Депутатите приеха: Минималната работна заплата ще е 50% от средната

От ДПС бяха против законопроекта
Обновена: 1 фев 2023 19:57 | 1 фев 2023 13:23, Нели Христова
146
Депутатите приеха: Минималната работна заплата ще е 50% от средната
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на второ четене със 146 гласа "за" и 65 гласа "въздържали се" поправките в Кодекса на труда, с които от догодина минималната работна заплата ще бъде 50% от средната брутна работна заплата за страната, предаде БГНЕС.

След почивка от над един час, членовете на работната група направиха промени в закона, според които минималната работна заплата ще се изчислява за период от 12 месеца, които включват последните две тримесечия на предходната и първите две тримесечия на текущата година, като тя трябва да е в размер не по-малко от 50 % от средната брутна работна заплата за предходните 12 месеца.

За определяне на нивата на МРЗ депутатите дебатираха повече от час.

"Няма ясно разписан механизъм между синдикати и работодатели как да се определя минималната работна заплата. Ние предлагаме редакционна промяна да отпадне думата "брутна" пред минималната работна заплата, да отпадне думата "брутна" в средна работна заплата, както и закона да влезе от 1-ви януари 2024 г. Колкото и да имаме голямо желание да повишим минималната работна заплата, трябва да си дадем ясната сметка, че това засяга много институции, идват избори, но няма нужда от популизъм", заяви Деница Сачева, бивш социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ.

"За нас тази тема е традиционна и последователна в годините, така че не знам защо се говори за популизъм", коментира вносителят на законопроекта Корнелия Нинова. „На 21-ви октомври 2022 г. внесохме предложения за промени в нивата на минималната работна заплата, и оттогава търсим всякакви варианти това да се случи. Ние предложихме 50% от средната работна заплата да стане минимална - тоест 850 лв. Между първо и второ четене се появиха предложенията на ГЕРБ и ПП да се счита брутна минимална работна заплата. Това означава, че в размер на минималната се включва клас прослужено време, нощен труд и т.н. Така накрая човек ще вземе 600 лв. - по-малко дори от сегашната. Аз благодаря, че сега тези предложения се оттеглят. Няма как да приемем решение със задна дата, служебният кабинет не прояви и разбиране да внесе бюджет за 2023 г., така че правим предложение датата за въвеждане на новата работна заплата да бъде юли 2023 г., до тогава се очаква да има и редовен кабинет", заяви още Нинова.

Искрен Арабаджиев от ПП уточни, че идеята на законопроекта е да въведе един предвидим, автоматичен механизъм за определяне на минималната работна заплата, така че да се намали напрежението между работодатели и работници. "На комисия разгледахме няколко предложения и видимо неразбирателствата, които имахме с БСП, има нагласа да бъдат преодолени и увеличението на минималната работна заплата да е нетно, а не брутно. Трябва да видим и периодите, които да служат за изчисляване на минималната работна заплата, има предложение за последните шест месеца на предходната година, както и за първите шест месеца от текущата, така че да видим кой е най-добрият вариант. Ние искаме по-скорошен период, в който да се взимат нивата на минималната работна заплата, така че да са по-адекватни, съществува възможността и да се вземе периода от юли 2022г. и юли 2023 г.", заяви още Арабаджиев.

Ивайло Мирчев от ДБ предложи механизмът за определяне на минималната работна заплата да бъде на годишна база- от юли 2022 г. до юли 2023 г.

От ДПС пък се обявиха против законопроекта. "Ние няма да подкрепим предложението минималната работна заплата да бъде 850 лв., а ще подкрепим създаването на автоматичен механизъм, с който да се определи минималната работна заплата, но от 1-ви януари 2024 г.", това заяви Севим Али от ДПС.

