Актьори от Народния театър поискаха оставката Минеков

Уронвал престижа на министерството
21
Актьори от Народния театър поискаха оставката Минеков
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Актьори от Народния театър поискаха оставката на министъра на културата Велислав Минеков. Те изпратиха отворено писмо до президента с това искане.

Според тях с публичните си изяви по конфликта в Народния театър, министър Минеков уронва престижа на представляваната от него институцията.

Изразяваме дълбокото си възмущение от раздухването на конфликта в медийното пространство чрез разпространяване на полуистини, слухове и лъжи, които се представят от министър Минеков в неговите публични изяви.  Можем да цитираме дълга поредица от изявления, в които Народният театър е определян като „блато“ и „пирамида“, артистите като жертви на „шпиономания, външен натиск и страх“, целящи подкрепа на директора и т.н.“, пишат артистите в писмото.

Те изброяват щетите в резултат на действията на министър Минеков: „уронване престижа на министерската институция, уронване авторитета на трупата на Народен театър „Иван Вазов” – културен институт с национално значение, опит за внасяне на разкол в артистичното съсловие чрез манипулативното оповестяване на трудовите ни възнаграждения, опити да бъдем припознати като поддръжници на определена политическа партия, легитимиране на „езика на омразата“ като естествена форма за разрешаване на кризи в обществото и в частност на кризи в културния сектор“.

Такива действия не застрашават само Народния театър. Те могат да се разпространят епидемично и да се превърнат в норма на поведение, а това би означавало културна катастрофа, пише още в писмото до Румен Радев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Минеков е крадлив комунист. Некадърен скулптор, ако въобще е такъв, а като професор ... ?! Баща му, придворния на Тато артист направи нещо: централна гара София, Съединението в Пловдив, лъвовете пред съдебната палата и ... приживе паметник на благодетеля си в Правец. А този какво? Елитарно за шепа ***.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън дпс от Народния театър ! а тез еничарчета да идат да играят театро в Истанбул , да се обрежат ,чалмосат, кадъносат и тн
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая клоунада и тоя циркаджилък трябва да приключва!И Пак питам,вие какви сте?Актьори,клоуни,циркаджии или......?А Сега можеш пак да изтриеш тоя"нецензурен въпрос"и това"нецензурно мнение"!!!!
12
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитлеризма на ГРОБ и гълъбовата мафия се разлага...
11
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Съгласен съм, че безхарактерният човек стои настрана от конфликт, безконфликтните хора са без позиция, но някои конфликти са глупави, а този е и много вреден за Народния театър. Не понасям ДПС, но драсканиците на Морфов по вратата също минават границите на приличието. Да се скараш, да се разкрещиш е позволено само в името на някой универсален принцип. В други случаи е гаден характер, омраза, неинтелигентност и глупост. Въобще не ми говорете и вие, тук, във форума. Кавгаджии с его, актьорите.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имената на тия които са подписали подписката, защо ги криете?Троловете на ДПС яко са захранени от Пеевски и мафията, в защита на пияра на Доган.. Вън ДПС от театъра.
9
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Явно тези хора са конфликтни. Явно обичат конфликтите. Този конфликт, ако беше принципен, би имало някаква полза от него, но той не е. Минеков се чуди как да не говори за него и да го неглижира, без да пасува и да се скатава. Конфликта го поддържат те, бръснейки главите си в знак на протест, нападайки директора. Вие, тук пишещите, също обичате конфликти явно, щом нападате Минеков. В живота си най-много съм мразел скандалите, правя някакъв компромис единствено когато са принципни.
8
3
 
12
 
! Отговори
ха преди 1 година
бе тоя фъргач на яйца минеков кво прави в министерството и то на тоя пост ?! тоя трябва да е в трудов лагер заради обругаване на знакови сгради и подстрекаване към преврат !
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия от народния да внимават че Минеков току виж дойде да мята разни работи по сградата на театъра, той ги умее тия неща.
6
2
 
17
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
ОСТАВКА ЧОВЕКЪТ ОТ ОТРОВНОТО ТРИО Е ПРАВЕЛ ВСИЧКИ ТЕЗИ ПОГРОМИ ПО ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ С ЦЕЛ СОБСТВЕНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ ВЛАСТ ПОСТОВЕ ПАРИ А ВИЕ ЗАСПАЛИ БЪЛГАРИ ТИЧАЙТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЕЗИ ПОГРОМАДЖИИ
5
13
 
4
 
! Отговори
Hm преди 1 година
И кои точно актьори са подписали тази небивалица? Обществото има право да знае, все пак
4
1
 
9
 
! Отговори
Хихихи, преди 1 година
"оставката Минеков" брутални стеееее! :D
3
2
 
6
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Заглавието?
2
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия шутове от Народния театър,актьори ли са или политици?Ако съм на Минеков,от утре сите хубавци-политикани-актьори на улицата без препитание!
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Румбата отсече че се допита до сарайте за решение на проблема.