Пеканов: Възраждане правят България по-слаба с референдума за еврото

Ще останем в периферията, предупреди той
31 яну 2023 21:28, Нели Христова
176
Пеканов: Възраждане правят България по-слаба с референдума за еврото
Снимка: БГНЕС

Струва ми се, че някои политически сили "продадоха мача" с еврозоната със саботирането на промените в Кодекса за застраховането. Това коментира пред bTV служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. "Както и със закона за контрол над главния прокурор, изведнъж всъщност липсва желание за предприемане на решителната стъпка", добави вицепремиерът.

Заради липса на кворум днес заседанието на Комисията по икономическа политика и иновации на Народното събрание се провали, припомня БТА. Депутатите трябваше да обсъждат и гласуват промени на Кодекса за застраховането, номер 48-202-01-42, внесен от Министерски съвет на 12 декември 2022 г. за второ гласуване. В петък, на работна група, служебният министър на финансите Росица Велкова подкрепи промените и заяви, че ако те не бъдат приети от Народното събрание, България може да има проблеми за приемането в еврозоната.

"България, за да подаде искане за конвергентен доклад, с който ще ни одобрят дали изпълняваме критериите за влизане в еврозоната, трябва да е спазила всички критерии. В момента България не отговаря на два критерия - за инфлацията, както и нашата правна рамка да отговаря на европейската правна рамка", поясни днес Пеканов. По думите му по линията на европейската правна рамка е имало три закона, които е трябвало да бъдат гласувани - за застраховането, за мерките за изпиране на пари и търговският закон. Пеканов припомни, че на 27 октомври 2022 г. парламентът е задължил служебния кабинет да ускори процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г. Вицепремиерът посочи, че Министерството на финансите е подготвило тези закони и ги е внесло в парламента. Според Пеканов обаче сега се вижда, че желанието на някои политици е било само на хартия.

"В крайна сметка, когато дойде време за имплементиране на трите закона - за застраховането, за мерките за изпиране на пари и търговският закон - всъщност те не минават", коментира Пеканов. "Нашата позиция е, че когато инфлационният критерий е залаган през 90-те години обстановката е била различна от тази сега, когато инфлацията навсякъде е 10-15 процента. Там можеше да има гъвкавост. Но, ако не отговаряме на два критерия, става много сложно европейските ни партньори да са толкова гъвкави и да си затворят очите", добави още вицепремиерът.

Според Пеканов, след като промените в Кодекса за застраховането не са били приети, влизането на България в еврозоната с целева дата 1 януари 2024 г. става по-трудно. През април ще има парламент, ако тогава по-бързо има движение и се реши този казус, не всичко е загубено, но ще е трудно, добави той.

Според него голяма част от аргументите на "Възраждане", които събират подписи за референдум за националната валута, са неверни. "Смятам, че те правят България по-слаба с тези аргументи. Ние ще останем в периферията. По-хубаво ли е да останем в периферията или искаме да сме част от решенията, които се взимат", попита Пеканов.

"Най-големият риск при влизане в еврозоната е спекулата - в отделни търговски обекти, както и в евентуални координирани действия на търговските вериги за повишаване на цените. Именно тук държавата трябва да е сила, да разясни какво ще се случва, как ще се наказват, какви ще са санкциите, как може да се подаде сигнал. Тук трябва да се поучим от опита на Хърватия", допълни вицепремиерът.

Според него присъединяването към еврозоната не би трябвало да е проблем за доходите на хората. "За доходите влизането в еврозоната ще е допълнителен стимул те да нарастват по-бързо. Неслучайно синдикатите подкрепят еврото, защото те знаят, че след това ще имат механизма, с който да настояват за повишаване на доходите", допълни Пеканов.

Той изтъкна, че сред ползите за България от присъединяването към еврозоната са по-засиленото доверие в страната ни и засиленият контрол и надзор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 20 дни 120000 подписа. Затова ли пиши това очилатото , пищи от страх, че Народът е против евро!
53
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане трябва да се забрани със закон, а копейкин в психиатрията под ключ. Българския лев така и така е като еврото. Вързани си като допе и ***. Ако утре всички кажат не на еврото, копейкин ще реве за еврото. Просто това животно копейкин е лудо.
52
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този червей гнусен знаете ли колко милиона са откраднали дядо му, баща му и майка му? И той продължава да е същия престъпник. Съд за държавна измяна трябва за всички политици!!
51
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според него голяма част от аргументите на "Възраждане", които събират подписи за референдум за националната валута, са неверни. . . . ДА КАЖЕ КОИ АРГУМЕНТИ СА ВЕРНИ, А НЕ АЛА БАЛА! . . . . Доходите щели да растат, а производителнстта какво - ще расте ли и как ще стане това или ще се запази ръста си? КОИ СА ТЕЗИ ОБРАЗОВАНИ СПЕЦИАЛИСТИ, КОИТО ЩЕ УВЕЛИЧАТ ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА? Н Е Г Р А М О Т Н И Ц И!
50
5
 
