Явор Божанков остава независим депутат в 48-ото НС

Не са го търсили от ПП и ДБ да е кандидат на следващи избори
Обновена: 11 дек 2022 10:30 | 11 дек 2022 10:27, Елка Василева
114
Явор Божанков остава независим депутат в 48-ото НС
Снимка: архив, БГНЕС

Явор Божанков остава независим народен представител в 48-ото Народно събрание. Това съобщи той пред bTV.

"Аз стратегия не съм имал. В момента вървят спекулации дали отивам в друга парламентарна група. Нови проекти не съм нито мислил, нито съм взимал решение. На този етап независим ми звучи чудесно. Не приемам този призив - веднага напусни Народното събрание, защото не си бил коректен спрямо своите избиратели", коментира Божанков.

Още по темата
Той посочи, че народният представител  гласува спрямо Конституцията, законите на страната и личното си убеждение. По отношение на моя морал аз нямам проблем, по отношение на Конституцията - също. Има моменти, в които партийната дисциплина и интересите на партията не са над интересите на държавата, смятам че съм постъпил правилно, каза Божанков.

Категорично смятам да остана и да работя като независим народен представител, заяви Явор Божанков.

По отношение на възможност на следващи избори Божанков да се яви като кандидат за народен представител в листите на "Демократична България" или "Продължаваме Промяната", депутатът обясни, че такъв разговор нито е бил търсен, нито е бил воден.

"Аз не съм го направил с идея да ходя някъде, ако бях, щях да кажа - напускам, защото смятам да се присъединя към друга парламентарна група", коментира той и уточни, че няма такива планове.  По един или друг начин аз ще работя за държавата - дали в частния сектор, дали в политиката, дълбоко вярвам, че едно цяло ново поколение идва и трябва да поеме своята отговорност и не трябва да позволява на страха да застане на пътя му, добави той.

Божанков уточни, че от парламентарната група на "БСП за България" са му предложили да не участва в гласуването и да излезе от зала при гласуването на решението за предоставяне на военна и военнотехническа помощ за Украйна. Считам, че това е исторически момент за България и държа един ден децата ми да знаят как съм гласувал и каква е била моята позиция и спрямо хартиените бюлетини, и спрямо конфликта в Украйна. Не мога да си позволя просто да изляза от зала и да се скрия в кулоарите, добави депутатът.

В петък след изслушване на Общото събрание на парламентарната група "БСП за България" Явор Божанков бе изключен от нея, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Божанков няма проблем с морала, защото няма никакъв морал. Няма и съвест. Лишен е чувство за отговорност към хората, които са гарантирали за него, и към избирателите, които са му се доверили. Предаде доверието на хората, надеждата, че ще бъдем неутрални в чуждата война! Предаде своята група. Предаде и продаде мирния живот на народа си. Убежденията си е получил в някоя банкова сметка, най-вероятно. Юда!
66
2
 
1
 
! Отговори
Костадинов : преди 1 година
"Божанкоф,две кафета,Божанков!" :D
65
3
 
3
 
! Отговори
Станю Иванов преди 1 година
Позорно решение за този момък!Нормално е да освободи мястото на социалист какъвто той се оказа че не е!
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Независим депутат?! Това да не е виц?
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народа беше суспендиран от депутатите. За конституцията не мога да кажа.
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президента до кога ще крепи това вредно НС. Може би очаква те да му направят импийчмънт каквото и да значи това. Като не ги разкара той те може да разкарат него. Толкова вредни неща като почнем от даване на оръжия, поръчване на самолети , за изборния кодекс не ми се говори дори. НС което гласува против волята на народа е вредно и опасно.Не е последно.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма независими депутати. Да отива в някоя група. Ако не го искат никъде да си отива у тях. Не може да остане депутат защото не е желан никъде...
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо толкова време беше натрапен за водач във Велико Търново. Дори Весела Лечева заради него се отказа да участва в листите. Той ме дразни отдавна. Дори позицията на БСП за оръжията ме дразни. Категорично съм против даването на оръжия и мотива ми е един те оръжията убиват хора.
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да има законова възможност да бъде отзован от НС. Това да зависи от избирателите. Как така остава. Може да е законно но не е морално. Вярно ли е че е бил в ДСБ. Ако е вярно не е чудно че гласува така. Подиграва се !!!
58
1
 
0
 
! Отговори
Ще си намери партия преди 1 година
Русофобски партии в България има достатъчно. И такива, които гонят руски дипломати, и такива, които започнаха дейността на НС с гласуване за изпращане на оръжие на Украйна и с купуване на още осем Ф16 на зелено. Все ще се намери в тях място и за Божанков. Но от БСП е аут. Корнелия Нинова можа да се оттърве даже от Георги Гергов, та един Божанков ще и се опре.
57
6
 
10
 
! Отговори
тя преди 1 година
Изменниците никой не ги иска , така че тоя е бита карта ! Палитически пътник или по- точно -труп !
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За следващите избори Божанков ще го прилапат я ДБ или ПП. Но за Корнелия не е сигурно дали ще е депутат.
55
3
 
8
 
! Отговори
тя преди 1 година
Винаги ми е бил антипаничен с тоя говор !
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Божанков много ме дразнеше, но сега ме изненада приятно. Кой ще е сега новото острие на Корнелия ?
53
1
 
7
 
! Отговори
тя преди 1 година
Що не наруснеш бе - не представляваш тези които те избраха ! Сладко местенце ,не е за испу скане !
52
5
 
14
 
! Отговори
АНОНИМ преди 1 година
БОЖАНКОВ СЕ Е НАГЪЛТАЛ ЯКО С ЗЕЛЕНО И ТО ОТ НЯКОЯ ФЕРМА ,ФЕРМА ИЛИ ФИРМА,БАНКА ИЛИ ЯСЛА ВСЕ ТАЯ----ДОКАТО ИМА ТАКИВА КАТО ТОВА ЧОВЕЧЕ ,ЩЕ СЕ ГЪРЧИМ В БЕДНОТИЯ, Я ГАЗ Я ТОК ЩЕ НИ ВЗЕМАТ И ЩЕ НИ ПРЕДЛОЖАТ НЕЩО ЗЕЛЕНО ,НО НЕ ОТ БАНКА АМИ ОТ КРАВАРСКАТА ЯСЛА-------КОРНЕЛИЯ ПАЗИ СЕ НЕ ОТ БОЙКО, АМИ ОТ СВОИТЕ ЛЮБИМЦИ
51
3
 
6
 
! Отговори
те това е ТУЛУП ! преди 1 година
Брей...тцъ...тцъ...край на политическата му кариера!!!!
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре да остане в специализирано заведение за лечение !
49
9
 
4
 
! Отговори
Браво ! преди 1 година
БСП така се е заплела в червени популистки линии, че перспективата й е скоро да се превърне в един хартиен пашкул. Прави чест на такива доблестни млади хора като Явор Божанков, че имат смелостта публично да се разграничат от лицемерието й ! България има вопиюща нужда от светли и дръзновени личности, които да поведат напред обезверения ни народ !
48
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя на комунист ли се прави? Едва ли е коумунист по скоро е жив фашист