Кой ще е виновен за провала? Партиите играят на "Черен Петър"

Райчев: Христо Иванов предлага на ПП да ходят "по много тънък лед"
11 яну 2023 14:15, Анисия Иванова
45
Кой ще е виновен за провала? Партиите играят на "Черен Петър"
Снимка: БГНЕС

Партиите играят на "Черен Петър", но не в смисъл кой ще вземе мандата, а кой ще е виновен за провала. "Партиите вярват, че е много малко вероятно да се излъчи правителство и те са прави - вероятността е 10-20%. Те по навик играят за пред електората", заяви социологът Андрей Райчев.

Пред БНР той коментира полритическата ситуация в страната. Според Райчев на Борисов му остава да махне само една връзка - връзката между ПП и ДБ.

Още по темата

"Интересно е защо Христо Иванов, на който му дават властта, се колебае да я вземе. Реално му я дават и му я дават с една голяма добавка. ДПС и ГЕРБ се съгласяват да му дадат "любимата играчка" - онова, за което той се бори години, говорим за 10 години - правосъдна реформа. Те му казват "Направи правителство и ще ти добавим към това правосъдната реформа" - мечтата на мечтите. Той се колебае. Въпросът е защо", коментира социологът.

"Когато Христо Иванов каже, че вече може с ГЕРБ, излиза, че изолацията на ГЕРБ е приключила", смята Райчев.

Партиите на Слави Трифонов и Мая Манолова вече не са в парламента, отбеляза социологът и добави, че с хартиената коалиция много умело са извадили и Корнелия Нинова от този съюз. "На Борисов му остава да махне само една връзка - връзката между ПП и ДБ. Ходът му е насочен натам", категоричен е Райчев.

Тук обаче възниква друго обстоятелство - изборите през септември:

Според него изборите в София е армагедонът на ДБ. Те са реална възможност и постижима цел за ДБ. Сините 18 години са нямали власт в София, може да си я върнат, но това има едно условие - съюз с ПП. Това обаче означава кристални отношения между двете партии.

За ДБ ще е изгодно - под техен патронаж правосъдна реформа, но: "Правосъдна реформа - но срещу това трябва да платят "охладняване" с ПП, което Иванов не е склонен да направи".

Ако ПП се смекчат и бъдат убедени, Иванов ще приеме мандата, ако не - няма да взема мандата и това при условие, че изобщо президентът им го връчи, коментира социологът.

Според него от личната гледна точка на президента Румен Радев, даването на мандата на ДБ е изгодно.

"За него е психологически въпросът - до каква степен той вярва, че е възможно Иванов да състави нещо. Или по-скоро ще го натопи в една история, която е изгодна за Борисов. /.../ Ключът към легитимацията на Борисов не го държи ПП и другите партии, държи го само ДБ, защото ДБ е партията, на която Западът има най-голямо доверие в България. Проблемът на Борисов са западните обвинения. Ако ДБ припознае Борисов в някаква форма, той си е решил въпроса. Тук е и крайното нежелание на ПП да му даде това".

По думите му Христо Иванов натиска ПП да "решат голямото национално уравнение" с оглед на местните избори. Той им предлага на ПП да ходят "по много тънък лед", каза Райчев и добави: "Те са малко по-груби като политици, с едрата тесла. Тънката резба не им е много достъпна или поне засега".

Ние като електорат ще платим с още едни избори, на които за съжаление резултатът ще е същият, прогнозира социологът. Това не е хубаво нито за България, нито за политическата класа,  защото народът започва да "ръмжи", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
4
 
! Отговори
Кир4о преди 1 година
Ако извадите от Парламента всички партии производни от БКП,ще останат само Стрина Пена чистачката,и Бай Иван портиерът.В България всички партии са ,,леви",производни на БКП.В България все още няма ,,републиканска партия",републиканците са от ,,дестният политически спектър,и са известни на българският политически фон като ,,народняшка партия".Не се заблуждавайте,че социалистическите партии са народняшки,това са масонски лобита,зад които стоят банки и милиарди.На България и трябва ,,републиканска"
33
2
 