19
 
! Отговори
Grinder преди 1 година
Киро Канадеца с двойното гражданство, доказания престъпник от конституционния съд, съсипа България!!!!
49
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се печеш ви всеки в ада заради предателството ти и кражбите от народа. Проклети сте всички, които не спряхте да ни грабите и унищожавате, долни изедници, продажни сатанисти.
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 40г в БНА Клетвата беше -За измяна към Родината , присъдата е Смърт ! Те и затова премахнаха смъртната присъда , иначе сега 99% от всички политици щяха да са смъртници .. към тях да добавим и продажните и платени журналисти които Надежда Михайлова нахрани в Ловеч 97 ги любимите социолози за които всеки ден е 1 Април ...
47
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие разбрахте ли,че трябвало да плащаме 600 лв застраховка за колите заради тази еврозона и от ПеПето и ДеБето настоявали за това.Тези луди ли са?Кой ще плаща толкова пари?!
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПИТАЙ ЧЕКМЕДЖАН ,КЕШЕФ И ШАЙКАТА СЪЗДАВАНА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ПО ФИНАНСОВО-ПОЛИТ ХРАНИТЕЛНА ВЕРИГА И ИНТЕРЕСИ ПО ГРАДОВЕ КАТО ТИП ИНХАУС ГИМНАСТИКИ ,УСВОЯВАНЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИ И НАЦИОНАЛНИ ПОРЪЧКИ И ПРОГРАМИ,ДИРЕКТНО КРАДЕНЕ НА БИЗНЕСИ ,ИЗНУДВАНЕ В ПРОГРЕСИРАЩИ %-ГАРНИРАНО С БЛЯБОТЕНЕ И НИЩОПРАВЕНЕ НА КАПАЦИТЕТИ КАТО *** ,МАНЕВ,БИКОВ,ДЕСИТА И ТЕМЕНУЖКИ И РАЗНИ ТАКИВА ЛИМОНКИ В МИНИСТЕРСТВА ЗА ПОДПИС И ПЕЧАТ СРЕЩУ МИЖАВ % И "ЕВТИНИ" ТОП АПАРТАМЕНТИ И ТРУДОУСТРОЯВАНЕ НА ХРАНИЛКА ..
45
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пеканов да си обръща цените в евро и все едно е в еврозоната.
44
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До За Възраждане - гласуваме, ама друг път!
43
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пеканчо ако иска да си въведе еврото с собствения дом. България е на всички граждани и не може едно недоносче да ми казва че нямам право на мнение.
42
7
 
10
 
! Отговори
Ха-ха, левът велик! преди 1 година
Българският лев отдавна е проекция на еврото! Като такава може да се каже, че се държи прилично. Стане ли обаче случайно самостоятелна валута, свършено е с лева!
41
6
 
33
 
! Отговори
За Възраждане преди 1 година
Гласуваме ЗА Възраждане!! България над всичко! ЕС и НАТО вън от България!
40
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швейцария като няма евро в периферията ли е? Дания, Норвегия, Великобритания не ползват евро и не са в центъра на Европа но не мрънкат че били в периферията.
39
21
 
8
 
! Отговори
Петя преди 1 година
Копейкин може да иска много работи ,той и Хитлер е правил бая референдуми и е промивал мозъците на германците до като не е подпалил Германия а после и Света.Агресивните като Копейкин и Трифонов комунистите - 1947 год.само с референдуми се занимават .В Швейцария правят референдуми,защото хората са високо интелигентни нормални и не се подават на манипулации.България е свърталище на мошеници ,защото наивниците и елементарните са много
38
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА ЖИВЕЙ БЪЛГАРО-РУСКАТА ДРУЖБА. КОЛ И ВЪЖЕ ЗА ЕС
37
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой освен Възраждане не ви пита, ако зависи от Пеканов и Цветанка Ризова еврптп трябва да се проеме без да ви питат.
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултатите от референдума също могат да се манипулират, както резултатите от изборите. В момента разиграват драматична постановка, а ние сме публиката. Всичко е планирано и решено, чакаме само театрото им да свърши.
35
4
 
21
 
! Отговори
Жендърмерия преди 1 година
България е по-слаба с Пеканов и подобните МУ/ ИМ/ ТЕ/ ТО/ (празно място да си сложи пола че не му/им/и. итн го знам)!