Президентът на Косово официално посрещната от Радев

Двамата ще обсъдят теми от двустранния и регионалния дневен ред
Обновена: 30 ное 2022 12:25 | 30 ное 2022 12:20, Елка Василева
39

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Започна официалното посещение на президента на Косово Вьоса Османи-Садриу, която е у нас по покана на президента Румен Радев.

Президентът Османи-Садриу беше посрещната от президента Радев с официална церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Бяха изпълнени химните на България и Косово от Гвардейския представителен духов оркестър. Държавните глави приеха строя на  почетния гвардейски караул. Президентът на Косово положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

България ще бъде ангажирана с мира и стабилността на нашия регион. Ще продължим да бъдем щит пред всякакви заплахи. Това заяви президентът Румен Радев по време на съвместни изявления с косовския президент Вьоса Османи, предаде БГНЕС.

България подкрепя активните усилия на Косово да се изгради като модерна държава. Обсъдихме европейската перспектива на Косово. За нас бъдещето на Косово е в ЕС. Приветстваме солидарността на Косово по отношение на позицията на ЕС спрямо войната на Русия в Украйна. България подкрепя усилията на Косово за членство в Съвета на Европа, каза Радев. Той подчерта, че България продължава да полага усилия за укрепване на сигурността на Балканите. Общо изразяваме подкрепа за народа на Украйна. Благодарение на усилията на България има стъпки на ЕС за смекчаване на енергийната криза в региона. Страните от Западните Балкани трябва да докажат своята привързаност към ценностите на ЕС. Важно е и добросъседството. Договорихме се за сформиране на работна група за разрешаване на проблемите и предизвикателствата в енергийната област. Ще окажем необходимата помощ и на Косово, посочи още Радев.

Гражданите на Косово с българско самосъзнание да получат равни възможности с останалите граждани на Косово. Очакваме Косово да намери механизмите за защита на правата на българите. Благодаря на президента Османи за поетия ангажимент да работим за това, добави президентът Радев.

От своя страна президентът на Косово Османи заяви, че разглеждат България като партньор и съюзник. Разчитаме една на друга в Европа. Косово минава през различни реформи за засилване на върховенството на правото, посочи Османи.

 


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
0
 
! Отговори
Ако през 99 - та преди 1 месец
Не бяха нападнали сърбите за Косово, а нас за Кърджалийско, сърбите щяха да участват с удоволствие и да ликуват за смъртта на всеки невинен Българин! Съдавайки "македонските нация и език" и обезкървявайки Западните Покрайнини - от 120 хиляди Българи през 19 - та там има само под 20 - тина хиляди днес, сърбите показаха, че целта им е пълно унищожение на България, Българщината и Българите! Нека подкрепим Илирските ни Братя - Албанци, ако искаме да съществуваме като Народ! Трако - Илирско Братство!
27
1
 
1
 
! Отговори
Президентът преди 1 месец
До ЕвроатлантактикНа Албания и Косово е Байрам Бегай! Да Живей Трако - Илирското Братство против сърби и гърци!
26
2
 
1
 
! Отговори
Косово преди 1 месец
До ТониЕ Албания, а Македония - България! Да живей Трако - Илирското Братство!
25
1
 
1
 
! Отговори
Ще има преди 1 месец
До АнонименСевероизточна част от Албания! Да живей Трако - Илирското братство против сърбо - гръцките бандити и разбойници!
24
2
 
1
 
! Отговори
Нека преди 1 месец
Българо - Албанското Балканско ядро се обедини срещу бандитската сърбо - гръцка периферия! Да живей Трако - Илирското Братство! Македония е България, а Косово - Албания! Слава на ВМРО и АОК!
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 8 Разбира се , че ще се харесваме на САЩ с които имаме най-голям стокообмен от всички държави на света ....а ти отивай да мреш и да гледаш портрета на *** путин
22
2
 
3
 
! Отговори
Косово е окупирана преди 1 месец
Косово и Метиохия са окупирани от НАТО. Косово е Сърбия и Сърбия е Косово. Косово е изкуствено създадена държава.След като не е призната от Русия, Китай, Испания и още куп държави, тя е нелигитимна.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Президентката"
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия па двамата циркаджии?!? Намерил Радев кого да посреща, сякаш всичко останало ни е цветя и рози...
19
0
 
4
 
! Отговори
три моренца преди 1 месец
Щели сме да бъдем щит срещу всякакви заплахи!Ама дантелен.Канят чужди войски "уж" да крепим нашата сигур-т,а сега се оказа,че имат излишък от възможности.РР отдавна е почнал една опасна заигравка,но народа нац.катастрофи не прощава никому!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Косово ми е Херсон, ама не съвсем :) :)
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Косово = македония = Украйна = тайван
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И от какъв зор тази ще полага нещо за незнайния войн? Струва ми се прекалено.
15
5
 
9
 
! Отговори
Тони преди 1 месец
косово е Сърбия
14
2
 
9
 
! Отговори
9689 преди 1 месец
Радев,какво правиш в измислена държава?
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази ли президент на Косово - джендърията не прощава и мюсолманите..
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аве , Зеленски нещо закъсня днескЪ !
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такива почести са прекалени за държавен глава на измеслена държава,ама нали е първи натовец Радев
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държава Косово няма
9
5
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
Щом е срещу србите, значи е добре за нас. Тива подло племе трябва да бъде заличено! Србе на врбе