Депутатите приеха: Минималната работна заплата ще е 50% от средната

От ДПС бяха против законопроекта
Обновена: 1 фев 2023 19:57 | 1 фев 2023 13:23, Нели Христова
146
Депутатите приеха: Минималната работна заплата ще е 50% от средната
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на второ четене със 146 гласа "за" и 65 гласа "въздържали се" поправките в Кодекса на труда, с които от догодина минималната работна заплата ще бъде 50% от средната брутна работна заплата за страната, предаде БГНЕС.

След почивка от над един час, членовете на работната група направиха промени в закона, според които минималната работна заплата ще се изчислява за период от 12 месеца, които включват последните две тримесечия на предходната и първите две тримесечия на текущата година, като тя трябва да е в размер не по-малко от 50 % от средната брутна работна заплата за предходните 12 месеца.

За определяне на нивата на МРЗ депутатите дебатираха повече от час.

"Няма ясно разписан механизъм между синдикати и работодатели как да се определя минималната работна заплата. Ние предлагаме редакционна промяна да отпадне думата "брутна" пред минималната работна заплата, да отпадне думата "брутна" в средна работна заплата, както и закона да влезе от 1-ви януари 2024 г. Колкото и да имаме голямо желание да повишим минималната работна заплата, трябва да си дадем ясната сметка, че това засяга много институции, идват избори, но няма нужда от популизъм", заяви Деница Сачева, бивш социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ.

"За нас тази тема е традиционна и последователна в годините, така че не знам защо се говори за популизъм", коментира вносителят на законопроекта Корнелия Нинова. „На 21-ви октомври 2022 г. внесохме предложения за промени в нивата на минималната работна заплата, и оттогава търсим всякакви варианти това да се случи. Ние предложихме 50% от средната работна заплата да стане минимална - тоест 850 лв. Между първо и второ четене се появиха предложенията на ГЕРБ и ПП да се счита брутна минимална работна заплата. Това означава, че в размер на минималната се включва клас прослужено време, нощен труд и т.н. Така накрая човек ще вземе 600 лв. - по-малко дори от сегашната. Аз благодаря, че сега тези предложения се оттеглят. Няма как да приемем решение със задна дата, служебният кабинет не прояви и разбиране да внесе бюджет за 2023 г., така че правим предложение датата за въвеждане на новата работна заплата да бъде юли 2023 г., до тогава се очаква да има и редовен кабинет", заяви още Нинова.

Искрен Арабаджиев от ПП уточни, че идеята на законопроекта е да въведе един предвидим, автоматичен механизъм за определяне на минималната работна заплата, така че да се намали напрежението между работодатели и работници. "На комисия разгледахме няколко предложения и видимо неразбирателствата, които имахме с БСП, има нагласа да бъдат преодолени и увеличението на минималната работна заплата да е нетно, а не брутно. Трябва да видим и периодите, които да служат за изчисляване на минималната работна заплата, има предложение за последните шест месеца на предходната година, както и за първите шест месеца от текущата, така че да видим кой е най-добрият вариант. Ние искаме по-скорошен период, в който да се взимат нивата на минималната работна заплата, така че да са по-адекватни, съществува възможността и да се вземе периода от юли 2022г. и юли 2023 г.", заяви още Арабаджиев.

Ивайло Мирчев от ДБ предложи механизмът за определяне на минималната работна заплата да бъде на годишна база- от юли 2022 г. до юли 2023 г.

От ДПС пък се обявиха против законопроекта. "Ние няма да подкрепим предложението минималната работна заплата да бъде 850 лв., а ще подкрепим създаването на автоматичен механизъм, с който да се определи минималната работна заплата, но от 1-ви януари 2024 г.", това заяви Севим Али от ДПС.

Законопроектът за промени в Кодекса на труда мина на първо четене на 8.12.2022г.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
2
 
! Отговори
Селянин, но богат преди 1 месец
Ще си призная нещо много важно. Г-жа Надя Ботева пее дори и по-добре от сестра си. Но не и от мен. Особено като запея втория глас. Завършили сме си средните образования в Ломеч кат ошофьори и шофьорки. За разлиак от българските депутати, които разчитат на тези от НСО-то.
126
0
 
1
 
! Отговори
Милиардер преди 1 месец
Хей, Надьо, ще те изкажа на класния ни г-н ТОШКО Димитров. Лека му пръст на добрия човек. Преди много години си ги завършихме средните образования в Ловеч. Поздарив за РУМЯНА И ВИКТОР. Българи сме си.
125
0
 
1
 
! Отговори
Певец, от народните преди 1 месец
Ще си я слушам тази за СТОЙНЕТО. Но пък за Василката, ще я пея заедно с г-жа БОТЕВА. Със сестра й бяхме съученици в Ловеч. Но не и в музикалното училище. Така че, да ме прощанат тези, които са завършили консерваториите. Както и българските политически лидери като тези от Герб, ИТН и ДПС-то.
124
0
 
