Договорът за още 8 самолета F-16 мина и на второ четене

Депутатите го приеха със 151 гласа "за"
25 ное 2022 13:58, Александър Попов
200
Договорът за още 8 самолета F-16 мина и на второ четене
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Със 151 гласа „за”, 42 гласа „против” и 8 гласа „въздържали се”, депутатите одобриха на второто четене договора за доставка на още 8 самолета F-16, предаде БГНЕС.

И на второ четене законопроектът скара депутатите от ПП и ГЕРБ.

Преди гласуването Искрен Митев от ПП коментира, че първите самолети са "неизползваеми", ако сега не се подпише договора за втората партида.

„По времето на ГЕРБ не е била осигурена нужната техника. Партията, обслужвала нечий чужд интерес, е направила така, че сега да се нуждаем от нова доставка самолети.”

Христо Гаджев от ГЕРБ обясни за обвързаността между първата и втората партида доставки на самолети F-16.

„Благодарение на първия договор ние сега имаме възможност за разсрочено плащане. Второ, цените са класифицирани и инфлацията от 2019 г. до сега не се е отразила на цените на втората партида. Ние имаме нужда от тези нови 8 самолета, защото няма как да бъдем конкурентно подготвени”, подчерта още Гаджев.

Асен Василев от ПП пък уточни, че индустриалното сътрудничество между първия и втория договор за самолетите отново е поставяло България в неизгодна позиция. "Ако имаше клауза, която доказва, че ще платим втората партида самолети, когато получим първата, тогава щяхме да подкрепим този закон.”

На различно мнение, обаче, са други членове на партията. „Дебатът касае отбранителните способности на българската армия. Най-после има адекватно предложение, има процес по закупуване на нов изтребител, сега решаваме колко броя самолета да закупим, не дали да го правим. Експертите заявиха ясно, че 8 самолета са напълно недостатъчни за нашите отбранителни способности. България има нужда от охрана на своето въздушно пространство, ние сме лоялен член на НАТО, на километри от нас се състои война, а ние трябва да бъдем добре подготвени. От логическа, стратегическа и техническа гледна точка ние се нуждаем от тази втора партида самолети”, заяви Петър Петров от ПП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: F-16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди да умре от рак, Николай Хайтов искаше да избие депутатите в парламента.."Баща ми Николай Хайтов искаше да отиде и да избие политиците предатели"... Знаеше, че страда от остра левкемия и ми каза "Сандо,моята се е видяла,ама ще внеса пистолет в парламента-мен няма кой да ме провери и колкото мога ще изтрепя, ще ги взема с мен, това тяхното вече не се търпи!!!!" ..... Това великия Хайтов го е казал 2001ва!!!! Сега нещата са в десетки пъти по зле.
123
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
самоунищожаващият се народ! факт. хора бягайте от тази дупка докато все още можете, това става по зле от Сомалия. Какво ще направите с тези 16 бъдещи самолети, какво? но за 5 млрд $ можеше да се направи адски много - от болници, до анимални, до библиотеки, до асфалтиране на потъналите в дупки улици, до нова военна техника като машини, танкове, дори 2-3 хеликоптера и дронове. Смешници, бългорубйци сте
122
3
 
8
 
! Отговори
Топ Гън 2 преди 1 година
Топ Гън 1 с Ф-16 е от 1987 година!!!! Тва НОВА техника ли е бе??
121
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Разбирач Не съм гоуем, просто казвам братле, Живков наистина искаше да присъидини България към СССР, не знам защо са му отказали рашките, мейби щото знаят, че сме трън в зад ника :)))) Малък съм, не съм бил по тези времена мен, даже не съм се родил тогава, но го знам от родителите ми :))
120
3
 
11
 
! Отговори
Царят е гол преди 1 година
БГ към САЩ: Много са ви хубави самолетите ваше Величество! И крила си имат и седалка! Супер! Едно дете: Мамо, ама аз не виждам самолети?
119
2
 
12
 
! Отговори
БГ колония преди 1 година
Няма нужда от правителство! Само колониален губернатор, да кажем американскят посланик! Ако не и Урсула става губернаторка на Европа е все пак!
118
5
 
2
 
! Отговори
До Разбирач преди 1 година
Гоуем си разбирач и ти :) яре отивай си играеш някъде. Такива като теб дет си мислят, че ни продават остарели самолети са само за един як бой.
117
3
 
10
 
! Отговори
Бай Ганйо преди 1 година
Много го увеличиха тоя колониалин данък!!
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре да купуват "Байрактари", че ще трябват.
115
5
 
3
 
! Отговори
до 109 преди 1 година
"Трошки" :)) вие смешници си мислите, че бойните самолети са като при колите дет ги карате :) големи сте ми разбирачи всички :) ако хвана една сопа :)
114
0
 
7
 
! Отговори
do 116 преди 1 година
Е как ще ни приемат за 16 република като нашата роля беше на буферна зона с ЕС. Ако стане война със запада ние заминавахме първи.
113
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 116Живков искаше, даже предложи на рашките да станем техна република, те отказаха :))) Комунделите са много сбъркани мен, там спор нема :))) Още си спомням режима на тока, опашките за хляб, опашките за Нова година за БАНАНИ........хахахаха :)))
112
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не можахме да станем 16та република на СССР, ама поне да станем 51ви щат на САЩ та белкем падне тоя васален данък робство.
111
2
 
8
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Повтарят се подвизите на ген. Луков - купува се остаряло въоръжение на завишени цени.
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов Когато нема какво да кажеш, почваш с пенсиите.......хахахаха :))) Истината боли мен, не е спестявам за вас слепоумните :)))
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно нещо не мога, ама наистина не мога да разбера! Какви ПП и Герб като няма сформирано правителство?! Съгласно конституцията страната трябва да се управлява от временно правителство докато не бъде създадено окончателно такова! Това е абсолютно безумие!
108
3
 
9
 
! Отговори
М преди 1 година
До Българин-----Прав сте. Народен съд отново трябва да има. Отдавна вече не се питам защо в предишния комунистите са съдили интелигенция - депутати, министри, адвокати, лекари, учители, бизнесмени и т.н. защото и тогава са били предатели на народния интерес.Български депутати но не работят за българския народ.
107
6
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Българин/108"А увеличението на пенсии, минимална работна заплата и други разходи - не мина." - дано и да не мине! точно тези некадърни и неграмотни про'с'таци гласуват първи за ес и нато и Дарвин трябва да възтържествува!
106
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Ф-16 толкова чакане, че даже курсове карали в симулатора.......смех в залата :))) Ще кажеш чакаме Ф-35, а не трошките Ф-16 :)))
105
8
 
8
 
! Отговори
М преди 1 година
как дружно и добре работят когато става въпрос за финансовите интереси на менторите им и за техните комисионни.