Експерти: Шансът за правителство намалява с всеки изминал ден

След всеки неуспешен трети мандат, социалистите губят все повече гласове
Обновена: 17 яну 2023 09:58 | 16 яну 2023 23:08, Йоана Цонева
13

"Останах изненадан от решението  на президента да връчи третия мандат на БСП. Румен Радев вербализира защо го е направил - оценява я като единствената партия, способна да постигне успех в тази ситуация", заяви политологът проф. Росен Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Румен Радев искал някой да продължи политиките на служебното правителство, въпреки че веднага, когато излязоха от президентството, Корнелия Нинова и съратниците ѝ заявиха, че няма да го направят.

По думите му "при всяко ново явяване на избори след неуспешен трети мандат - социалистите получават все по-малко гласове"

Според колегата му Христо Панчугов възможността да бъде съставено правителство намалява с всеки изминал ден.

"Тенденцията, която избра Корнелия Нинова по отношение на прехода - носталгия по комунистическия режим, темата с Истанбулската конвенция и руските санкции, водят до упадък на избиратели. Идеята за това какво представлява модерната лява партия в България ще трябва да се преконфигурира - това обаче няма да мине през клишетата и нагласите, с които работят както президентът, така и Корнелия Нинова", смята той.

Проф. Стоянов изрази мнение, че БСП не е легитимна структура в перспективата да се яви отново на избори.

"По-добре всичко да се разтури и да се реализират нови избори. Никой не иска да управлява в кризи. Елитите в партиите ще поискат да получат резултат, който им позволява прекрачване на границата от 4% за влизане в НС", констатира политологът.

Панчугов обобщи, че една от най-големите заблуди е, че между партиите има съгласие какво да се прави в бъдеще.

"На фона на трите месеца, които изминаха, нямаше положителен сценарий, в който българските граждани можеха да си представят развитие -  нямаше усещане, че е възможно да бъде създадено правителство", заяви той

"Даването на мандата на БСП беше единственият логичен ход, който остана на президента", заключи проф. Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Прожектор преди 1 година
По Конституция главната задача на едно служебно правителство е да подготви провеждане на парламентарни избори с цел страната да има редовно правителство. Наглостта на самозабравилия се Радев вече няма граници. Не само защото забавя както му изнася на него връчването на мандатите и защото упорито връчва третия мандат на партия, която очевидно не е в състояние да състави редовно правителство. Но, забележете, какви са критериите на Президентството за избор на мандатоносител - да излъчи правителство, което "да следвало политиката на служебното му правителство" т.е. едноличната политика на президен
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е...на мен експерти не ми трябват за да го видя това
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укро пропагандата по всички сайтове се е активирала да пише срещу съставянето на правителство.Вчера даже четох статия,в която към Майдани ни призовават да не станело като с Янукович.Като се вземе предвид и атаката срещу собствените им матионетки от ПеПето и ДеБето чрез Нексо следователно от вън искат ние да сме без правителство.Направете някакво на пук на тея...Успех!
8
2
 
2
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Начи мин. на МВР веднага да си подава оставката,може ли такова нещо МВР да тормозят жителите на Бяла Слатина да праят блокади да им искат ЛК,да влизат в домовете им и да им праят по 2 пъти на ден протоколи хората почнаа да дигат кръвно.Сега туй монче дето го блъснаа ако се беше ударило а,било разнасяло наркотици е намериа в колата едно пакетче ама то беше празно амчи и ний имаме права докога ша на тормозят.
7
1
 
4
 
! Отговори
Ева ги и експертите преди 1 година
Това, което е ясно на цял народ от септември, след четири месеца достигна до главите на "експертите"!! Взимайте си дипломите, свивайте ги на руло и си ги заврете знаете къде! Продажни 0лиг0фр3ни
6
6
 
4
 
! Отговори
българин преди 1 година
Какво роди вродената простотия и простащина на българина-банкянската разбойническа организация.Какво още да се покаже за техния грабеж и кражби на народна пара,за да изчезне тази бандитска организация?!Но инфантилния българин продължава да ги подкрепя.
5
3
 
10
 
! Отговори
Изперкали експерти преди 1 година
Кой ви дава основното , средното и висшето образование другари експерти . Помислете и се замислете . Аудиторията , която ви следи и се учи от вас ще бъде умствено осъкатена от вас . Затова на Република България не и предстои нищо добро . Старческата болест ви е хванала още от началото на младежките ви години .
4
4
 
3
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Не е вярно. От миналата година гласеха Янев да оглави формално прявителство от всички на които им скръцнаха. Общо взето не ме интересува червени сини жълти какви сте ще правите каквото ви кажа. Аз съм царят на света. Разбрахте ли?
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не е имало план за правителство. Беше пределно ясно още от миналата година, че пак ще има избори.
2
6
 
9
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Нищо не разбрах, освен че някакви платени безделници нещо са плямпали?!все тая...
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На снимката :прилича на ел.техник ,които сваля млада засукана девойка ,обаче тя не иска да му пусне щото нещо надолу му алармира