Кабинетът въвежда контрол на доставките от производител до магазин

Разликите в цените са над 30%, посочи Гълъб Донев
Обновена: 7 фев 2023 14:30 | 7 фев 2023 14:30, Красимир Ангелов
348
Кабинетът въвежда контрол на доставките от производител до магазин
Снимка: БГНЕС

Има разлика между цените от производителя през търговеца до щанда в магазина, като разликите са от 20 до 30% и повече, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

"Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина, независимо дали са магазини на големите търговски вериги или малки квартални магазини", добави премиерът и отбеляза, че няма да се намесват в свободния пазар в честните практики.

Ще покажем нелоялните търговски практики, уточни Донев.

Потребителите ще бъдат наясно къде се получават изкривявания на цените при най-необходимите стоки и услуги. Контролът ще се осъществява от всички институции в страната, като Българската агенция по безопасност на храните, а през Агенция Митници и НАП ще се следи дали се спазват законите, как влизат в страната различните стоки и дали се плащат данъците”, заяви още Донев.

Още по темата
Той обеща, че цялата информация от проверките ще бъде налична за гражданите и ще могат да правят сравнение между това какво се произвежда в нашата страна и каква е ситуацията в другите държави в ЕС.

Гълъб Донев посочи още, че държавните институции ще бъдат безкомпромисни в извършвания контрол по веригата – от производителите, през логистичните вериги на доставки, до щанда в магазина.

"Искаме да гарантираме, че българският гражданин и потребител е достатъчно защитен, както и че има пълната информация за цената и качеството", каза още Донев.

Премиерът уточни, че цените на основните хранителни продукти не намаляват, което е накарало и институциите да се задействат, след което обясни, че гражданите могат да подават сигнал до КЗП, а занапред МС ще обмислят направата на постоянен сайт, на който гражданите ще могат да се информират, както и ще бъде налична информация от търговските вериги.

Донев посочи още, че ще бъде направено предложение за усъвършенстване на законодателството и даде за пример липсата на нормативно установено определение за това какво е „нелоялна търговска практика“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
3
 
9
 
! Отговори
Morski преди 1 година
До резидента! На България не и трябват гълъби, а орли! Но другарЮ на теб са ти удобни само неизпъкваши мишоци, за да не засенчват величествената ти изтребителна останка! НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ОТ МНОГО ВРЕМЕ ПРЕМИЕР, КОЙТО САМО ЧЕТЕ, КОГАТО КОМУНИКИРА С ДРУГИТЕ! ДА, ВАЖНО Е ДА ИЗКАЖЕ ТОЧНО САМО КАКВОТО РЕЗИДЕНЦИЯТА МУ Е СПУСНАЛО БЕЗ САМО ИНИЦИАТИВА! Е, ако някой смее каже, че все още не сме президентска република?! Следващото е путинизъм! Тотално изкормване на КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!
238
1
 
13
 
! Отговори
Кабинетът си създава преди 1 година
алиби.Ще приемат някакви наредби и правилници,ще напишат някакви изисквания и...дотам.Негово величество държавния чиновник ще се сдобие с нови офиси,коли и слуги,а след това ще се кротне в канцеларията да си сърфира в нета.Нали не си мислите,че ще си вдигне *** по внезапни проверки тук и там(а ако има такива,то ще са инспирирани от наши хора срещу конкуренцията,конюктурно).Превантивна работа не е имало,няма и няма да има срещу спекулата и нередностите,особено при храните,освен за показ.
237
0
 
21
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 година
Не за пръв път на БАБХ се вменяват задължения , които няма нищо общо със същността на агенцията. Преди години ни караха да гоним и пишем актове на дребни улични търговци. Това е работа на кметствата и полицията. Ние не можем да искаме лична карта и да пишем актове на хора и фирми не регистрирани по ЗХ.Сега пак. Ние ветеринарите не сме инспектори от НАП.Не виждам как ще стане.Само пушилка.
236
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Шахматиста" интересно дали нещо внася в бйджета щото разбира от данъци
235
4
 
5
 
! Отговори
Дедо ти преди 1 година
Добри идеи, но кой ще те остави да ги постигнеш. Това не става в територия, населена от селекция с роби и перверзни психопати, а в държава с граждани.
234
3
 
