Костов: Войната ще е дълга, България да се интегрира още повече в евроатлантическата общност

На практика Борисов управлявал - всички ключови органи остават с несменени ръководства
Обновена: 5 фев 2023 11:14 | 5 фев 2023 11:06, Елка Василева
449
Костов: Войната ще е дълга, България да се интегрира още повече в евроатлантическата общност
Снимка: архив, БГНЕС

Войната в Украйна ще продължи дълго и това създава сериозни рискове за нашата страна. Това заяви Иван Костов пред БНТ. По думите му в тази ситуация националният интерес на България е да се интегрира още по-дълбоко в евроатлантическата общност, което включва бързо приемане на еврото, присъединяване към Шенгенското пространство и модернизация на Българската армия.

"Тази война дестабилизира не само икономиките, но и политически. От тази гледна точка най-важното за България е да влезе колкото се може по-бързо във вътрешните кръгове на евроатлантическа интеграция, което означава да станем много по-активни в модернизацията на българската армия, да влезем в Шенген, да въведем еврото. Дори да не сме готови за еврозоната, аз си спомням, че и Гърция не беше въобще готова, но помня, че господин Симитис помогна за присъединяването, въпреки че нямаше изпълнение на Маастрихтските критерии, защото имаше по-важни политически цели", каза Костов.

Още по темата
По думите му България има голям проблем в позиционирането си като общество. Според Иван Костов това, че България не предостави безвъзмездна помощ на Украйна, а продаде арсенал през посредници, не създава голямо доверие в нашата евроатлантическа ценност, а политики като тези на БСП и "Възраждане" изтеглят България и я държат в периферията - в пространството, където се простират съмненията и на ЕС и на НАТО, което поражда съмненията, че не сме достатъчно солидарни с тази политика.

"Проблемът е там, че от най-авторитетни места не се формулира ясно политиката и позицията на НАТО и ЕС. От най-високите места - министъра на енергетиката, министър-председателя и президента не говорят и не убеждават българското общество в това, че тази позиция е правилна. Напротив - сеят съмнения“, каза Костов.

„Войнолюбците сме ние, всичките - цялата евроатлантическа общност в очите на президента Радев. Той говори като руски агент на влияние. Не може да има толкова мощни гласове на руски агенти за влияние в България, те да са непрекъснато по телевизията и ние да очакваме българското общество да се ориентира правилно, няма как да стане това", посочи той.

Костов изтъкна, че при сегашната обстановка, в условия за икономически растеж, не може да се говори за икономическа криза в България. Според него инфлацията у нас е допълнително напомпана от политиката по доходите, започната от мандата на Кирил Ананиев като финансов министър и продължена от Асен Василев.

"Има хора, при които в тази ситуация се е задълбочило неравенството - най-вече при пенсионерите. Малката кошница, наистина, е поскъпнала много - това са храните - яйцата, млякото и т.н. Но това е сложен анализ, не е за политическа употреба и да хвърляме страхове на хората. Цените на енергията - те бяха овладени от целенасочена и мощна политика на ЕС и САЩ. Те се пребориха с Путин, а не служебното правителство. Смешно е президентът да говори по този начин - все едно жабата видяла, че подковават вола и вдигнала крак и тя", каза той.

Според Иван Костов България е успяла да запълни единия от двата големи разлома, пред които се намира, осигурявайки силна парламентарна подкрепа за военната помощ за Украйна.

"Другата пропаст обаче стои отворена и все по-дълбока. На практика Борисов управлява - всички ключови органи остават с несменени ръководства. Блокирането на този парламент попречи на това изваждане от ключови позиции на пирамидата - защото това е мафиотска пирамида, настанена в институциите на властта. И не може тази битка да спре по средата, разбирате ли? И няма как да се преодолее тази пропаст", каза той.

Иван Костов призова да се изпълнят условията за Плана за възстановяване и устойчивост, които включват съдебна реформа, подсъдност на главния прокурор, отмяна на възможността на висшестоящите прокурори да отменят актовете на нисшестоящите. Това ще помогне и за присъединяването ни към Шенген.