Законопроектът за промени в Кодекса на труда мина на първо четене на 8.12.2022г.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 63: това, че си студент не ти пречи да работиш почасово. А само данъкоплатци да имат право на глас е напълно нормално защото именно те плащат за глупостите на депутатите! Затова е редно само те да определят кой ще става депутат, защото после те ще носят отговорност за последствията от действията на дадения депутат. По твоята логика защо да не теглиш един кредит и да ми купиш каквото поискам? Аз с нищо не допринасям за семейният ти бюджет, но е редно да определям как ще се харчи той!
66
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичкото червен робовладелец да се изнася към Русия или към Зимбабве и Уганда,щом не може да осигури 430 Евро минимално заплащане на своите роби!
65
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . Ако е 50% от средната на дупедатите, е ОК, но имам силни съмнения! Тези са силно неграмотни и силата им не е математиката, защото 2+2 не е 9! За седем месеца управление показаха, че може да е 9 и повече, но понеже е елементарна математика, българина ги усети и изхвърли! Сега гледат отново да гепят нещо с извинение за каруцарския сленг!
64
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДоцентТака са свикнали от времето на комунизма! Без образование,без качества,мързеливи,но за сметка на това нагли и нахални!
63
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради тези увелипения, колко ли хора ще минат на под масата и без договор? Колко ли ще бъдат съкратени и заменени с компютър или поръчка на екран? Тотални глупости раждат тия нелигитимни смешници в говорилнята...
62
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И двойна порция кебапчета на изборите! Гласувайте за нашата нова партия Попфолка Продължава!Новите ви депутати Мишо Шамара, Милко Калайджиев и Радка Пиратка ви поздравяват!
61
5
 
5
 
! Отговори
пари в пликче преди 1 година
май дупедатите искат да се върнат времената когато получавахме пари в пликче.
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 38Заплатата се ЗАРАБОТВА,не се подарява!Пенсията също!!!
59
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като определихте тая нова формула за изчисление на МРЗ която всъщност е европейска директива,защо тогава приехте тя да влезе в сила чак от 2024 година?По същата логика можеше и да промените вашите заплати-депутатските също от 2024,да ама вие си ги преизчислявате на всеки три месеца на база средната за страната умножена по три!
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 60 - Мани го това почасово заплащане. В Англия половината млади са на 0-часа договор, дето все си на разположение, ама те викат, когато те искат, па а си отишал да работиш за друг, дето дава подобна работа, а си умрял от глад, защото никой, кинъде няма да те вземе повече .. не, мерси!
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радослав "ко не си плащал данъци да нямаш право на глас" - Т.е. ако съм студент и уча, не мога да гласувам 4 до 8 години, в зависимост от нивото ми на образование? Уау! Тая дмеокрация много яка, бе! Дай направо, за всеки 100 лева данък, да има глас-точка. Всяка точка - един глас. Можеш да гласуваш, както си искаш. Като в крипто фондовете ... който има пари, той ще решава .. ВСИЧКО.
56
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нещо за Депутатските заплати не са ли ви малко множко а другаре *** НС има 8% одобрение от народа или дреме ви на шапката за одобрението от народа
55
3
 
10
 
! Отговори
Чекай, ся.. преди 1 година
Инфлацията отчита ли се??? А, Регионаа на местожителство и работа??? Щото в някои общини и 800 лева се считат за "висока заплата" или става дума само за Шопландия!?
54
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Твърде лошо и грешен подход за определяне по такъв начин МРЗ.Ще се получи,като при пенсиите-неработилите и с най-малък принос към осигурителната система,получиха най-голямо увеличение за сметка на средните и високите такива. Същото се получава и с МРЗ.Едните ще блъскат и ще изкарват парите на мързеливите и неграмотните! Само почасово заплащане!
53
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ме карате на сила , да гласувам вече за ДПС ???
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-важното е , дали ще стигнат парите за бежанците ?
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Турист--Ами Бате , парите ги изядоха , политиците , бежанците , ромите и самолетите .
50
4
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Хъш: и избирателните списъците да се подават от НАП, ако не си плащал данъци да нямаш право на глас и 70% от гласовете на *** ще отпаднат заедно с 60% от гласовете на Гроб, ДПС и БСП! Като ще го правим да е като хората!
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултатите от 34г. , преход : Разцепване на всички партии на парчета , защото ,... ВСЕКИ ИСКА ДА Е ШЕф !
48
1
 
20
 
! Отговори
Турист преди 1 година
2024 година - 850 лева ще се усещат като 450 максимум...