11
 
! Отговори
До до 262 преди 1 година
В България има 200 000 крави за мляко и 334 000 *** отглеждани за месо ГОДИШНО! За сравнение Гърците са 11 млн население и имат 660 000 към нашите 534 000. Това без да броим по селата кой гледа 2-3 крави и 5 овце. Отделно има 2.7 милиона овце и 850 000 кози. Има мляко има и месо. Друг е момента, че нашите прекупвачи го изсушават или кондензират и изнасят. За 2021-ва изнесохме 53 000 тона според данните за износа. Така че имаме си мляко. Не колкото при Живков но имаме ПРЕ достатъчно!
233
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Юмрукченко се намесва, да живее ТКЗС - то, чакаме го скоро! Гълбеско ако имаше кой да го повози на самолет щеше да види, че навсякъде по света всичко се вдига като цени всеки ден и всяка минута.
232
13
 
8
 
! Отговори
Яяя преди 1 година
Важно е че америка ни убива бавно и сигурно ,Киро унищожи държавата.
231
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Гълъбчо мамин,от пети февруари тая година има забрана за внос и продажба на руски горива в ЕС,България е една от малкото страни за която тая забрана не важи,та какво правим с цените на бензина и дизела у нас,при положение че тая година цената на барел петрол Урал или тоя същият който се преработва в България се движи в границите на 50 долара за барел а ние си плащаме все едно че зареждаме горива произведени от петрол сорт Брент?
230
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шарлатана трябва пак да изберем да ни дооправи хахахаха
229
6
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Ако беше 20/30 процента охооо щеше е супер.Аз виждам едни 300 / 500 процента и в храните и с тока
228
4
 
5
 
! Отговори
до 262 преди 1 година
Ама то тук и мляко няма вече.Няма крави и сиренето е от сухо мляко.Всичко унищожиха комунистите дето се писаха капиталисти.Като се внася и е унищожено тукашното как да е евтино?Как като няма конкуренция,защото вносителите са пак те комунистите дето се писаха капиталисти.Монопол има това е истината.Частен монопол,частен социализъм.Но има много гумени балалайки и няма как да го разберат.Те си мислят,че ще се върне бай Тошовото.Е няма как да стане.Дори той накрая каза:''Социализъма е едно недоносче
227
8
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Като не ви харесват джоланчета по 28.99 от Фантастико, купете си сами суровите по 9.99 лева и си ги опечете. Какво сте ревнали тука, че сте бедни?!
226
6
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
А купонна система с купончета с логото на ЕС и лика на Урсулата, кога?!
225
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Дали ще видят,че в магазин Фантастико килограм печено джоланче се продава на цена 28.99 лв.?" Дали "ще видят" или ще подминат ? То е било много трудно да вземеш суровото СТАРО месо от витрината за около 9 -10 лв.и да го метнеш във фурната! Защо пък да не е за 28,99 лв? Печалба си е,голям деликатес!
224
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социалистически контрол на цаните... ха да видим на къде ще тръгнат след такова решение..
223
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Возите ли се на самолето на киро шарлатана за македония. Возете се и се кефете, това ви остана от тези крадци.
222
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рунде разби държавата и докара шарлатаните да я окрадат! Рундето е толкова некадърен че България пропадна в бездната. Пътя софия варна е по зле отпреди 50 години. Срам и позор!
221
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичките дето викат "къде е пазарната икономика" и това е "комунизъм" и не знам си още какви глупости. Абе каква пазарна икономика ви гони? Тук няма пазарна икономика, защото няма конкуренция. Ако имаше конкуренция нямаше лихвите на всички банки да са еднакви, цените навсякъде да са еднакви на всичко. Как се получава немско масло дето пътува 2000км за да дойде тук и се прави от мляко което се изкупува на 1.19евро/л, да струва колкото българско, млякото на което се изкупува на 80ст/л? КАРТЕЛ!
220
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аноньо Тя и г-жа Лъжа обеща преди около година,но...НИЩО! България имала олио да ни залеят ,всяка цена над 3 лв. била спекула! ДА,ама НЕ! Много нагличко ни излъга,само и само да седне в министерското кресло! Да видим сега ще стане ли нещо с тези мерки.А дали ще питат г-жата защо нищо не е предприела и ни е излъгала,позволила е това безобразие да продължава!!!???