"Не може да се влезе там със служби, на които европейските страни нямат доверие, защото там се разпространява секретна и конфиденциална информация - какви хора влизат, минават и така нататък. Ако не направим тази реформа на службите, ние не можем да спечелим това доверие. Дълбокото интегриране в евроатлантическата общност намалява в голяма степен рисковете за България. Ако останем в периферията, никой няма да мисли добро за нас", посочи той.

Иван Костов определи обединението между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" като единственото ново предложение на изборите на 2 април.

"Ако те направят тази коалиция, избирателите ще видят нова формация, показала воля за обединение, решила вътрешните си проблеми и готова да поеме отговорност. Останалото ще е същото. В този смисъл социолозите, които казват, че всичко ще е както си е било, може би не са прави. ДСБ и "Да, България" правят компромис с това обединение, какъвто се прави и в много други европейски страни. Винаги се жертва нещо в такива коалиции и трябва да се попита в името на какво“, каза Костов.

„Аз съм човекът, който ще подкрепи избора на ДСБ на нашия национален съвет - каквото са решили, ще ги следвам. Аз се надявам много силно, че те ще сложат своя отпечатък върху политическата програма на това обединение, защото тези неща са ключа към успешната българска политика през следващите 4 години", изтъкна Иван Костов.

Относно напрежението между София и Скопие бившият премиер заяви, че политиката на България спрямо Република Северна Македония е европейска, но липсва реципрочното отношение.

"Европейска политика е пускането на два рейса, водени от Мицоски, да бъдат допуснати в Благоевград, за да поднесат своите цвета на когото те преценят. В обратната посока, обаче, не виждам това. Ние не се отклоняваме от европейската политика. Този, който се отклонява, е РСМ.

Това, което видяхме вчера - такова нещо няма в Европа. Такова поведение не може да има. Отказът на Северна Македония да поднесат заедно с българската делегация цветя е нарушаване на договореността между двете страни. Имаше традиция на честване заедно - колко пъти ходиха и премиери, и министри и честваха заедно. Нашият министър е отишъл, той е бил там и те не са поискали с него да честват заедно.

Ние навремето направихме много - България първа призна Македония - те са го забравили отдавна. Сега сигурно си мислят, че СССР първи ги е признал. Ние им помогнахме в тежките моменти, когато огромни маси депортирани косовски албанци се стовариха на границата им. Ние бяхме втората страна в света по размер на помощта, която им оказахме, въпреки че и ние тогава бяхме в бедствено положение - забравили са го и това. Ние бяхме тези, които им помогнахме да не стигнат до гражданска война - дадохме им танкове, за да се респектират албанците и да се стигне до Охридското споразумение.

Натрупа се капитал, но кога започна този капитал да се обезценява и разрушава - в момента, в който българите с българско самосъзнание започнаха да създават свои организации в Северна Македония. И тогава се оказа, че голяма част от северномакедонския елит гледа към Белград. Това нарушаване и тези репресии към хора с българско самосъзнание - репресии на етническа основа - това е недопустимо и е тотално нарушаване на основни норми. Те трябва да разберат, че прекрачват граници, които идентифицират Европа като общност", каза Иван Костов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


449
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ФАКТ То па един живот - живот на стадо, за стригане, за яздене, за доене и ограбване. Да ти имам НАТО-то г л уп а к о, не се ли сещаш, че това е една кошарка на САЩ, в която ни държат насила, за да ни експлоатират безпрепятствено. Иначе защо забраниха референдума за встъпване там, защото знаеха, че никой не ще да го водят в месокомбината. Същото е и с останалите в НАТО
250
5
 
12
 
! Отговори
У бре преди 1 година
Интересен е прочита на ставащото от лицето Иван Костов.От височината на "стара вдъхва" и безгрижието на "демократ", почти унищожил "дясното", сега му е лесно да плещи пенсионерски диалози.Вече е експерт и по войните,че и пророк, виждащ в бъдещето. Ако и за собственото управление отпреди 20 г. беше толкова критичен и експертен ,може би нямаше да сме тази 9-а дупка на ЕС..
249
5
 
14
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Костов , от къде пак изпълзя ? Веднъж разпродаде и разпарчедоса България , сега си тръгнал да даваш акъл ! Наясно ли си какво точно говориш ?
248
5
 
