цени на енергоносители, иска компенсации за потребители. Не на последно място - догодина, ако няма работещ парламент, който да приеме законодателни изменения, битовите потребители излизат на свободния пазар и ще плащат над пет пъти по-скъп ток. Това не трябва да го допускаме“, категоричен е той.

„Ние сме заявили, че няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“, потвърди позицията на БСП Божанков и продължи:„Не мога да се съглася с това обявяване на коалиции, защото утре ще има други гласувания, по които партиите ще гласуват заедно, например ГЕРБ с “Продължаваме промяната“ за износ на оръжия. Абсурдно е някой да излиза и на база това да обявява коалиции“, обясни той и допълни, че да бъде избран най-възрастният народен представител за председател на парламента е тежък компромис.

„Асен Василев не е прав да обявява някаква коалиция на хартиената бюлетина“, заяви Божанков и даде пример с гласуване преди година на ДПС и “Демократична България“ за вдигане лимита за гласуване в чужбина извън ЕС: „Преценили са, че така ще вземат повече гласове. Тоест партиите следват някаква своя политика и не може на всяко едно гласуване някой да обявява коалиция“, смята той.

В това Народно събрание БСП има вече внесени няколко законопроекта и един от тях касае право на избор на избирателя дали да гласува с машина или с хартия. „Другите касаят данъчни облекчения за работещи семейства и повишаване на минималната заплата на 850 лв.“, каза още Божанков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Maliii,goliam rev,kak da platia velikata plata ot 850 leva,glavochi dage i bai mangau niama vi se hvane za tia mizerni pari
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 30: Стани ти работозател, давай големи заплати. Всички сте много умни, ама някой друг да мисли, как да изкара парите ид а ви ги плати нали! Направи ти бизнес и плащай заплати, щом смяташ, че е лесно.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30 Колко очакваш да плащам на хора дето не изработват и 500? Мръсни, нагли, крадливи, ама с огромни претенции, и като започнат и се оказва че нищо не знаят и могат. Ще му платя толкова като ми изработи същото х2. Или ми спести разходи.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Набързо прегледах темата и какво да видя,един или двама пишман-работодатели си блъскат главите как щели да осигурят Огромните заплати от 850 лева?Ами по хубаво да я затваряне тая държава щом не можем да мотивираме своите служители да ни изработят 3×850 за месеца и накрая да им дадем едни 850 лева!
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
теглиш кредити - вдигаш заплати, какви добри политици
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 28-Има основни под минималната. И едно членче от едно законче, има и много други по различни наредби и вътрешни правилници и т.н "Чл.5. Народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на Националния статистически институт. Основното месечно възнаграждение се преизчислява всяко тримесечие..."-Та вдигаш минималната,автоматично скача средната и от там...
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37 : Точно за това говоря. Неграмотни, прости и нагли. Е няма да получиш 430 евро. Освен ако не произвеждаш поне за 1000, но и тогава е под въпрос дали бих назначил подобни ... ще го нарека "хора", въпреки че не заслужаваш.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 35 : Плащам доста повече, но на хора, които струват доста повече. При мен заплатите почват от 3500, но искам умения, квалификация, развитие. Няма да дам и стотинка на някой дето не може нищо, не иска да научи нищо, че и ще започне да ме краде от ден първи.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32 : Андрешкото си ти. Плащам осигуровки върху 3400 лв, защото има таван на обезщетенията и пенсиите. Плащам върху толкова, колкото бих получил. А останалото се облага с данък, ама opъфляци като теб не се занимават с тези подробности, нали? "Една жена на пазара каза..." са ви най-достоверните източници, че ако седнете да си прочетете закона - пълно е с едни дълги и страшни думи дето ви затормозяват. Ей за това не заслужавате и минималната.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 30 : Излизал съм. И съм се опитвал да намеря читави хора, за да ги назнача, че и голяма заплата предлагах. НЯМА! Не стават за нищо, нямат базови познания по основни неща, а колко са прости не ми се обяснява. Те сами са си избрали да са такива, че и се гордеят с това. Ами......кой както си го направи.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28 : Ако си изпаднал до там да търсиш работа от "червени феодали и велможи по провинцията" - заслужаваш си минималната. Дори по-малко. Ако вдигнат минималната заплата ще вдигнат и максималният осигурителен доход, което ще ми струва доста пари. Нямам против да платя и повече, но искам нещо повече срещу тях. В крайна сметка ще бръкнат в джоба на успелите и кадърните, за да дадат на мързеливите и некадърните.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25 : О, има читави хора, но те не се интересуват от минималната, защото работят за доста повече, и струват доста повече. И именно читавите хора са тези, на които държавата ще бръкне в джоба да плати на не-читавите 80%, и за да може някои да си развяват популистката политика за социално равенство. Не сме равни и няма да сме равни, така че стига с тия глупости.
21
0
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Много удобно нали? Аз нищо няма да правя, ама европа е казала да получавам 50% от средната........ защото какво? Даваш ли повече че да искаш повече?
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 21 : Европа да си решава каквото иска. Някои просто не заслужават и минималната, и ако ЕС иска да осиновяваме мързеливите и некадърните - да им плаща издръжката. И ако може не от нашите данъци.
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук чуваме тези и от близкото обкръжение на президента, че единственият изход е президентска република, посочи Божанков. ---------- ами набийте му фypaжката до кръста, шут в гз и избори 2 в 1.
18
3
 
1
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Горнооряховски КЕ..Ш пардон суджук малко давате - 850 лв ,ние предлагаме 860 лв.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 : Получаваш колкото струваш. Ако струваш под минималната - взимаш минимална. Не е справедливо. Като искаш повече - трябва да дадеш повече.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
браво бе! 1800 не искате ли? МРЗ трябва да се премахне като понятие. Първо, то е инструмент на сивият сектор. И второ МРЗ е оправдание за мързеливите мрънкачи да получават повече, отколкото струват.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо 850 лева бе Божанков, защо се скъпиш, 8500 /осем хиляди и пестотин/ да стане минималната заплата и тотава, вместо българите да заминават за западна Европа, запаноевропейците ще започнат да идват при нас.
14
3
 
0
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
В миналото съм гласувал за БСП.Но с избора на феса за председател,и законопроекта за изменение на изборния кодекс,те вече "умряха" за мен.Правилното беше, въобще банкянските разбойниците да не се допускат до възлови места,дори и за председател на НС.