11,9% от българите са взели решение да се преселят в чужбина

Увеличава се делът на хората, които биха заминали в чужбина като туристи
31 яну 2023 15:57, Нели Христова
296
11,9% от българите са взели решение да се преселят в чужбина
Снимка: БГНЕС

През 2021 г. с вече взето решение за промяна на текущото си местоживеене в страната са 2,4 на сто от хората на възраст 15 - 74 години, а 2,9 на сто възнамеряват да се преселят, но все още нямат окончателно решение. Мигранти със слабо изразено желание са 8,5 на сто. Без желание за миграция са 86,2 на сто от хората в съответната възрастова група. Това показват данни от извадково изследване на Националния статистически институт "Миграция и миграционно поведение", съпътстващо Преброяване 2021.

Най-висок е делът на потенциалните мигранти вътре в страната сред младите на възраст 15 - 19 години (7,1 на сто) и 20 - 29 години (6,1 на сто).

През 2021 г. за 11,9 на сто от хората на възраст 15 - 74 години е много или донякъде вероятно да се преселят да живеят в чужбина. В сравнение с 2011 г. се увеличава делът на потенциалните преселници както сред мъжете, така и сред жените.

Потенциални трудови емигранти са 3,3 на сто от хората, като преобладават мъжете (3,8 на сто). В сравнение с 2011 г. тази група намалява и за двата пола. Много или донякъде вероятно да отидат в чужбина да работят/учат за няколко месеца, но не повече от една година, се отнася за 4,7 на сто от населението на възраст 15 - 74 навършени години.

Увеличава се делът на хората, които биха заминали в чужбина като туристи, като не се наблюдават различия по пол. Най-голям е делът на туристите във възрастовата група 40 - 49 години - 24 на сто, а най-малък - сред хората на възраст 15 - 19 години и 70 - 74 години.

Намалява делът на непътуващите - от 66,8 на сто за мъжете и 70,4 на сто за жените през 2011 г. до 58,1 на сто за мъжете и 61,6 на сто за жените през 2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
11
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Откакто Радев размаха юмрук и осъществи преврата, държавата върви все по-надолу! А Щатните плювалници продължават да циклят, ..."ама той Борисов"! В комунистическа клоака, където РезиЛдентът върви срещу собствената си държава, за да си спаси кожата/Г-за/ , от Гешев,нормално е бягат! Имали нещо по-добро, откакто ГЕРБ паднаха от власт! Освен самодоволните мутри на Кирчо и Кокорчо!
23
15
 
15
 
! Отговори
Нане преди 1 година
България в момента е революционна... Плъховете да напускат кораба... Тук няма място за страхливци... ===)))
22
18
 
22
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Нане - Ние не напуснахме България защото сме предатели, а защото мислим за нашите семейства. Отдавна имаме деца, които завършиха квалитетни университети, работят и правят яки пари. Нашите деца имат деца, а те растат в една мирна, богата и дружелюбна среда определяна от вас екс-партайгеносетата, като "човек за човекът е вълк". Така е драги (драга)! Усетихме се и веднага вдигнахме гълъбите от Българи, няколко месеца след новия "9-ти септември" - 10-ти ноември.
21
4
 
4
 
! Отговори
Време не чака преди 1 година
Кой има време да си губи времето с ПОЛИТИЦИ?!?
20
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно. Кой ще иска да живее в ГРОБ-ДПС-***'ландия, където активно се подкрепя партия като възраждане.
19
25
 
20
 
! Отговори
Българофил преди 1 година
Аз не разбирам българите, които бягат от България, освен ако това не е породено от борба за оцеляване и тук просто биха загинали, а в чужбина да се спасят по някакъв начин. Бил съм по Европа на туризъм и командировки, но не съм си представял, че бих останал там. На повечето места там са като роботи... Да, всичко е по-уредено и има дисциплина, но това има и минуси все пак. В България сме по - свободни и по - топли като хора. Освен това навън сме на дъното на хранителната верига. Без изключения...
18
2
 
13
 
! Отговори
Аз мислех.. преди 1 година
Че са 119% но не всички имат възможност .
17
7
 
23
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 9 - НЕ, абсоютно НИКОЙ няма да отиде в Матушката, но ще заминат на Запад и оттам ще проповядват любовта си към Рассия агитирайки другите как хубаво се живее там и как спакойна дишает человек. Тези ме-ке-рета са същите, където и да отидат. Познавам ЛИЧНО много от тях, заселили се за вечни времена в Ню Йорк, Лондон, Париж и къде ли не. Това е най-мръсната и долна сг.анн и *** на българските нещастници - с отвратителен и трудно разбираем Инглиш, Френч или Дойч. Пишат и из този форум.
16
30
 
17
 
! Отговори
Нане преди 1 година
България оцеля и след ньойският договор и след ВСВ... Така, че едни мижави Предатели напускат Родината си е без никво значение... ===)))
15
15
 
17
 
! Отговори
ХОДИЛ СЪМ ПО СВЕТА преди 1 година
НО ТУК Е НАЙ ДОБРЕ. С ПАРИ БЕЗ ПАРИ ТУК Е ХАРАБИ. ВИНАГИ Е МИЛО МИ И ДРАГО МИ.
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 2000 насам ми се случват само хубави неща. Много хора са лоши, но Тя се знае работата.
13
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страшен купон е тук. Не ви трябва да се хабите да пътувате.
12
15
 
11
 
! Отговори
ьаьаьааь преди 1 година
Хайде махайте се от БГ. Искам всичко да остане за мен, като се разкарат всички крадливи *** и комунисти, аз ще си оправя държавата сам.
11
10
 
13
 
! Отговори
Милен преди 1 година
До АнонименТи бълваш простотии! Процентът е още по- голям.Аз дори не искам и да ме погребат тук.Не мога да замина,но като умра ,да занесат и пръснат праха ми където и да е ,но не и тук при тези....
10
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЯГАТ ОТ ПРЕЗИДЕНСКАТА РЕЛУБЛИКА И РУСКА АВТОНОМНА ОБЛАСТ.
9
11
 
53
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Едно време мислех, че да ходиш да береш салати и ягоди в Англия или да работиш в кухня в САЩ е робство и дори унижение - даже се опитвах да разубедя приятелите ми които правеха всичко възможно да заминат. За което сега дълбоко съжалявам - останах тук и разбрах какво е да си роб в собствената си държава.
8
28
 
15
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Да изчезват и да се не връщат повече... ===))) да си купят и визите за кравария....
7
12
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
99% съжаляват, че са останали тук защото за 20 години нищо не се промени дори последните две само ни върнаха минимум 10 години назад.
6
4
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
До АнонименАнонимен ***! Защо не си кажеш името,макар и фалшиво,а се криеш като анонимен?
5
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен старец преди 1 година
Аз пък съжалявам че не го направих когато ми беше времето...