Експерти: Двата референдума са недопустими

Коментар на Велислав Величков и Борислав Цеков
Обновена: 30 яну 2023 15:13 | 30 яну 2023 15:13, Росен Стойчев
83
Експерти: Двата референдума са недопустими
Снимка: БГНЕС

Адвокат Велислав Величков от инициативата „Правосъдие за всеки“ каза пред Нова Нюз, че няма да се приемат на второ четене законопроектите за изменение на Закона за съдебната власт и Наказателно – процесуалния кодекс. Той е на мнение, че няма политическа воля.

Борислав Цеков, експерт по конституционно право, каза, че не може да има общо решение и съгласие за промените. Закони, които засягат съдебната власт изискват спокоен парламентарен ритъм, посочи той.

Още по темата
Тежките лагери, които са се създали по тези въпроси натягат допълнително обстановката, смята Цеков.

Величков каза: „Съдебният контрол върху отказите на прокуратурата да образуват досъдебни производства, което е фактически отказ от правосъдие и няма нищо общо с противоконституционност, се съдържа в два от законопроектите и този въпрос няма да бъде решен.“

Тези разпокъсани партии, които нямат мнозинство са отражение на разпокъсаността в обществото, каза Цеков.

Цеков каза, че и двете допитвания до обществото за приемане на еврото и президентска република са недопустими от конституционна гледна точка. Институциите, които трябва да вземат решение за въвеждане на еврото, критериите въз основа, на които се взема решението са очертани в договора за присъединяване към ЕС, обясни той.

Величков добави, че в момента определени хора си правят ПР. Той заяви, че президентска република означава еднолична власт в държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
9
 
! Отговори
експерт преди 1 година
За някой леф ... Пардон, за някое евро ... И с долари работя, също. Мерси!
31
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
както САЩ контролира света чрез долара, така и приемането на еврото е контрол И БЛОКАЖ (ако не слушкаме) чрез външни НЕ ИЗБИРАНи от България, чиновници.
30
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Унгария защо правят редовно референдуми и властта се съобразява с народа винаги. Няколко вече: против еврото, против войната, против износа на оръжия и помощи за укронацистите, против мигрантите, против джендърството и още няколко. Затова са добре сега и имат мир, хляб, работа, икономика и плащат много по-ниски битови сметки.
29
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На референдума за АЕЦ народът се оказа прав, а политиците - в ролята на европейско Жиггоолоо.
28
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
странно нещо е хора като Копейкин, който сега тръгнал да организира референдум не иска да се съобрази с резултата от предните референдуми
27
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приемането на еврото е фактически отказ от българска държавност.
26
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Величков добави, че в момента определени хора си правят ПР. Той заяви, че президентска република означава еднолична власт в държавата." - А 240 ВЪРШАТ ЛИ РАБОТА ИЗОБОЩО ОТ 30 ГОДИНИ НАСАМ И ТЕ СИ ГО КАРАТ ЕДНОЛИЧНО И ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ МИСЛИЯТ , ЧЕ ОСТАВЯТ РОБИ ДА ИМ СЛОГУВА!!!!!
25
5
 
20
 
! Отговори
Моля, моляяя? преди 1 година
Два референдума са недостъпни, а мнението и интереса на българите ДОПУСТИМИ ЛИ СА? ЕХО ТРЕТИРАТЕ НИ КАТО РОБИ, БЕЗ ГЛАС, БЕЗ ПРАВА!!! БЪЛГАРИЯ ИМА ЛИ Я ИЛИ ВЕЧЕ СТЕ Я ЗАКРИЛИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ?!? А ако масата безправни скочи да си търси правата и интересите???? Къде ще ходите или ще ни спретнете война?
24
5
 
21
 
! Отговори
преди 1 година
Този експерт знае ли какво означава суверен? В някаква феодална система ли живее още? Суверена решава а той го върна в кречосничестото
23
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навсякъде се подписват хората с желание да се запази нашата валута и да се отложи въвеждане на еврото. И млади и стари се подписват с надежда. Подписвайте се, братя и сестри, да се спасим от хипер обира на продажните ни политици! Внесат ли подписите , НС е длъжно да насрочи референдум. И двете подписки са валидни, важното е да има повече от 400000 и повече.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
въпроса на въпросите трябва да е "Трябва ли решенията на референдум да са задължителни независимо от броя участвалите" това е, не се ли вземе решение за задължителност на решенията, е безсмислено да се правят каквито и да е допитвания
21
15
 
8
 
! Отговори
Референдумът преди 1 година
за мен има смисъл на регионално ниво, например за замърсяване на въздуха от производства; за инфраструктура и други подобни. Хубаво им е децата да учат в чужбина, да ходим свободно из Европа, обаче не искат евро. Това са лицемери. Защо, не протестирахте когато Виденов подаде искане за членство в ЕС?
20
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това вашето не е демокрация. Каква демокрация е да правите военна диктатура с диктаторФатмак? Чист нацизъм. Спрете се, докато не сте пострадали, като украинците. Ще ви денацифицираме по един или друг начин. Ако не става с добро, може и по другия начин на Путин.
19
3
 
12
 
! Отговори
След като преди 1 година
няколко референдума вече бяха направени се видя ясно едно. Какъвто и да е отговора на референдума в крайна сметка може така да се направи законодателството и приложението му, че или напълно да го отрече, или да го обезмисли или дори да го обърне изцяло в негативна посока, отнемайки права на гражданите. Общо взето референдума е нещо с което политиците да се оправдаят за золумите си " в името на народа"
18
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То е недопустимо да не питат хората в България и за ЕС, и за НАТО, и за АЕЦа, и за еврото, и за войната в Украйна и украинците, които са подсигурени у нас за разлика от карловските, удавени села, и К19 и карантините и ваксините... Има ли нещо за което да ни питат??? Или само да ни дерат с данъци и санкции?!?
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако въпросния експерт си беше направил труда да прочете въпросите щеше да забележи че не иде реч за референдум за еврото и за референдум за президентска република, и въобще ми е много странно когато се заговори за референдум в тая страна как всички "експерти" почват да рипат, невиждам нищо лошо в референдумите, ако навремето беше направен референдум за ЕС сега *** като Копейкин немаше да се развяват с техните *** идеи
16
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми прави са хората! То къде ще му излезе краят, ако започне да се пита така народът? Сигурно и от ЕС и НАТО ще излезем, а? Това е недопустимо и не бива да се помисля дори! Пък и ако насалението ще взема решения по важните въпроси, за какво са нужни управниците и експертите ...
15
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото се уплашиха, че само за няколко дни се събраха над 150000 подписа и се чудят как да си прокарат геноцидното евро и да занулят бедните българи с този зверски грабеж, с европирамидата.
14
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как има хора, които са против демокрацията. Да, първо ще станете роби, след това бедни. Аз не съм чел някога в историята да е имало богати роби.
13
9
 
36
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Значи договор подписан от някакво правителство за присъединяване към ЕС е с по-голяма сила от волята на хората в тази държава? Интересно!