9
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До аз 292. Как да я извършат, като те самите бяха комунисти. Костов - преподавател по политическа икономия, а за Петър Стоянов потърсете инфо и прочетете за баща му. Пребоядисани ***, които излъгаха цял един народ тогава, за да се докопат до властта, одъртяха и още не пускат кокала.
247
3
 
4
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
ВСИЧКИ,КОИТО СЕ РАДВАТ НА ПУТИН ПО БЪЛГАРСКИТЕ ВЕСТНИЦИ,ЖИВЕЯТ В НАТОВСКИ ДЪРЖАВИ!
246
0
 
9
 
! Отговори
BG преди 1 година
Хайде сега и Паси и Плевнелиев да се изкажат та кефа да е пълен.
245
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната ще приключи тази година, долу нато и защо разпродаде България на безценица.
244
2
 
9
 
! Отговори
До аз преди 1 година
Ами Предателите винаги се стремят да демонстрират своята "висша лоялност" пред новите си господари, колега! Костов е дин от тях.
243
3
 
8
 
! Отговори
до преди 1 година
Как да извърши декомунизация един отявлен комунист като Иван Костов.Или агентът на ДС Виктор, Петър Стоянов.Излъгаха милиони хора в България, че се провежда справедлив преход, а всъщност ни подариха като колония на западния свят.Оттам тая омраза и страх от Русия и Путин.Да не би нещо да развали в подредбата на света.Да не се окажат със свалени маски на негодници, каквито са, а не на политици и" европейци" , с каквито заклинания са се надъхали и въоръжили.
242
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България да се спасява по бързо от евро.гейската общност
241
2
 
9
 
! Отговори
Гущерът, преди 1 година
който съсипа българската икономика, изпълзя от дупката си и пак избълва куп глупавини! Този, ако не убит, най-малкото трябва да е в затвора!
240
0
 
3
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Ако на иудейския народ му трябваха 40 години скитане из пустинята, за да се отърве от "талажа", роден и израсъл в Египет, на нас ще са ни необходими 50 години, за да се отървем от децата и внуците на бившите комунистически и комсомолски секретари, и функционери (днес, отявлени капиталисти).
239
8
 
3
 
! Отговори
аз преди 1 година
Голямата грешка на Костов и П.Стоянов беше, че не извършиха тотална декомунизация, лустрация и десъветизация на България!
238
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще изпращаме първите отряди доброволци от евроатлантици? Ще организираме грандиозно изпращане с цветя, музика и ще обявим на целия свят, че сме с Украйна. Искаме да построим нови паметници на евроатлантиците, но евроатлантиците не ни дават геройски загинали за Украйна. Те искат да премахват стари паметници на геройски загинали, на антифашисти, но не дават никакви герои във войната с Украйна за новите паметници.
237
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както се събират в партии, така да се съберат в доброволци за Украйна. Имат организационни качества, да ги използват в помощ на Украйна. Цялата партия може да се организира в партизански отряд и да громи руснаците край Бахмут.
236
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко костовисти се включиха в чуждестранния легион на Украйна, за да бъдат полезни на Украйна? Костов да бъде мобилизиран в помощ на Украйна, Бахмут иска неговата помощ. Да не замесва целия народ чрез опасна политика и да се крие зад държавата. Той ще избяга първи.
235
2
 
18
 
! Отговори
Сливенски крадец преди 1 година
Бивш комунист, пропагандист на марксизма-лининизма,сега вече евроатлантик и русофоб.Остави дълбока следа с това че унищожи всички предприятия и с това сложи край на икономиката.Един от многото за народен Съд.
234
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До бг смешки 2Глюпчо, Луканов отдавна го бяха застреляли, когато Котов стана премиер. Абе откъде ви намират такива калпави ***.
233
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се интегриране и накрая хоп- пушечно месо като украинците във войната на Запада срещу Русия. Няма те да *** я.
232
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До М Ако живеехме в нормално общество, Костов щеше да предвожда 4-5 правителства и сега щяхме да бъдем на нивото на Словения, а не на опашката на Европа. Само че, калпваият народ мисли винаги наобратно. Впрочем, проблемът не е на Костов, а именно на този народ. Конят можеш да го заведеш на реката, но не можеш да го напоиш насила щом не ще.