ДПС и Габровски на едно мнение: Нужно е работещо правителство

От движението питат за целите на бъдещия кабинет
75
ДПС и Габровски на едно мнение: Нужно е работещо правителство
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кандидатът за премиер на ГЕРБ проф. Николай Габровски се срещна с представители от ПГ на Движението за права и свободи. Пред тях той представи визията си за съставяне на правителство с първия мандат.

"Задачата, с която съм натоварен, е доста тежка в тази политическа ситуация. Желанието ми е ако успеем да изградим екип от професионалисти без ярка политическа окраска, които да могат да преведат България през тези критични месеци, за да избегнем влизането в нов цикъл на предсрочни избори. Защото, ако сега не съставим правителство, има опасност от следващи и по-следващи избори", заяви Габровски.

Още по темата

„Бихме искали да ви поздравим с тази отговорност, която поемате в тази критична за страната ситуация. Бегъл поглед върху вашата биография говори, че нямате нужда от партийно-политическите противоборства, които се наложиха в нашата страна. На политическия терен трябва да се търси нормалността. За нас това не е чужда тема. Нормалността за нас минава през диалога. За да има кабинет, за ДПС нормалността е аксиома, но освен аксиомите, оттам нататък трябва да търсим и формулите. Затова за нас е много важен елемент и програмата - цели, приоритети, включително и професионалния състав на кабинета", заяви Карадайъ, цитиран от БНТ.

Габровски отговори, че за момента не може да оповести персоналния състав на проектокабинета, но той ще е съставен от експерти, отдалечени от политическите партии. Очерта и приоритетите си - законите по Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозоната, борбата с корупцията.

"Трябва да се продължи в посока работещ парламент, който дори и да си постави само няколко цели, да има хоризонт да ги изпълни. Като гражданин се чувствам лично засегнат, че ни отделят в отделна група за Шенген. Това е сигнал, че при нас нещо не е както трябва. За еврозоната, където също изпускаме срокове, за мен няма колебание къде е нашето място и към кое семейство принадлежим. Трябва да бъдат положени всички усилия. Ако влезем в цикъл на предсрочни избори, вероятността за положителен развой за еврозоната намалява драстично", посочи той.
Габровски отново подчерта готовността си да търси конституционно мнозинство в 48-ото Народно събрание за осъществяване на съдебната реформа.

От ДПС определиха темата като "политическа дъвка" и изразиха съмнение, че партиите, които я сочат като приоритет, искат наистина да направят нещо по въпроса.

"Промените в Конституцията и правомощията на главния прокурор много хора го ползват за политическа дъвка, но малко са хората, които правят нещо или са направили. От ДПС, чувайки много политици, които ползват понятието "реформа в съдебната система", за да се опитат Народното събрание да кадрува в съдебната система, направихме своята част - разписахме проект за промени в Конституцията и черно на бяло го предоставихме на всяка ПГ в 47-ото НС. И тези, които ползват темата като политическа дъвка, след това видяхме техните действия - точно нула, нищо! А ние отворихме възможност за диалог. Явно за някои от политическите партии е по-важно партийно-политическото експлоатиране на някои теми, а не тяхното решаване. Така че по тази тема имаме еднакви виждания, въпросът е пътят да се извърви. Дали някой има желание да извърви пътя, това е друга тема", посочи Карадайъ.

По темата за Шенген той призова да се анализират пропуските на страната през последните години. Според него са липсвали разговори, диалог и единни действия на българските политици, институции и дипломация.

"С честите избори, смяната на правителства и отказите за диалог и разговори по важните за страната теми, стигаме до такива ситуации, в които трудно можем да си отговорим на някои въпроси. За плана за възстановяване - има едни 60 милиарда, които стоят на трупчета в Брюксел и не се знае дали ще ги вземем. За да има тройка от тотото, трябва да пуснем фиш, а ние не сме си разписали фиша", каза Карадайъ.