0
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Този герберастки дядка ,няма ли да престане с дивотийте си?
32
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Европро'с'такът 35 го яхаха турците, после немците, после руснаците, сега янките и е толкоз добре разработен, че е като канализационна тръба. Не може да остане незатапен, че много "ухае"!
31
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
нормално е европеидите да са роби и неграмотни про'с'таци, които да искат задължителнои някой да ги яха. Той Тиквата правилно ви го каза, че про'с'таци като вас още мното мачкане заслужават. Тиквата е Академик в сравнение със 100% от балканските евроатлантици!
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има решение при изборите - хората да гласуват масово. При 70-80% избирателна активност, резултатът ще е много различен. На последните избори активността беше само 39,41%.
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой нормален човек гласува за мутрите след 12 годишния им провал?!
28
9
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Как при нови избори резултата ще е същия бе Райчев? След голямото оак-ване на ПП кой нормален човек ще гласува за тях ? Или си мислиш, че са се нароили доста мазохисти и смо-та-няци в България. Ако е така сме мега зле.
27
9
 
9
 
! Отговори
Антон преди 1 година
Не е Черен Петър,виновника си има име-Румен Мустафов,вмерисан зелен чорап от1953 година!За подробнисти,кака Деса,Деса гладна...контеса!
26
5
 
3
 
! Отговори
до Христо Христов преди 1 година
ристич, глей да не излезеш набързо ор ЕС и НАТО... Щи бием шута в гза идиректно у раша!
25
4
 
12
 
! Отговори
аман преди 1 година
тоя аутист повече от 30 г. го гледаме! гавори несвързано. Толкоз ли нямате кадри бе, копейки? все такива слаббоумници сте бе!
24
6
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Единствено Партията Майка БСП може да обедини децата си от всички парламентарни евроатлантически групи. Най-малко 90% мнозинство е гарантирано!
23
9
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Какъв провал? Време е за избори и излизане от ЕСНАТО!
22
3
 
8
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 година
И преди 90те и след 90те та до днес, всички партии са абсолютен Позор за БГ
21
9
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Радев слуша Борисов и ще връчи на ДБ. Христо е жаден за власт и ще направи всичко само и само да е там. Райчев с ГЕРБ правосъдната реформа ако исобщо я има ще е тесла и ти много добре го знаеш, но манипулираш хората с изказванията си...
20
6
 
6
 
! Отговори
още нещо преди 1 година
от толкова години Българиа за прав път се измъкщва от тежесстта на рескияя лотуш и си поеме въздух но руските ПДРСИ са я налазивли като въшки и пият кръвта на народа.Няма милионер който да не е руски агент
19
7
 
7
 
! Отговори
гф преди 1 година
Тоз *** ми е преподавал преди време. Такъв болен рycopoб трудно може да се открие.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господина гледа някакси накриво или така ми се струва?
17
2
 
11
 
! Отговори
Храбрия шивач преди 1 година
С тези партии които са в момента и с тях и без тях все тая.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този пак е взел кинти да манипулира хората. Добре, че вече никой не го взема на сериозно и не му се вързва
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОСТОЯННО НИ СЕ НАТЯКВА НАПОИТЕЛНО КРЕМЪЛСКАТА ОПОРКА,Ч Е НОВИ ИЗБОРИ НЯМА Д А ПРОМЕНЯТ НЕЩАТА! ДА НО НЕ С Е ЗНАЕ БСП/ БКП ДАЛИ ЩЕ ПРЕСКОЧИ 4%! КАКТО НА ПРЕДНИТЕ ИЗГЪРМЯ КРЕМЪЛСКИЯТ БУШОН СЛАВИ. АМИ АЙДЕ ДЕМЕК ДА НЕ ПРАВИМ ИЗБОРИ И ДА ИМАМЕ ПРЕЗИДЕНТ СЛЪНЦЕ РУМЕН ПУТИНОВ!