1
 
! Отговори
Милионер преди 1 месец
Когато г-жа БОТЕВА я ЗАПЕЕ тази за ВАСИЛКАТА, аз ще си я слушам. Но пък, ще пея заедно с нея за Василката. Втнори глас съм. Такса ми казаха тези от тайните служби на комунистическата България. Може и да съм първи, но ЩЕ СИ ГИ РАЗДЕЛИМ парите. С тях съм ОТКЪРМЕН. БЪЛГАРСКИТЕ. НАРОДНИТЕ. ПЕСНИТЕ. А, не с политиците и тенти еНС. ЧЕСТИТА ДА ТИ Е василке. СТОЙНЕ бре. Новата 2023 г. ! Знаем си ги ПЕСНИТЕ. ХУБАВИТЕ. БЪЛГАРСКИТЕ. НАРОДНИТЕ.
123
0
 
5
 
! Отговори
Обикновен Данъкоплат преди 1 месец
Т.е. вдигаме данъците. Дотук добре. Питането е кой ги УСВОЯВА после и какво получаваме ние данъкоплатците за това? Защото към момента освен скъпото шоу в парламента и таксите спокойствие към големият брат, друго много не се вижда.
122
0
 
1
 
! Отговори
2023 г. преди 1 месец
Изобщо не смея да се сравнявам с нея. Г-жа БОТЕВА ИМАМ ПРЕДВИД. За СТОЙНЕТО. Но пък, за ВАСИЛКАТА ще си си ги мерим ПЕВЧЕСКИТЕ СПОСОБНОСТИ. НАЗДРАВЕ на обикновените българи и българки. Честита да ни е.
121
0
 
1
 
! Отговори
Милионер преди 1 месец
Нека г-жа БОТЕВА им я изпее тази за СТОЙНЕТО. Като за изпроводяк на депутатите от поредното българско НС. А пък, аз ще я пея тази за Василката заедон с нея.. Но пък, искам да ни свирят г-н ТОШЕВ И ВИРТУОЗНИТЕ МУ. АКОРДЕОНИСТИТЕ. ЩЕ ГИ ПОЗЛАТИМ. МУЗИКАНТИТЕ И ПЕВЦИТЕ. БЪЛГАРСКИТЕ.
120
1
 
4
 
! Отговори
до 122 преди 1 месец
До Анонимен,а до кога целият свят ще търпи българската наглост да живеете на гърба на цялото човечество,не ви стигна не само планетата,ами и галактиката ви е малка да побере безграничната ви алчност,не се наядохте и не се накрадохте,па.ра.зи.ти
119
3
 
3
 
! Отговори
skk преди 1 месец
Кой от вас тука работи за минимална заплата?
118
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Безработните депутати да се сърдят на Румен Радев. Той ги уволни. Щом са приели такъв закон за минималните работни заплати, значи че те ти изплащат. Демек, ще станат работодатели. Ако пък не искат, безработицата в България ще се увеличи поне с 240 човека, които се мислят за политици.
117
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
90% от депутатите не вършат никаква работа, освен да гласуват по нареждане, както и когато трябва! Техните заплати трябва да бъдат намалени поне с 50%, а голяма част от тях да бъдат съдени и осъдени за кражбите и присвояванията, в които участват!
116
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Има евтини пазари, няма да ходиш в бутици. Дори и да си богат - трябва да спестяваш. Похвално е да вдигнат заплатите, защото хората са притиснати със сметките. А не всеки има фабрика, един вид.
115
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смешници, а техните заплати миналата година скочиха със 700 лв. и в зависимост от прослужено време и разни други вземат над десет хиляди лв., като се вкарат и в комисии и хвърчат нагоре. Ползват безплатно коли, ядат за без пари, имунитет за всичко, живеят на наш гръб е за какво са ни такива. Този парламент не е свършил работа за пет стотинки, а нека отчетат колко пари са изхарчени. Не може повече да се търпи тази наглост.
114
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" ...промени в закона, според които минималната работна заплата ще се изчислява за период от 12 месеца, които включват последните две тримесечия на предходната и първите две тримесечия на текущата година... " - Това е безмислица - минималната заплата щяла да се изчислява за вече отминал период.
113
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Минималната за 2024 трябва да не е по-ниска от средната за същата 2024 година, а не от 2022 година. Не по-ниска означава, че може и да е по-висока, а не точно 50%.
112
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така намаляват минималната заплата.
111
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С гласовете на кои партии е прието тоеа антинародно решение?
110
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре изобщо да не влиза в сила, че така ще намалят минималната заплата. Това, което са приели няма нищо общо с директивата на ЕК.
109
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мижитурки ниедни,приехте нещо ами то щяло да влезе в сила чааак през 2024 година,ама виж да да субсидираме червените робовладелци с цената на тока това го приехте на мига без отлагане!
108
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Намериха начин да не увеличават минималната заплата оправдавайки се, че така изпълняват директивата на ЕК, което разбира се не е вярно. Минималната за 2024 трябва да не е по-ниска от средната за 2024, а не от средната години преди 2024.