ПП: Гешев да отговори защо прокуратурата се счита за заплаха

Партията иска спешни промени в НПК
132
ПП: Гешев да отговори защо прокуратурата се счита за заплаха
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С официални писма „Продължаваме промяната“ поиска коментари от Висшия съдебен съвет и главния прокурор за изводите на щатския конгресмен Уорън Дейвидсън, че действията и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа.

В писмото на конгресмена до финансовия министър на САЩ се казва, че „за българския главен прокурор Иван Гешев има доклади за действия, свързани с корупция, които са от особен интерес“, както и че има „систематични проблеми с неефективните криминални разследвания и отсъствие на независимост в криминалните разследвания, които засягат главния прокурор“ – забележки, отправяни неведнъж и от Съвета на Европа. В писмото на Дейвидсън се настоява още, че българската съдебна система е повлияна от поведението на прокуратурата и намира проява в прекратяване на всички разследвания и мерки срещу лица от български произход, санкционирани по силата на закона Магнитски.

ПП призовава Председателя на Висшия съдебен съвет и главния прокурор Иван Гешев да направят публични коментари по изложените твърдения и техния международен отзвук.

„Това не е първият сигнал от САЩ, страна-членка на НАТО, за видимите ефекти от работата на прокуратурата в България. В началото на 2021 г. сенаторите Боб Менендес и Джим Риш също писаха писмо за корупцията у нас и нейното негативно отражение върху мястото на България на международната карта. Призоваваме прокуратурата да си свърши работата по знаковите корупционни скандали в България, само част от които са случаите Капитан Андреево, магистрала Хемус и др., повдигнати от ПП през последната година. България е извоювала правото си да бъде пълноправен член на ЕС и НАТО. Недопустимо е българската прокуратура да застрашава позицията на страната ни в международната демократична общност и да пречи на българите да живеят като пълноценни и уважавани граждани на Европа“, посочват от ПП.

Според партията затова е необходимо парламентът спешно да приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство.

„Настояваме и за изменения на Конституцията на Република България за премахване на неограничената власт на главния прокурор (отмяна на чл. 126, ал. 2 от КРБ) и другите необходими промени», пише в позицията на ПП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: ППИван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
5
 
1
 
! Отговори
Един преди 1 година
Този оглозга Родината ни до кокал - магистрали, чекмеджета, кюлчета, пачки, пищоли ....Боко тиквата до сега трябваше да гледа България и народа през решетки. Така щеше и да сме в безопасност. Но си е платил на всички за да си гледа рахата.
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо гл. Прокурор на България , не изиска от Зеленски , да ни върне Брендо ???Защо помагаме на Украйна тогава !?
97
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП да кажат защо не ни приеха в Шенген. Защо подписаха за руски по-скъп газ, чрез посредници, офшорки с руско участие. Защо ги свалиха с вот на недоверие. Иначе, мнението на сенатор-путинист, не е официалното мнение на САЩ.
96
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП-ците и ДБ-ците да отговорят до кога ще пращат на платени *** да очернят България? В България и ЕС закона Магнитски няма юридическа стойност. Поредния платен, сенатор от САЩ купен с парите на Черепа, обвинен точно по щатския закон Магнитски, дори не знае къде се намира България, камо ли какви са нашите Конституция и Закони. А, прокопиевите "богини" и парцаляси чакат поредния платен парцаляк да публикува нещо във фейса си за да оплюят България за да повтарят опорките и лъжите на бойкикев
95
10
 
3
 
! Отговори
Кметът преди 1 година
Къде е банкянския бек,скоро не ни е лъгал?
94
8
 
4
 
! Отговори
До 110 преди 1 година
За затвора са други,но рано или късно ще стане,за благото на България. Като изхвърлят каскета от поста му ще завлече и останалите крадливи мутри зад решетките.Чекмеджетата да му мислят...
93
3
 
12
 
! Отговори
Мдаааа! преди 1 година
Тези двамцата на снимката защо още не са в затвора ??? Докога ще търпим да ни изнасилват всякакви мекерета ,били те местни или от Канада ??? Имаме ли Главен прокурор или нямаме ??? Май нямаме ! Или вече е "овладян" и свърши перченето само по един гол каскет. Къде останаха декларациите му за грижа за народа и държавата ?? Свиха му сърмичките на каскетя !
92
5
 
8
 
! Отговори
да,Дааа,,,,, преди 1 година
Да приемат тези закони е все едно да вкарат Баш Бакана и сие веднага във затвора ГЕРБ ще го бранят па ако ще България да бъде изхвърлена и от нато и ЕС ! Сега със хартиената бюлетина ще спечелят със мнозинство изборите и много здравя на всички американски сенатори !Тук управлява шкафа и седемте джуджета със стара гвардия от групировките ,на който не му харесва да се спасява във европа !
91
7
 
21
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Депутат от САЩ изказал мнение,вероятно повлияно от наши дописници,но от ПП са без мегахон,а Сидеров по мегафон говореше и пак не бе чут от главния прокурор.Къде са доказателствата на САЩ за съдия Миталов,когото Висшия съдебен съвет отказа да накаже дисциплинарно,а този искал ехективно криминално разследване?Нащите съдилища да не са американски съъд,който осъди Чарли Чаплин на бащинство при отрицателен кръвен тест,станал "баща" след медийна кампаниясрещу негови позиции.Ха-ха-ха!
90
22
 
15
 
! Отговори
БГ МАФИЯ преди 1 година
Прокоратурата е изцяло инструмент на Мафията и няма нищо общо със интересите на държавата. Тя пази Боко и Пеевски както и всяка една тяхна схема
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закона Магнитски бе написан зарад убийството на адвоката Магнитски водещ защитата на Браудер внук за данъчни неутедици с администрацията на Путин през 2006г,като бизнесмен върнал се в Русия понеже дядото Браудер 1891г. бил американски комунистически функционер президент/секретар на АКП от 1930г. и дълги години след това в САЩ,но живял в Москва още преди това,като рода му били преселници отнякъде си от страна на бащата,но наверно е бил деец на Коминтерна през времето около ВСВ събрани от цял свят
88
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Денков, вие сте на ход... Банкянската *** вече няма да ни прави на маймуни!! Почвайте ги мръсните национал-социалисти от ГРОБ. Вече се разбра, че Кирчо е по-потентен от банкянския глиган, сега е време и ти да му покажеш..
87
18
 
6
 
! Отговори
До гледна точка преди 1 година
Като е заплаха - да вземе да се свърши работата. Или май вече се оплитате в лъжите си и гешефта е просто обикновен тарикат и далавераджия?
86
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
шарлатани марш !
85
4
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не се знае дали Гешев ще отговаря, но ти със сигурност.
84
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоо гешев да не копа биткойни бе
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сто двайсет и седем първата половина
82
3
 
33
 
! Отговори
Дааа преди 1 година
Гешев не е удобен в Дубай, затова.
81
6
 
21
 
! Отговори
Темата остава преди 1 година
Сменят се само конгресмените. И отношение във винаги правилно подбран момент. Тия убавци Кирчо и Кокорчо с проруско настроените си приятели от САЩ, всячески се стараят да бутнат и без това разклатеният пиедестал на евроатлантическите ценности. В играта май парите на Черепа са най скромни.
80
14
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАПЛАХА за народа ни са Подлите Подмянаджии!!! От тях по-страшно за нас НЯМА!!!!