Първанов: Президентска република в България е непостижима

Идеята не е подкрепяна от държавния глава
7 яну 2023 22:57, Росен Стойчев
86
Първанов: Президентска република в България е непостижима
Снимка: БГНЕС

Президентската република в България е непостижима.

Още по темата
Това мнение изрази в БНТ някогашният държавен глава Георги Първанов.

По думите му тази идея не е подкрепяна от самия държавен глава, а по-скоро обкръжението около него - политолози и социолози.

"Тя първо не може да стане - не мога да си представя как БСП и ДПС ще гласуват за президентска република, а пък в ДБ настояват президентът да се избира от парламента. Дори да стане, това няма да е по-работещо от сегашния модел. Беше време, когато парламентарната република в България функционираше съвсем нормално".


"Бих се радвал, ако лидерите на партиите поне си казват добър ден, защото имам усещането, че дори това отсъства в тяхното общуване. Скандалите са много тежки и това влияе много - вероятно и на самите депутати, но в много по-голяма степен на избирателите. Когато те виждат всичко това, няма как да ги накараме да отидат на избори или да имат каквото и да е отношение към политиката".

С Румен Радев имаме различен стил - аз така и не допуснах да се направи служебно правителство, но не мога да му се меся, коментира още Първанов.

"Във всеки случай президентът има голяма отговорност да се случват добре нещата, да се създава работещо правителство, защото четири служебни правителства означава четири пъти провалени мандати. Сега може би вървим и към пети. Това говори за една слаба политическа култура".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние в Стара Европа тънем в глупост и безидейност, отвикнали сме отдавна да се състезаваме с останалия свят, деградирахме генетично, заради тъмните, а оттам и интелектуално...В България деградацията е на лице но не заради тъмните! Шумкарският ген е в пъти по затлачен и задръстен откъм прогреса и винаги и за всичко някой друг му е виновен! Мнозинството от образованите шумкари са с добри оценки на база активни борци против фашизма и капитализма, дипломите им не се базират на истински знания!
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимрадиен преди 1 година
ТЪРГОВИЩЕ ОБЛАСНИЯ Е БИВШИЯ ДИРЕКТОР НА ПОЛИЦИЯТА МНОГО БЛИЗКИ ДО ПРЕЗИДЕНТА
37
7
 
16
 
! Отговори
42 преди 1 година
Каквото и да си пишете, в ход е възходът на Азия. И не само източна. В Близкия изток. вече имаме три сериозни икономики, страни с голямо население и територия-Иран, Египет и Турция. В Централна Азия надигат глава Казахстан и Монголия. Индия се оформя, като технологичен конкурент на Китай. А ние в Стара Европа тънем в глупост и безидейност, отвикнали сме отдавна да се състезаваме с останалия свят, деградирахме генетично, заради тъмните, а оттам и интелектуално.
36
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тодор Живков (Янко Шумкаря) ограби и преобрази България по неговите лумкарски стандарти! Успя да промие акъла на селияндурята шумкарски като щедро им раздаваше софийски жителства и хранилка службици! Резултатът от шумкарията я виждаме днес. Прехвалените заводи като Интрансмаш бяха един неуспешен шумкарски скок, много раздувка и накрая едно голямо нищо тъй като конкуренцията ги прекатури без кой знае какви усилия.
35
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България ще започне да се оправя едва когато и последния който си спомня кой е тодор Живков не си отиде по естествен път.
34
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Тесла да не би да е рентабилна бе помиаррр Сороски !? Френските Атомни централи да не би да са рентабилни !? Защо западните ти господари не закрият Тесла а гледат да закрият нашите заводи !? .... ах ако те знам кой си как ще ти смеля предателското черепче ..... урррод гнуссен 3-тополов ......Естествено че са хиляди пъти по рентабилни от колхоза който изградиха шумкарята тошкови! Заводите от съветски могат да бълват само брак, видяхме им качеството отвсякъде!:)))))))))))))))
33
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти ходил ли си последните 20г. на Запад. Аз живея и на Запад и в България, бизнеса ми е в Западна Европа изцяло. Мога да си го позволя и виждам антиакълието което царува в България! Западът си остава стабилен макар не перфектен! :)))))))))))))))
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 41.Останаха сумай ти нерентабилни заводи и брак производство, да това оставиха Янко Шумкарите! После обаче се поотърсиха и решиха да заграбят нерентабилното и да го нарежат за скрап, толкова можеше да им затопли шумкарския ген сифилистичен!:)))))))))
31
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и 20 годишните разбираме, че идеите на Путин не работят и са глупави! Защо старите набори не го разбират, а като същински фашисти са се увлекли по една токсична идеология?! Поколенията преди нас са тотал щета!.Защото са потомствени Янко Шумкарчета, затова хленчат около славата на Путин колкото и преувеличена да е тя. Аз също съм стар набор но винаги съм бил на страната на Запада, защото е много по добра и по искрена от фалша на комунизма!
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агент Гоце кога беше президент всички руски кагебисти и мафиоти (което е едно и също), му имаха личния номер в джоба, и когато идваха в България го командваха като пале, и този човек има физиономия да излиза да дава акъл.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 37 Набор 2001 . . . . . Защо старите набори не го разбират, а като същински фашисти са се увлекли по една токсична идеология?! Поколенията преди нас са тотал щета! . . . . . . . . Простичко същество, без образование съдейки по начина на изразяване - отнася се за теб! Бъркаш понятия като фашисти и подлеци! А поколенията преди теб построиха това което може би обитаваш, ако не си се излюпил от дупката, която обитаваш. Начина на писане и коминикация показва, че това не е твойта сила! Пръц!
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе коментиращи не разбрахте ли, че със стари колци не се прави нова ограда! Вижте ги на снимката - изглеждат като прясно уволнени от БКП! Няма президент след 90-а г. довел благоденствие на нацията и не ми търсете някакви скалъпени обяснения иначе нямаше да го пиша!
27
9
 
4
 
! Отговори
Набор 2001 преди 1 година
Дори и 20 годишните разбираме, че идеите на Путин не работят и са глупави! Защо старите набори не го разбират, а като същински фашисти са се увлекли по една токсична идеология?! Поколенията преди нас са тотал щета!
26
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Уж червеният президент,който беше върл противник на НАТО,а после изведнъж смени плочата.Не сме забравили,другарю президент.
25
2
 
5
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 1 година
започватеОнанирането щом видите някой агент на ДС.
24
12
 
3
 
! Отговори
Истината е че преди 1 година
При Първанов живеехме най-добре.
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eххх Първанов, стани един министър-председател на тая клета държава! Липсваш ни и добрият живот който имахме по твое време.
22
1
 
5
 
! Отговори
Простак на български преди 1 година
се пише.
21
4
 
5
 
! Отговори
Абе избиите русофили преди 1 година
те първо да почнем на чисто.
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нужно ли беше да ни информирате, че апаратчика Гоце все още е жив?!