Договорът за още 8 самолета F-16 мина и на второ четене

Депутатите го приеха със 151 гласа "за"
25 ное 2022 13:58, Александър Попов
200
Договорът за още 8 самолета F-16 мина и на второ четене
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Със 151 гласа „за”, 42 гласа „против” и 8 гласа „въздържали се”, депутатите одобриха на второто четене договора за доставка на още 8 самолета F-16, предаде БГНЕС.

И на второ четене законопроектът скара депутатите от ПП и ГЕРБ.

Преди гласуването Искрен Митев от ПП коментира, че първите самолети са "неизползваеми", ако сега не се подпише договора за втората партида.

„По времето на ГЕРБ не е била осигурена нужната техника. Партията, обслужвала нечий чужд интерес, е направила така, че сега да се нуждаем от нова доставка самолети.”

Христо Гаджев от ГЕРБ обясни за обвързаността между първата и втората партида доставки на самолети F-16.

„Благодарение на първия договор ние сега имаме възможност за разсрочено плащане. Второ, цените са класифицирани и инфлацията от 2019 г. до сега не се е отразила на цените на втората партида. Ние имаме нужда от тези нови 8 самолета, защото няма как да бъдем конкурентно подготвени”, подчерта още Гаджев.

Асен Василев от ПП пък уточни, че индустриалното сътрудничество между първия и втория договор за самолетите отново е поставяло България в неизгодна позиция. "Ако имаше клауза, която доказва, че ще платим втората партида самолети, когато получим първата, тогава щяхме да подкрепим този закон.”

На различно мнение, обаче, са други членове на партията. „Дебатът касае отбранителните способности на българската армия. Най-после има адекватно предложение, има процес по закупуване на нов изтребител, сега решаваме колко броя самолета да закупим, не дали да го правим. Експертите заявиха ясно, че 8 самолета са напълно недостатъчни за нашите отбранителни способности. България има нужда от охрана на своето въздушно пространство, ние сме лоялен член на НАТО, на километри от нас се състои война, а ние трябва да бъдем добре подготвени. От логическа, стратегическа и техническа гледна точка ние се нуждаем от тази втора партида самолети”, заяви Петър Петров от ПП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: F-16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
10
 
! Отговори
БГ Колония преди 1 година
На една колания не и трябват избори! Само се бъзикат с хората, които наистина варват, че власта е на народа и създават илюзия за свобода сред колониалното носеление!
143
1
 
15
 
! Отговори
БГ Колония преди 1 година
От какво ще се защитаваме бреее? Ниесме вече превзета от САЩ нео колония?? Ако друг ни иска за колония, САЩ да ни защитават!!!
142
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно, колко още злини трябва да изтърпи българския народ ? Едно нещо обаче е сигурно. Възмездие ще има. Ако не тук, то горе (или по-точно доле). Съветвам политикантите да се радват на окраденото, дорде още могат !
141
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите са пуснали по един плуг и орат дълбока есенна оран от яд и омраза. Това е положението господа русофили, Русия трябва дй се страхува от нас, а не ние от нея.
140
2
 
16
 
! Отговори
БГ Колония преди 1 година
На една колания неи трябват нито правителство нито самолети! А колониалният данък да се нарича така- колониален данък! А не пари за охрана като при мафията!
139
1
 
10
 
! Отговори
БГ Колония преди 1 година
Няма нужда от правителство! Само колониален губернатор, да кажем американскят посланик! Ако не и Урсула става губернаторка на Европа е все пак!
138
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре да си купим руско ПВО за защита..илиирански дронове- по евтини и по ефикасни изглеждат от самолети!
137
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Калеко Алеко Добре си напраскал тук тези лозунги сороски ***! Браво, появи се пак да ни пускаш пушилки из форума. Колко ти дават от сороските НПО за пост, сподели и това ако обичаш.
136
0
 
4
 
! Отговори
L. преди 1 година
Много държим да си получим чертежите!
135
1
 
5
 
! Отговори
nqkoi до 136 преди 1 година
Врабче в ръце което е годно да лети още година? Нямам нищо против миговете стига да са безопасни за пилотите и да може да ги поддържаме. Иначе лихвите като цяло на пари над 1 милион до скоро бяха негативни така, че по-скоро щяхме да загубим. Дали F-16 е най-удачното решение си е друг въпрос? Преди гледахме да се слагаме на руснаците, сега само на американците. За съжаление никой не гледа какъв е интереса на България.
134
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 131 Абе наивнико, какво ти се подновява бе?!? Това, което го нямаш ли ти се подновява??? Сещаш ли се, след 15 г ако изобщо ни доставят американските самолети те за какво ще са подходящи? Ще стават само за въздушни мишени.
133
0
 
6
 
! Отговори
ти да видиш преди 1 година
Не е нужно да си експерт,за да разбереш че 8 или 16 самолета са крайно недостатъчни,но какъв продажник трябва да си да купиш 8 или 16 последен модел самолети за 4-5 млрд.(със сигурност цената няма да остане тази),а не 40-50 използвани за същата сума,както направиха немалко страни ЧЛЕНКИ НА НАТО?!?Доколкото до войната,която се води до нас,самолетите докато пристигнат и пилотите докато се подготвят ще минат поне 5-6 години,а дотогава тази война само историята ще я помни....
132
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До nqkoi до 131 За кои F-16 бръщолевиш приятелю, за тези, които нито ги имаме, нито ще ги получим в обозримо време, а??? Може ли да сметнеш само лихвите на замразените ни пари, ако бяха в банка, а не в тази сделка с американските мошеници до сега? И какво ти пречат МИГ-овете, когато нямаш и няма да имаш кошниците F-16? По-добре врабче в ръцете от колкото гъска в небето...
131
1
 
5
 
! Отговори
Топ Гън 2 преди 1 година
Да и тапицерията на седалките е нова!
130
5
 
4
 
! Отговори
nqkoi до 131 преди 1 година
По-добре да се седим с мигове а? Един Ф-16 от най-новите е много по-модерен от тези от 1987 година.
129
9
 
4
 
! Отговори
до 131 преди 1 година
модела на самолета може да е стар но радарите и друга техника се подновява постоянно. Разбирачееее
128
10
 
2
 
! Отговори
do 123 преди 1 година
Яде ги само по анимационните филмчета. Тя и руската армия беше голяма работа :)
127
4
 
13
 
! Отговори
Топ Гън 2 преди 1 година
Топ Гън 1 с Ф-16 е от 1987 година!!!! Тва НОВА техника ли е бе??
126
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 129Винаги има надежда братле, иначе нямаше да пиша тук и да избягам от проблемите, както повечето от приятелите ми :) Требва да осъзнаем, че ние си го правим, не онези 240 муш мороци, дето се услушват как ще реагира народа :)))
125
2
 
14
 
! Отговори
Топ Гън преди 1 година
Утре ще гласуват да наемат Том Круз за инструктор за още 200 милиарда. Защото само той още си спомня как да лети със старите Ф 16..