Папа Франциск: Хората с хомосексуални наклонности са Божии деца

Той заклейми като грях криминализирането на хомосексуалността
6 фев 2023 22:03, Йоана Цонева
309
Папа Франциск: Хората с хомосексуални наклонности са Божии деца
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск обяви, че законите, криминализиращи хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) лица са грях и несправедливост, защото Бог обича и придружава хората с влечение към същия пол, съобщава "Ройтерс".

Думите на главата на Римокатолическата църква бяха в отговор на въпрос на репортер на борда на папския самолет, който се връщаше от пътуване в две държави в Африка.

Криминализирането на хомосексуализма е проблем, който не може да бъде пренебрегнат, подчерта папа Франциск.

Той се позова на статистики, съгласно които 50 държави криминализират ЛГБТ хората "по един или друг начин", а около 10 други имат закони, включително смъртно наказание за тях.

Шестдесет и шест държави членки на ООН продължават да криминализират еднополовите сексуални отношения по взаимно съгласие, според данни от ILGA World - Международната асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транс и интерсексуалните.

В няколко държави, където еднополовите връзки са незаконни, сред предвидените наказания фигурира и смъртна присъда.

Папа Франциск обаче бе категоричен: "Това не е правилно. Хората с хомосексуални наклонности са Божии деца. Бог ги обича. Бог ги придружава. Да осъждаш такъв човек, е грях".

Криминализирането на хора с хомосексуални наклонности е несправедливост, посочи още той.

Папата отбеляза, че катехизисът - книгата с ученията на католическата църква, гласи, че влечението към същия пол не е грях, но хомосексуалните действия са. В него също така се посочва, че ЛГБТ хората не трябва да бъдат маргинализирани.

Папа Франциск отново заяви, че не може да съди хората с наклонности към своя пол, които търсят Бог.

Той допълни, че по време на посещението си в Ирландия през 2018 г. е заявил, че родителите не могат да се отрекат от своите ЛГБТ деца, а трябва да ги запазят в любящо семейство.

На борда на самолета бяха още архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби и модераторът на Общото събрание на Шотландската църква Иън Грийншийлдс.

Още по темата
И двамата християнски лидери подкрепиха думите на папата.

Архиепископ Уелби посочи, че самата англиканска общност е разделена относно правата на гейовете и резолюциите срещу криминализирането на ЛГБТ хората "вне са променили мнението на мнозина".

Архиепископът добави: "Със сигурност ще цитирам Светия отец. Той го каза толкова красиво и точно".

От своя страна преподобният д-р Грийншийлдс се позова на Библията, заявявайки: "Никъде в четирите евангелия не съм видял Исус да отблъсква някого. Никъде в четирите евангелия не виждам нищо друго освен Исус да изразява любов към всеки, когото срещне, и като християни това е единственият израз, който можем да дадем на всяко човешко същество при всякакви обстоятелства".

Папа Франциск повтори, че Католическата църква не може да разреши свещенодействие на еднополови двойки.

Той обаче подчерта, че подкрепя така нареченото законодателство за граждански съюзи, което дава на еднополовите двойки правна защита по въпроси като пенсии, наследство и здравеопазване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И така все още не мога да разбера защо исляма е най-бързо разрастващата се религия?
133
0
 
18
 
! Отговори
българина преди 1 година
отдавна на всички е ясно, че католическата църкава няма нищо общо с Бог, приказва каквото си иска, посредниците вече не са на мода, който вярва в Бог не е папата човека, който ще ми е посредник, пълни глупости! такива неща в Библията не пише, пише плодете се не и бе те е!
132
1
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
Божи чеда, които целят да наложат волята си на хетеросексуалните. Искат власт, не права!
131
1
 
1
 
! Отговори
Войната на Архантел преди 1 година
Михайл със сатана е в момента, както на Земята, така и на Небето. Злия е смъртно ранен и губи, затова с още по-голяма сила се е разярил...Дявола, хваща най-лесно човека, когато се отчае.За туй и прави такива неща по Света, че да сее отчаяние, защото си търси отчаяни хора.
130
0
 
3
 
! Отговори
100йо преди 1 година
На Франциск не му е работа да се бърка в делата на държавите. При все че имаме секуларизация от векове, агенти на наднационалните елити пременени в раса, не е лошо да си гледат религиите, а не да дават акъл където нямат никакви познания.
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Технологични иновации - над 95% се генерират на запад ." - Това никой не го оспорва. робелмът е, че докато си вървеше добре, за последните 600 години, някой реши, че ще прави кардинални промени, ей така, от нищото. Ако не си видял, точно в някой от най-разивите места, скоро ще започнат да си говорят на "другар" и регресът им вееч е факт. Курсът обаче, се променя, защото цивилизацията не се е запазила, като се оставя на тирани, пребоядисали неомарксизъм в либерализъм, да я събарят.
128
0
 
