Първанов: Президентска република в България е непостижима

Идеята не е подкрепяна от държавния глава
7 яну 2023 22:57, Росен Стойчев
86
Първанов: Президентска република в България е непостижима
Снимка: БГНЕС

Президентската република в България е непостижима.

Още по темата
Това мнение изрази в БНТ някогашният държавен глава Георги Първанов.

По думите му тази идея не е подкрепяна от самия държавен глава, а по-скоро обкръжението около него - политолози и социолози.

"Тя първо не може да стане - не мога да си представя как БСП и ДПС ще гласуват за президентска република, а пък в ДБ настояват президентът да се избира от парламента. Дори да стане, това няма да е по-работещо от сегашния модел. Беше време, когато парламентарната република в България функционираше съвсем нормално".


"Бих се радвал, ако лидерите на партиите поне си казват добър ден, защото имам усещането, че дори това отсъства в тяхното общуване. Скандалите са много тежки и това влияе много - вероятно и на самите депутати, но в много по-голяма степен на избирателите. Когато те виждат всичко това, няма как да ги накараме да отидат на избори или да имат каквото и да е отношение към политиката".

С Румен Радев имаме различен стил - аз така и не допуснах да се направи служебно правителство, но не мога да му се меся, коментира още Първанов.

"Във всеки случай президентът има голяма отговорност да се случват добре нещата, да се създава работещо правителство, защото четири служебни правителства означава четири пъти провалени мандати. Сега може би вървим и към пети. Това говори за една слаба политическа култура".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
за всички фенове на идеята за президенска република - я си представете Плевнелиев като вожд на републиката, или някой Бойко. Няма сваляне след това. Мислете моля малко
58
1
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
прзиденска република означава диктатура - един коли и беси. Това не трябва да го позволяваме в никакъв случай! Радев в момента се изживява като глава, но функцията на президента като институцуя е репрезентативна и нищо повече.
57
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
България ще бъде ли президентска държава щесе реши от българския народ .Излизат някакви прасета обществото гие отхвърлило ате дават агъл.
56
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Този пък кой беше ? Аха, сетих се. И той си е намерил членската книжка от БКП-то на другаря си Живков от Правец.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не трябва да го решават политиците а народа.В цял свят конституция се приема само от народа . В България велико народно събрание е суверена а не народа като в целия свят.Не може политиците да приемат конституцията и да решават дали да сме президентска република.Освен това зависи и как ще бъде направена президентската република.Ако е с две години мандат и президента назначава всички държавни служители прокурори ченгета всички би имало голяма конкуренция и съответно качество а иначе 12 г герб
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
74 ти защо не се вдигнеш за МОСКВА! ЗНАЧИ РАДЕВ ПОДГОТВЯ ПОЧВАТА ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА! Слави не направи кабинет ЗАЩОТО ИМАШЕ ШАНСОВЕ ПРИ ПОВТОРНИ ИЗБОРИ !И отново радевите министри !ХАЙДЕ ЕЛИТНИЯ ОТБОР ПРОМОЦИЯ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ИИИИИ УПРАВЛЕНИЕ СЪС СЛУЖЕБНИТЕ МИНИСТРИ НА РАДЕВ В РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО! ЕЕЕ ТЕ ИЗЦАПАХА ПЕЙЗАЖА И ТАТЕ ГИ НАРЕЧЕ МОШЕНИЦИ! ЛЕКО ЯНЕВ НА ПРЪСТИ ВЛЕЗЕ И ОЧАКВАМ ДА НАПРАВИ КАБИНЕТ! СЕГА ГО ИГРАЯТ : СТУДЕНИ ОТНОШЕНИЯ! ТИ ДА ВИДИШ!ПУТИН МЕДВЕДЕВ
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напълно си е постижима,ама изисква едно важно условие - премахване на цялата партийна папплач,така,както е било през 1934г,само че,вместо цар,да се избира президент и народно събрание,с един представител от всяка ИЗБОРНА ОБЩИНА!Президентът ще управлява с министерски съвет избран от самия него,а народното събрание ще изпълнява законодателна и КОНТРОЛНА дейност спрямо президента.И така цялата тази партийна вакханалия ще престане и президентът и народното събрание ще си вършат работата.Да,ама не!!!
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХАЙДЕ ДА НЕ СПОМЕНАВАМ ИМЕНАТА НА РАЗНИ СПОРТИСКИ И ПЕВАЧКИ!ИМАЛ МОРАЛ!Зорка беше най-добрата съпруга на президент!Много умерена, възпитана,тактична!ЕДИНСТВЕНА ЗА ТЕЗИ ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ! ЗОРКА ПЪРВАНОВА МОЖЕ ДА ИМ БЪДЕ ЗА ПРИМЕР НА РАЗНИТЕ .....
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Невъзпитани са.В 47-мото НС направо на бой си налитаха.Сега е малко по-добре.Тези политици трябва да разберат,че така не може да продължават.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 69 - стига си дрънкал глупости, смешно човеченце
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОЛИТИЧЕСКАТА КУЛТУРА НА ТОЗИ БЕШЕ ДА ЗАПИСВА ДЯНКОВ ДОКАТО СЕ ИЗВИНЯВА/изпратен от ББ, за да има някаква степен на нормални отношения между двете институции/ ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ШЛЕМОВЕ,ЗАРОБВАЩИ БЪЛГАРИЯ! ДА ПРЕМЪЛЧИМ ОБЩОИЗВЕСТНИТЕ ЛЮБОВНИЦИ/ на коя гръмнаха мъжа, другата се изказа в телевизията, че е бременна от президента, бързо я омъжиха за един църву.л италиански/МОРАЛ! МОРАЛ!НЯМА ПРАВИТЕЛСТВО ЗАРАДИ ИНТРИГИТЕ НА РАДЕВ! ТАКА СМЕ СИ ПРЕЗИДЕНТСКО УПРАВЛЕНИЕ 2Г. НЕКАДЪРНИК ИНТИГАНТ СЪСИПА ДЪРЖ
48
0
 
3
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Какви става с политическата система?:)))промяна няма има:))))
47
2
 
7
 
! Отговори
Хм,интересно... преди 1 година
Така ли казаха от Козяк?
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То се видя, че холландеца беше прав като каза "Българите не са способни да поддържат и управляват държава". 500 и кусур години един валия ни управляваше, ние с хиляди политици не можем да се самоуправляваме.
45
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 51 Анонимен България ще започне да се оправя едва когато и последния който си спомня кой е тодор Живков не си отиде по естествен път. . . . . . . . . От психично болни и генно увредени не ни трябват съвети! Резултатите са ясни - днешна *** на България!
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То българските политици все немогат, не стават, не се знаят....добре че малкото млади граждани и предприемачите бутат държавата на пред...
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 58 Анонимен България ще започне да се оправя едва когато и последния който си спомня кой е Тодор Живков не си отиде по естествен път. Комунистическото и пост-комунистическото поколения са увредени ... морално увредени. . . . . . . . А такива като теб са генетично увредени!
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накрая ще се събудим някой ден с ръководство от Анкара и то без никаква съпротива.Пак султан ще ръководи тази рая тук!
41
2
 
0
 
! Отговори
Няма преди 1 година
гаранция?
40
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България ще започне да се оправя едва когато и последния който си спомня кой е Тодор Живков не си отиде по естествен път. Комунистическото и пост-комунистическото поколения са увредени ... морално увредени.