Костадинов: Българският лев е сред най-стабилните валути в света

Той заяви, че е отправил покана към проф. Стив Ханке по темата
24 окт 2022 12:16, Петя Славова
514
Костадинов: Българският лев е сред най-стабилните валути в света
Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова за повече разговори по темата  за влизането на страната ни в Еврозоната. Това стана по време на брифинг на партията пред Българска Народна банка.

Костадинов поиска България да запази своя лев и своята валута, която е по думите му, една от най-стабилните в света. Това потвърдил и Димитър Радев от ръководството на БНБ.

Лидетър на "Възраждане" обясни, че има отправена покана към проф. Стив Ханке, с когото на кръгла маса да се обсъди темата. "Ще поканим представители на БНБ и абсолютно всички заинтересовани, неполитически, граждани и парламентарно представените партии, обеща той.

"За съжаление липсва публичен дебат по въпроса. Всичко се предпоставя като нещо, което е взето като решение и въобще не подлежи на коментар. Искахме да се запознаем с анализа за ползите и вредите от влизането ни в Еврозоната. Доколкото разбрахме този анализ е готов, но кога ще бъде обявен пред обществото все още не е ясно", уточни още Костадинов и изтъкна довод, че не отговаряме на инфлационните критерии.

"Най-доброто решение, което да се защити е да се спрат всякакви действия в посока влизане на България в Еврозоната, която също има своите сериозни проблеми и притеснения", заяви той.

"Датата 1 януари 2024 г. трябва да се забрави, не е осъществима.", допълни депутатът и заяви, че еврото не е панацея.

Министерството на финансите, по думите му, отделило 10 млн. лева в бюджета си за да рекламира еврото. Според него така се дава само едната гледна точка.

Той заяви, че България и Румъния не са имали референдум, което не е нормално спрямо европейската практика.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
23
 
! Отговори
Хахах преди 1 година
Е нормално е да е стабилен левът. Все пак е фиксиран към втората по сила световна валута. И все пак, по-добре евро, че ако ей такива като копейкин решат да водят и "независима" валутна политика, курсът ще е х4 на сегашния и чао чао спестявания
27
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да сме вържани към далара, а не към скаппаното евро.
26
4
 
15
 
! Отговори
55 преди 1 година
Аб.е кре.тен, на лу.ди ли ни правиш или си много т.ъп по рождение
25
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато, копейкин ви предупреди, че санкциите ще ни ударят якоевроатлантиците лъжеха, че няма сега ни карат да пестим с еврото ще есъщто ще обеднеем драстично въпреки, че същите ни казват обратното.
24
9
 
3
 
! Отговори
Хе Хеееее преди 1 година
То и обезценяването му е сред най-силните в света.
23
4
 
28
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Ако днес развържат Лева от Еврото, 1 евро ще е 200лв. Бааах таз стабилност аз! Ако днес имате 2000лв в банка които са 1000 Евро, като развъжат "стабилния" Лев от Еврото, ще имат 2000лв които са 10 Евро!!! Колко по просто да ви обясни, че от "Възробване" ви лъжат?!?!?
22
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България трябва по най- бързия начин да се отърве от лева и да приеме еврото. Лева не е донесъл нищо добро и е измислен от руснаците за да сме зле.
21
4
 
18
 
! Отговори
Валутен борд преди 1 година
1лв. = 1DEM = 0.51 EUR. Какъв лев? Левът умря 1996-та година убит по времето на Жан Виденов.
20
5
 
24
 
! Отговори
бай Ламби преди 1 година
Ей аркадашлар, ако падне валутния борд и ша разбереш колко е стабилен Българския лев. Ти затуй ли си обърна рублите в евро и долари бре?Що ги необърна у левове а?Щот е много стабилен лева ли?
19
7
 
43
 
! Отговори
Е преди 1 година
Личи му, че не умен. Българският лев е вързан към еврото в рамките на валутния борд. Освободете го и ще видите как със сто хиляди си купуваш хляб. Ние и сега сме в ситуация, че сме изравнени с еврото. Обаче не ползваме предимствата, гаранциите и обезщетенията на еврозоната. А, колко ли "умен" трябва да е човек, за да вярва на този.
18
6
 
8
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Валитата е стабилна когато икономиката е стабилна. Да ама ние сме в дългова спирала и огромен дефицит. И разбирам защо сме и в политическа криза, такива елементарни частици трябва да ви няма.
17
5
 
14
 
! Отговори
Пич преди 1 година
Пич, българският лев няма собствен живот, защото е привързан с твърд курс към еврото. Тоест, колкото евра притежаваш, толкова левчета можеш да печаташ. Това всъщност означава "валутен борд", както е дефиниран от Ханке. Но също означава, че в момента спадът на еврото ни повлича и нас в инфлацията, което вече го усещаме по джобчетата си. Иначе хубавото на борда е, че научава на финансова дисциплина и можем да се привържем към друга валута или към цената на златото да речем. Поне хипотетично.
16
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смърт за Еврото. Дано се разпадне ЕС преди да ни набутат еврото
15
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Левът е стабилен, защото курсът му е фиксиран/вързан към еврото на 1:1,9583 През 1990- те помните ли какъв ужас бяха курсовете на валутите бяха по 4000 четири ХИЛЯДИ лева за 1 долар.
14
13
 
47
 
! Отговори
Бай ви Митьо преди 1 година
Приберете го този в лудница.По откачен е от Сидеров. Ще го натупат някъде из София...
13
9
 
43
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Искам тоя *** да ми обясни на база на какво Българския Лев е най-стабилната валута в света!!!! Силна и стабилна икономика ли имаме? С потенциал за разтеж през следващите години? Положителна демографска тенденция в следващите години? Ниска корупция? Стабилна банкова система? Колкото по-бързо примем Еврото,толкова по-скоро ще са защитени и малкото спестявания които имам!!!Иначе - бутане на борда, зануляване на народа, гражданска война - това търсят кукловодите на тоя ***!!!!
12
8
 
25
 
! Отговори
пет преди 1 година
леле колко си *** Копейкин
11
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейка, къде е 1вото място на изборите? Що така само 8% изпаднали бачкатори те подкрепиха, а?
10
13
 
29
 
! Отговори
Копейката е мърша преди 1 година
Левът е стабилен щото е свързан към еврото. В момента вече на теория все едно сме приели еврото, освен всичките минуси които имаме защото още на практика не сме.
9
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е доста ограничен , България е във валутен борд от 25 години!!!