12
 
! Отговори
Теократична България преди 1 година
Франциск не е лошо да се върне към православните корени на християнството, че съвсем на лошо отива католицизмът.
127
4
 
2
 
! Отговори
Презвитер преди 1 година
В Светото учение е казано, че първото сношение на православния християнин трябва да е с образцов духовник от Светата Рилска обител, за да го благослови Господ Бог и да го дари с мъжеложка плодовитост, фалическа гордост и духовна ерекция.
126
1
 
3
 
! Отговори
170 до 173 преди 1 година
Очаквам интелигентен отговр на следният върпос - Искрено ли вярваш, че Тюринг би бил предсатвител на сегашни "движения" за "права, равенства и свободи", които искат да накажат всеки, които посмее да спори с идеологията им за икономиа, развитие, както и базови термини, като местоимения и тотални идиотизми, като невъзможността на професори, лекари и психолози, да отговроят на въпроса "Какво е жена?"
125
2
 
3
 
! Отговори
170 преди 1 година
До до 170 - Първо - Другари нямам. Второ - "всичко се създава е там на запад при дже-ндъ-рите" - Важното е, да делиш Запъда (за човек, превяващ претенции, определено ти липсват някои познания по правопис) от движене, което буквално не съществуваше преди 10 години и прерасна в от либеална борба за права и признание, в масова психоза, водеща към саморазрушаване на цивилизацията ни.
124
1
 
7
 
! Отговори
170 преди 1 година
Ще го кажа, за да ти се набие в главата - сехашните университети нямат нищо обшо с тезо, които развиваха технологии, правиха прогрес и открития. Сега има "ден без бели" и в имаш "етична употреба на машинно упене", къдвто ти казват, да внимаваш, да не би да покажеш статистика, че в някои квартали, хора от някои етноси извършват повече престъпления.
123
1
 
6
 
! Отговори
до 170 преди 1 година
Другарю председател на ТКЗС :) Над 50% от брутния продукт () проузводство , усл;уги , и тнт ) на цялата планета се генерират в държавите от западна европа и северна америка - с население под 10% от това на планетата . Технологични иновации - над 95% се генерират на запад .
122
7
 
2
 
! Отговори
500кв в Бояна преди 1 година
МЪДРИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД ПРЕДИ СТОЛЕТИЯ Е СЪЗДАЛ СЛЕДНАТА ГЕНИАЛНА МАКСИМА - "ИЛИ СЕ МЛАД ЖЕНИ, ИЛИ СЕ МЛАД КАЛУГЕРИ."ТОЛКОВА ЗА ТЪРПИМОСТТА И ХРИСТИЯНСКИЯ МОРАЛ. ЛИЧНО АЗ СЕ ГОРДЕЯ, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРКА. ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ ОТ КГБ ДА ГОРЯТ В АДА. НА ОСТАНАЛИТЕ - ЛЕКА НОЩ!
121
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: "Алън Тюрин е гениален математик . Това е човека дешифрирал немските кодове през втората световна война" - Добре , че шотлански рибари плячкосват изоставена немска подводница /гер. моряци са си мислели , че са отворили кингстоните/ с хартията са си свивали цигари - но дневниците с кодовете не харесали защото като на плючиш хартията тя се разгражда - от такава хартия са направени дневниците за по бързо унищожаване /заливаш с вода и купчина каша/. Това за А. Т. е биене в гърди!
120
4
 
3
 
! Отговори
500кв в Бояна преди 1 година
СРЪБСКОТО И РУСКОТО ПРАВОСЛАВИЯ СА П О З О Р ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО И ЗА ЦЕЛИЯ ХРИСТИЯНСКИ СВЯТ.
119
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А хората с педофилски наклонности са католически свещеници!
118
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Католицизъм,ислям и еврейство е една и съща секта
117
3
 
7
 
! Отговори
Слава Богу!!! преди 1 година
Аз не съм католик и никога няма да бъда!
116
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така като гледам - пари , технологии , наука - всичко се създава е там на запад при дже-ндъ-рите . И качеството им на живот е с порядъци по-високо от останалия свят . И популацията на останалия свят се чуди как да се добере там . А от другата страна , за-дунай-ската губернийка на видни православни мъжаги - потъва кат релса . Що така ?
115
3
 
3
 
! Отговори
Параскева преди 1 година
Иконите са двери към призрачни селения. Затова никога не заставайте гол пред икона, за да не се вгледа Сатана в органа ви и да го изсуши.