Окончателно: Депутатите решиха, че изпращаме военна помощ на Украйна

Обновена: 9 дек 2022 15:42 | 9 дек 2022 13:36, Камелия Цветанова
234
Окончателно: Депутатите решиха, че изпращаме военна помощ на Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите решиха, че България ще изпрати военна помощ на Украйна.

„За“ гласуваха 148 депутати, „против“ - 46, а „въздържал се“

Очаквано против гласуваха от „Възраждане“ и БСП, с изключение на социалиста Явор Божанков, който се отцепи от партийната повеля и гласува "За".

Още по темата

Позицията на левицата е, че по този начин България се въвлича във войната.

Борислав Гуцанов от БСП коментира, че решението на НС е прието по лековат начин без присъствието на министъра на отбраната, без главнокомандващ, без министър-председател.

"Направихте всичко възможно България да стане максимално близка до този конфликт. Дава се възможност и за участие с жива сила в този конфликт, не знам дали разбирате какво извършихте", посочи той.

Още от сутринта социалистите се обявиха против обсъждането на решението.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че въпросът за предоставянето на българско оръжие за Украйна е принципен. "С тези свои действия тук евроатлантическата тълпа ще засили още повече анти-европейските усещания на българите. Не забравяйте, че някой ден ще ви се наложи да плащате за тези решения", подчерта той.

Стоян Михалев от Демократична България каза, че тяхната парламентарна група ще подкрепят това решение. "Ние трябва като хора да подпомогнем тези изтезани и измъчени хора, които бяха атакувани от агресивна държава. Ние ще подкрепим това решение, защото това оръжие е ценно за тях. Това е малко оръжие, така обаче ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят", категоричен е той.

Борислав Гуцанов от БСП отвърна на Михалев, че е много странно, когато хора като него правят изказвания кое е много и кое е малко. "Винаги сме били част от цивилизования свят, да не само тези 18%, които са част от англосаксонския свят, да са част от цивилизацията? Такова разсъждение от народен представител не буди нищо добро.", каза той и добави, че никога оръжието не е довело до нищо добро.

Отговорът на Михалев не закъсня. "Народното събрание не е изпълнителна власт.",, подчерта той и добави, че експертите са си свършили работата и са преценили какво въоръжение можем да дадем. "Народните представители имат правото да се произнесат", категоричен е той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова народните представители да не употребяват темата за тясно партийни политически интереси. "Не веднъж сме споделяли от тази трибуна, че ние трябва да бъдем лоялни, но освен лоялни и достойни членове в съюзите, в които членуваме, а именно ЕС и НАТО, естествено като отстояваме нашите национални интереси", каза той.

Христо Гаджев от ГЕРБ поздрави Божанков за позицията, която той е заел. "Малко по-рано днес се каза, тук всички партии са за мир, но тук има партии, които са за руския мир, радвам се, че от БСП има хора, които не са за руския мир, а за мир по принцип. Въпреки всичките глупости, които бяха изказани, включително от вашата парламентарна група, да това решение е продиктувано от военната експертиза и тя е казала какво може и какво не може и съгласувано с украинската страна и е нещо, което им е изключително необходимо, за да защитят цивилното население и да няма цивилни жертви в Украйна", подчерта той, цитирин от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оня тлуп Христю Иванов катп е такъв голям украинец да ходи на фронта. Нас какво ни замесва?
89
2
 
5
 
! Отговори
Хххх преди 1 година
До 94Да ама укропитеция не е в НАТО...най-добре е да с епратят остарели или пред бракуване оръжия...както направиха Италия и Германия.
88
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо търсят работници в Арсенал? Поръчките им трябва да се саботират. И в Терем също.
87
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в НАТО сме. Разбира се, че ще пратим...
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея нали са служебни. Ние не сме ги избирали. Решенията им са нелегитимни.
85
2
 
11
 
! Отговори
зАз преди 1 година
После да не ревете - " Ама нас защо, бе?".
84
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заседанието закрито, крият се като гризачи значи яко ни ощетяват.
83
1
 
13
 
! Отговори
София преди 1 година
Срам ме е от това правителство, за което беше важно 2 дена да се занимава с проблемите на Украйна, вместо с по-наболелите проблеми на България. С това нещо за сетен път се доказа, че нечии интереси са по-важни от нашите собствени, от нашият собствен нормален живот. Така че, на следващи избори няма да гласувам, за да потъне още повече избирателната активност, докато най-накрая тая прокажена система не се разпадне, заедно с целият безсмислен, анти-български парламент.
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ни я платят ли или ще ни дължат при? На нас никой не ние дал нищо ей така включително планът за възстановяване ще връщаме ние парите, ама ни изредиха 100 словия ми не ви искам борчовете бе.
81
16
 
1
 
! Отговори
траур у русофилите преди 1 година
Черен ден за българското русофилство. Русофилите да закачат траурни лентички на реверите, а клубовете на БСП и Възраждане да спуснат черни знамена до задължителното руско знаме.
80
1
 
9
 
! Отговори
До 83 преди 1 година
Докладвай бе трроле. ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА НЯМА ДА ДАДЕМ! ЩЕ ПРОТЕСТИРАМЕ И ЩЕ СЕ БУНТУВАМЕ!
79
0
 
3
 
! Отговори
До ДО 66 преди 1 година
за военна полиция и военно контраразузнаване да си чул? има кой да те накара споко....само че тва не е ЦС и на живо калашника рита доста, и на горе и на дясно, да знаеш... ;)
78
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Центаджиите налазиха форума. Бяха позадрямали в петък след обяд, ама от козяк ги сръчкаха и сега глей ентусиазъм:))))))))
77
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
77 ИЗВЪРШВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ НАЦ СИГУРНОСТ - ЗОВЕ ЗА МАСОВИ БЕЗРЕДИЦИ И БУНТОВЕ! ЩЕ ГО ТРИЕШ ЛИ ИЛИ ДА ДОКЛАДВАМ КЪДЕТО ТРЯБВА, ИЗГАРЯШ БАРАБАР С НЕГО!
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бунт не, ама един по един. 155 малки негърчета по Агата Кристи.
75
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И така - военнаата помощ да се състои от 240 български хрантутници,заминаващи на руско-украинския фронт, от които: Знаменосец - Явор Божанков, тръбач - Христо Иванов; духачки - Надежда Нейски,Елена Поптодорова,Екатерина Захариева;К.Нинова; редници в първа редица - Даниел Митов,Соломон Паси,Росен Плевнелиев,Илиян Василев,Иво Инджев;завеждащ кореспонденция от *** и мирковци - Виктор Николаев и екип новини на Това тв и екип новини БТВ +шефа на БНТ - Емил Кошлуков .
74
10
 
1
 
! Отговори
ДО 77 преди 1 година
АЙДЕ БЕ БУНТАРА, НАПРАВИ БУНТ И ЛИНЧ ВЕ! КОПЕЙКА ЖААЛКА! ГАВАРИШ ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ!
73
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После тия да не питат защо имало Народен съд. Ами ето за това е имало Народен съд и пак вървим натам
72
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако руснаците ударят с ракети българския парламент, голяма част от българския народ ще празнува и ще си сипят ракийка.
71
3
 
16
 
! Отговори
БУНТ, ЛИНЧ преди 1 година
БЪЛГАРИЯ НЕ ЖЕЛАЕ ДА ДАРЯВА ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА!