Посланик Секизкьок: Една от първите страни, които оказаха помощ, е България

Засегнатата площ е по-голяма от тази на родината ни
8 фев 2023 13:08, Нели Христова
8
Посланик Секизкьок: Една от първите страни, които оказаха помощ, е България
Снимка: БГНЕС

"Страната ни преживява най-голямото бедствие за последното столетие. Загиналите са около 6000. Ранените - около 35 000. 6000 са срутените сгради. Площта, която е засегната, е над 100 000 квадратни километра - която е колкото територията на България. И два пъти повече от населението на България е броят на засегнатите хора - около 13 милиона души." Това заяви пред bTV посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок.

"Една от първите страни, които оказаха помощ, е България, за което благодарим. Нови екипи ще бъдат изпратени с военни самолети, за което отново благодарим. Имаме нужда от нови екипи, от полева болница, от кухня. Освен, че България изпрати спасителни екипи, цялото българско общество се мобилизира да събира и изпраща помощи, за което отново благодаря на всички", каза посланик Секизкьок.

"Оцелелите граждани, които биват изваждани изпод руините, да получават медицински грижи - това е най-голямото предизвикателство сега. Някои болници също бяха срутени.

60 000 души в момента работят на терен. Имаме 3000 души от чужди държави, включително от България, които са дошли да се включат в спасителните работи", добави тя.

Попитана дали има нейни близки, които да са сред загиналите или пострадалите, посланик Секизкьок отговори: "Нямам близки роднини, които са сред жертвите, но загубихме много обични наши колеги и приятели. Имаме и колега от посолството, чиито син и двама внуци загинаха, за жалост. Имаме и колега, който беше назначен в Хатай. В момента той е под руините и се опитваме да достигнем до него."

"В момента има двама български граждани, до които не можем да достигнем. Няма нова информация за тях. Надяваме се да бъдат намерени и се молим за тях", каза посланикът.

"Искам да подчертая нещо. Има големи кампании за събиране на средства в цяла България. Тези, които искат да окажат парична помощ, може да го направят по сметката, разкрита от посолството. Има и открити пунктове в цялата страна. Има разкрита сметка и в Главното мюфтийство.

За финал искам да кажа нещо важно. Преди всичко благодаря на президента на България, на българската държава, на правителството и на длъжностните лица. Благодаря ви", завърши посланикът на Турция Айлин Секизкьок.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Фани преди 1 месец
Тръгнал зеленски да търси помощ от каква помощ се нуждае от психолог зорлен да се обиват хора ето вижте и Господ се намеси вече какво стана в Турция
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съжаляваме за турския народ най близък е комшията те ще се оправят защото управникът им сериозен не като нашите предишни мислят само за тях си народа кучета ги яли само врътки схеми и такса спокойствие им харесваше най добре
6
8
 
3
 
! Отговори
Невероятно но факт преди 1 месец
Турция е по цивилизована от България, там поне не изтезават хора и няма ур.од като Гешев и Румен Пашата!
5
4
 
9
 
! Отговори
Да имаше преди 1 месец
Кой да помогне и на България,а не само да я бутат в евролайната
4
1
 
32
 
! Отговори
Комшията пали преди 1 месец
Комшията гаси...Имаше едно време такава поговорка.И е редно да помогнем в такава тежка ситуация.Иначе няма да сме човешки същества!
3
10
 
12
 
! Отговори
Лицемер преди 1 месец
Хубаво е човек да помага в такива ситуации но аз не съм от тези, защото си избрах управници които да пратят бомби и танкове да изтребват мирни хора и деца и които по никакъв начин са ми навредили, опасявам се да не придобия нов модел лицемерие .
2
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е , трябва да си помагаме по комшийски
1
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ходил съм в Турция на екскурзия, отношението към българите е изключително добро! Даже смея да твърдя че от всичките ни съседи, това е единствения народ който посреща българите с приятелски чувства, за разлика от макетата примерно, с които силно се мразим, точно като типични българи! Дано бързо се възстановят от това бедствие!