Той призова за усилия в посока на това евросредствата да стигнат до българските граждани. Габровски изтъкна, че тезите на ДПС показват, че по повечето неща мислят в една посока, но ако няма работещо правителство, няма как да бъдат изпълнени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: ДПСГабровски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ,ДПС и Стефан Янев,не могат да излъчат правителство! -:) Избори на пролет!
23
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
23 Сега ще зе заемат с работа, можещите. За да поправят безобразията на шарлатаните от ПП и компания. Само национално -отговорни партии виждат спешната нужда от можещо правителство, към днешния момент.
22
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се вземат!Борисов премиер,Шиши министър на финансите!
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заедно срещу шарлатанията в ПП. Няма време, на страната е нужно работещо правителство. Хр. Иванов, културтрегера на Бобоков, да не бърза да дава негативни оценки, защото точно той и АА гнома, теглят ДБ към пропастта.
20
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше Редовно правителство, избрано на Редовни парламентарни избори, но вие чрез машата си ИТН го свалихте. Сега си сърбайте попарата.
19
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли учудени? Моделът ГЕРБ-ДПС си действа на пълни обороти. Пуф паф. Караме черните чували с хартията. Пуф паф. Благодарим на БСП.
18
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какъв нормален тон говори този световно неизвестен доктор? Нима не му е известно,че този просташки мутренски тон използва и наложи в политиката не кой да е,а лидера на ГЕРБ Бойко Борисов,на който Габровски е протеже! Самия факт,че Габровски се е хванал на въдицата на Бойко Борисов, който е наложил този просташки и мутренски тон,и не го осъжда като кандидат за министър председател именно предложен от Бойко Борисов,не говори хич добре за Габровски!
17
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не се прегърнат сега, може де се прегръщат в затвора за корупция и кражби от народа и на европари
16
6
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами ГЕРБ да направят коалиция с ДПС и Стефан Янев, в крайна сметка колкото и да се плюе по ДПС, то с нищо не е по-лошо от БКП-БСП, семейния бЪрдак на кумците, комиците и любовниците, и мравоядите и гномовете от бутиковата партия на Черепа, Прокопиев и Маджо ... Дори да е правитерство на малцинството си струва да се опита на фона на политическата и останалите кризи, разрухата и безвремието които настанаха под юмрука на фигуранта ... !!!
15
3
 
3
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Тези от ДПС и Герб имаха редовно правителство. Те сигурно са го проспали този факт, понеже са били на погребениято на почетните им лидери Борисов и Доган. Мненията им на тези изобщо не интересуват българските бизнесмени. Лично мен ме интересува колко от работниците си да уволня, за да имам пари за мнималните заплати. Честито на Четящите коментара ми. Особено на работещите в БНБ.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЛАСУВАШ ЗА ГЕРБ, ПОЛУЧАВАШ ДПС!
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ = ДПС !
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ще има ох ДПС ох кеф.
11
4
 
7
 
! Отговори
ВЪРТЯТ СУЧАТ преди 1 година
ЦЕЛТА ВИНАГИ Е ЕДНА > ДА ДАДАТ ВЛАСТТА НА ТУРЦИТЕ
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко? Не!!!
9
2
 
9
 
! Отговори
Черноризец Хлабав преди 1 година
Страхотна изненада, че са на едно мнение!
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един съвет - "кандидата за премиер на ГЕРБ Николай Габровски" може да го съкратите на "момчето на Бойко".По-лесно се разбира и не се налага да се помни име на някакъв човек, който след 3 месеца ще е сменен както се случи с всичките преди него.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден ГЕРБ и техните корумпирани медии разпространяват лъжи след лъжи и фалшиви новини. Всеки ден манипулират общественото мнение техните стотици агенти. Всички, които са участвали в кражбите и далаверите. Всички, които са спасявани от заслужени съдебни присъди. Всички за които има информация в КПКОНПИ, а те не са никак малко. Всички са активирани. Но този път насреща си имате енергията на обществото. Няма да ни разделите, нито с фалшиви юмруци на фалшиви генерали, нито с лъжите и манипулации
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да е очаквал нещо друго - те крадат заедно повече от 15 години.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е превзета отдавна ....2009г от Мафията ........ !!!Мафията е Олигархична Клика с политическо представителство Турската Етническа Групировка , части от класически-комунисти и гербо-комунисти ПРО СТАК !Това е Мафията която управлява и днес България !Оголването на истината за този факт през 2020 , пренавиването на Диктаторският режим с действията на ПРЕСТЪПНИКГЕШЕВ ..... наложиха манерви с които да се заглуши недоволството на населението !